🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 5 от "Капитал": Идва ли инфлация, българската връзка в чешко-руски взрив, сделката за мола в "Люлин"

Георги Самуилов от "Инса ойл" ще прави биоетанол, а американски инвеститор оцени българската Payhawk на 80 млн. долара

   ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Ще се събуди ли звярът Инфлация

Мащабните фискални и парични стимули за справяне с пандемията пораждат опасения за глобален ръст на цените. Те засега не се покачват главоломно, а по-скоро се виждат борсови балони, оскъпяване на жилищата и стопяване на спестяванията. Дългосрочно обаче може да последва хронично висока инфлация, която централните банки все по-трудно ще могат да контролират. В България също цените растат, особено в индустрията. Прочетете тук.

2. Експлозии на "тихия" фронт

Секретен екип от агенти към руските въоръжени сили, които извършват диверсии, саботажи и политически убийства на територията на цяла Европа. Звучи като сюжет, изваден от евтин шпионски роман от епохата на студената война, но всъщност е реалност. Миналия петък чешките специални служби осветиха поредната тайна операция на ГРУ - разузнавателната служба на руската армия, която най-вероятно е довела до огромна експлозия на 50 тона боеприпаси в складове край Върбетице през октомври 2014 г. и смъртта на двама души и която е свързана с българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев. Повече за историята четете тук.

3. Новата добавка на Георги Самуилов

Хотел "Берлин" и биоетанолът вече са свързани. И дългогодишната "централа" на Делян Пеевски, и спиртът ще имат един собственик - дружеството "Джи Ес формула" на Деян Калинов. Той, освен че стана собственик на известните имоти на Делян Пеевски за десетки милиона левове, има и инвестиционен проект за изграждане на биорафинерия за етанол в землището на село Белозем, община Раковски. Начинанието се свързва с търговеца и вносител на горива Георги Самуилов, собственик на "Инса ойл". Производството на задължителната биодобавка, която се прибавя към бензина, ще се намира в местността Кара Сулук на площ почти 50 декара. Прочетете тук.

4. Сделка за мол с мегадълг

Месеци след началото на пандемията - в средата на 2020 г., Mega Mall в софийския квартал "Люлин" сменя собственика си. Сделката минава незабележимо за широката публика в България, вероятно и защото е договорена във Виена. Източници от пазара я оценяват на почти 18 млн. евро. Това я прави най-голямата по стойност на замрелия покрай ковид пазар на инвестиционни имоти в страната за 2020 г. Продажбата на единствения мол в западната част на София си струва да се отбележи и на фона на двегодишното затишие на пазара на търговски центрове в града. Купувач е неизвестният американски инвеститор Карол Стивън Блаха през австрийското дружество Maverick GR. Прочетете тук.

5. Американски инвеститор оцени българската Payhawk на 80 млн. долара

Три се смята за щастливо число. Такова, изглежда, е и за бизнеса на българската финтех компания Payhawk. В третата година след основаването й тя премина през т.нар. Series A рунд на финансиране и привлече 32 млн. лв. Това е най-голямата инвестиция в историята на българската предприемаческа сцена. Водещ инвеститор е американският фонд QED Investors, където управляващ партньор е Найджъл Морис, съосновател на Capital One - един от най-големите издатели на кредитни карти в САЩ. Прочетете тук.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    chitatelsz avatar :-|
    Читател

    "Mall of Sofia" също е в западната част на София. Нека бъдем прецизни.

    Нередност?
Нов коментар