🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

България пада с едно място до 112-а в света в глобалния индекс за свобода на медиите; САЩ предупредиха Москва за "сериозни последици", ако Алексей Навални умре в затвора; Летище София вече има частен стопанин

Бившият полицай Дерек Шовин бе признат за виновен по всички обвинения за смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, която предизвика масови протести срещу расизма в САЩ. Присъдата се очаква след два месеца
Бившият полицай Дерек Шовин бе признат за виновен по всички обвинения за смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, която предизвика масови протести срещу расизма в САЩ. Присъдата се очаква след два месеца
Бившият полицай Дерек Шовин бе признат за виновен по всички обвинения за смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, която предизвика масови протести срещу расизма в САЩ. Присъдата се очаква след два месеца    ©  Reuters
Бившият полицай Дерек Шовин бе признат за виновен по всички обвинения за смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, която предизвика масови протести срещу расизма в САЩ. Присъдата се очаква след два месеца    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България пада с едно място до 112-о в света в глобалния индекс за свобода на медиите на международната организация "Репортери без граници". Страната остава на далечно последно място по този показател не само в целия Европейски съюз, но и в Европа - с изключение на Турция, която тази година се нарежда на 153-то място.

Русия обяви за персона нон грата двама български дипломати като отговор на изгонването на двама руски дипломати през март, след като прокуратурата обяви, че те са били замесени в шпионска операция по добиване на секретни данни. Съставът на българската мисия в Москва е 14 души.

Конституционният съд отмени обратното действие на абсолютната погасителна давност за частни дългове, която бе въведена за първи път в българското право в средата на м.г. След решението на КС за заварените задължения тя ще започне да тече от влизане в сила на закона на 2 юни 2021 г.

Апелативният специализиран наказателен съд изцяло потвърди оправдателните присъди на шестимата подсъдими по делото за приватизацията на миноритарния пакет акции на EVN, сред които са бизнесменът и съиздател на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев и бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Деянията, за които те са обвинени, не съставляват престъпление, мотивира се съдът. Преди месец пък окончателно бе потвърдено прекратяването от прокуратурата на друго дело срещу Прокопиев - за продажбата на "Каолин" през 2012 г.

Свят

САЩ предупредиха Москва за "сериозни последици", ако руският опозиционен лидер Алексей Навални умре в затвора. В понеделник негови поддръжници и адвокати заявиха, че той е преместен в затворническата болница на 20-ия ден от гладната му стачка. Два дни по-късно експерти на ООН по човешките права призоваха Кремъл да позволи транспортирането му за лечение в чужбина, тъй като условията, в които е държан, може да се равняват на изтезание.

Лекарственият регулатор на ЕС заяви, че кръвните съсиреци са "много рядък" страничен ефект от ваксината срещу коронавирус на Johnson & Johnson. Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) е открила "възможна връзка" между препарата и съсиреците, но посочва, че ползите от ваксината надхвърлят рисковете. От над 7 млн. души, имунизирани с препарата в САЩ, осем са получили кръвни съсиреци и един е починал. По-рано този месец ЕМА излезе със същата препоръка за ваксината срещу коронавирус на Oxford - AstraZeneca.

Кубинската комунистическа партия обяви Мигел Диас-Канел за наследник на Раул Кастро на поста първи секретар. Диас-Канел, който през 2018 г. смени Кастро като президент на страната, е лоялен на фамилията Кастро и техния икономически модел. Преходът означава, че Куба ще бъде управлявана от някого, различен от братята Фидел и Раул, за първи път след революцията от 1959 г. Това е и преход към по-младо поколение ръководители в страната.

Икономика

31% е спадът на приходите от чужденци в секторa на услугите в България през януари и февруари тази година спрямо същия период на миналата, показва статистиката на БНБ за платежния баланс.

Летище София вече има частен стопанин. От вторник летище София има частен концесионер - фондът Meridiam, който по договор ще го управлява следващите 35 години. В началото на седмицата е била платена първоначалната такса от 660 млн. лв. от "Соф кънект". В надзорния съвет на дружеството концесионер като независими членове влизат Илияна Цанова (бивш служебен вицепремиер, работила в ЕБВР и за т.нар. план "Юнкер") и Филип Гунев (бивш зам.-министър на вътрешните работи). Даването на концесия на най-големия държавен актив отне почти три години.

Може да се наложи актуализация на бюджета само ако пандемията се усложни, стана ясно от думите на финансовия министър в оставка Кирил Ананиев, който в сряда беше изслушан от парламента във връзка със състоянието на публичните финанси. Причината е, че средствата за антиковид мерки (от 60/40 до доплащанията за медиците на първа линия) са разчетени до средата на годината. Според него това била договорена практика между финансовите министри на европейско ниво. Бюджет 2021 е планиран на 4.9 млрд. лв. дефицит в края на годината.

АПИ ще търси пари от ЕС за магистралата от София до Белград. Пътната агенция търси консултант, който да подготви документите за кандидатстване за европейски средства за общо 33 км от магистрала "Европа" от София до Белград. Агенцията обяви търг за над 224 млн. лв. без ДДС за последните недостроени 16.5 км, а останалите 17 км бяха завършени от "ГБС - Инфраструктурно строителство" през ноември 2020 г.

Бизнес

Поскъпването на природния газ от 1 април все пак ще се случи. То беше изкуствено забавено от Министерството на енергетика заради изборите. Държавният оператор "Булгаргаз" внесе заявлението си за нова цена на газа в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и регулаторът се произнесе, като решението му ще важи със задна дата - от началото на месеца. Вместо с очакваните 13% обаче поскъпването ще е с цели 16% (заради международните пазари).

През 2019 г. БНБ е поискала от ПИБ да прекласифицира над 300 млн. лв. заеми като лоши. Банката не го е направила, а регулаторът обяснява, че рискът е покрит с капитализирането на банката след проверката на ЕЦБ. Това става ясно от забележка от одиторите на ПИБ ("Мазарс" и "БДО България") в годишния й отчет за 2020 г. Сумата е съществена на фона на 38.9 млн. лв. печалба на банката за миналата година, а неизпълнението би могло да доведе до санкции. Забележката стои там вече втора поредна година.

Сделки и проекти

Българската "Соларпро" ще изгради голям соларен парк в Северна Македония. На 16 април 2021 г. се състоя търг с участието на три международни компании, като за една от бъдещите фотоволтаични централи за партньор на държавния производител на енергия ESM е избрана българката "Соларпро холдинг". Чрез публично-частно партньорство за изграждане, експлоатация и трансфер компанията ще направи фотоволтаичен парк с инсталирана мощност от 50 мВт.

Германската Meggle спира млечното си производство в Шумен, защото е малко и не печели. Шуменската фабрика беше собственост на Meggle от 12 години. Оборотът й напоследък се движеше около 30 млн. лв., основните продукти бяха прясно и кисело мляко, а служителите бяха около 100. За този период българската фабрика е била на символична печалба и традиционно е разчитала да покрива минусите през финансови инжекции от германската компания майка.

"Ел бат" планира да придобие бившия производител на батерии за подводници "ЕнерСис" в Търговище. Купувач ще бъде дружеството "Рекосайклинг", което е собственост на мажоритарния акционер в преработвателя на оловни отпадъци Димитър Попов. Това става ясно от подаденото уведомление в Комисията за защита на конкуренцията. Заводът в Търговище не работи от 2019 г., когато американският му собственик EnerSys реши да го затвори заради слабото търсене на продукцията.

"БНП Париба лични финанси" вкара потребителския кредит в дигитален портфейл. Банката рaзработи и пуска свой дигитален портфейл, който ще позволява на клиентите й да кандидатстват за бързо одобрение на потребителски заеми до 4 хил. лева, средствата от които след това ще могат да се използват и за безконтактни плащания и за теглене от банкомат. Една от причините за ускорената дигитализация на банката е промяната в навиците на клиентите.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    scuby avatar :-(
    scuby
    • - 2

    Днес е петък, ден за статии на килограм тук с умни заглавия. Ще чакам статия за предложението на ДБ да вдига с 25% възнагражденията на депутите при неясни допълнителни дейности. Ще чакам статия и за закона на адвокатската мафия стил Ванко 1, стил новите лица Мая Манолова и Татяна Дончева, с който ще освободите ологархията и организираната престъпност от наказателна отговорност. Но ще си остана с чакането!

    Нередност?
Нов коментар