🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

Държавата изготвя разширен списък на всички свързани с Васил Божков и Делян Пеевски лица и фирми; САЩ ще санкционират всеки, който корумпира и дестабилизира Западните Балкани; Производителността на труда расте с 2% през първото тримесечие

САЩ облекчиха условията за пътуване на свои граждани до над 110 държави, като за 61 оценката за риска от COVID-19 е подобрена от най-опасното "ниво 4"
САЩ облекчиха условията за пътуване на свои граждани до над 110 държави, като за 61 оценката за риска от COVID-19 е подобрена от най-опасното "ниво 4"
САЩ облекчиха условията за пътуване на свои граждани до над 110 държави, като за 61 оценката за риска от COVID-19 е подобрена от най-опасното "ниво 4"    ©  Reuters
САЩ облекчиха условията за пътуване на свои граждани до над 110 държави, като за 61 оценката за риска от COVID-19 е подобрена от най-опасното "ниво 4"    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Държавата изготвя разширен списък на всички свързани с Васил Божков и Делян Пеевски лица и фирми с цел да се минимализират рисковете за български институции и държавни компании заради санкциите, наложени по закона "Магнитски" от САЩ, обяви служебният кабинет. За целта беше създадена и работна група, чийто първоначален списък дублираше този на САЩ. В сряда той беше допълнен с още 34 дружества, повечето от които на Божков. Сред тях най-любитни са две компании, които управляват имотите му във Франция. Има още дружества в Люксембург, Албания, ОАЕ, Кипър и офшорни зони. Най-интересното дружество на Пеевски в списъка е регистрирано в САЩ (Pure Blue event management). Списъкът ще продължи да се допълва.

Агенцията по вписванията (АВ) отказа да регистрира новото ръководство на Александровска болница, спря и регистрацията на новия борд на Правителствена болница. Здравният министър Стойчо Кацаров, подписал решенията за смяната на бордовете на двете болници заради установени сериозни нарушения в дейността им, обвини АВ в произвол и поиска от министъра на правосъдието да направи проверка на дейността й и отстраняване на директорката Габриела Козарева.

Няма големи промени в партийните листи за участие в предсрочните парламентарни избори на 11 юли в сравнение с листите от предишните избори на 4 април. Срокът за регистрация на листите беше до края на работния ден във вторник. Ден преди това Слави Трифонов обяви, че няма да се кандидатира за депутат.

Свят

САЩ ще санкционират всеки, който корумпира и дестабилизира Западните Балкани. Америка ще налага пълен запор на имуществото на лица, които смятат за заплаха за мира, сигурността и стабилността на държавите от Западните Балкани. Изпълнителната заповед за това бе подписана във вторник от американския президент Джо Байдън. Тя на практика заплашва всеки, който пречи под някаква форма на европейската интеграция на Западните Балкани или има подозрение за участие в корупционни афери.

Окончателно: Ратко Младич е извършил геноцид и остава до живот в затвора. Повече от четвърт век след клането в Сребреница и близо 30 години след избухването на войната в Босна и Херцеговина командващият силите на местните сърби ген. Ратко Младич окончателно бе осъден като извършител на първия геноцид в Европа от Втората световна война. Апелативни съдии потвърдиха произнесената срещу него присъда от 2017 г.

Американският Сенат одобри 250 млрд. долара за технологичната конкуренция с Китай. Финансовият пакет, одобрен както от демократи, така и от републиканци, ще стимулира области като изкуствения интелект, квантовия компютър и полупроводниците. Освен това прокараното законодателство включва забрана за американските правителствени агенции да купуват дронове, произведени от китайски компании, а за федералните служители да свалят китайското приложение TikTok на правителствени електронни устройства.

Икономика

1.8% е спадът на българската икономика на годишна база през първото тримесечие на годината според предварителните данни на националната статистика.

Кандидатстването за земеделски евросубсидии за 800 млн. лв. се отмества за есента. Първо ще се подават документи за над 422 млн. лв. по ключовата схема за подпомагане от европейската Програма за развитие на селските райони за инвестиции в земеделски стопанства. Срокът ще бъде удължен с два месеца до септември, а бюджетът ще бъде увеличен с около 5 млн. лв. На финалната права е и подготовката за прием на проекти по другата голяма схема - за инвестиции в преработка на земеделска продукция, с бюджет около 394 млн. лв.

Правителството предлага нова гаранционна схема за оборотни заеми в размер на 2.5 млрд. лв. Служебният кабинет представи част от идеите си за икономически мерки, които включват нова гаранционна програма за оборотно финансиране на малкия и средния бизнес и преформатиран вариант на 60/40. Разработват се и нови мерки за помощ на фирмите за времето от септември до края на годината, стана ясно от брифинг на социалния министър Гълъб Донев, икономическия Кирил Петков и финансовия му колега Асен Василев.

Производителността на труда расте с 2% през първото тримесечие. В селското стопанство растежът е най-силен - 10.5% на годишна база, като така всеки в сектора е произвел по малко над 1000 лв. от брутния вътрешен продукт по текущи цени. Междувременно в индустрията производителността намалява с 2.8% на годишна база, а в услугите расте с 0.7%. Така като цяло всеки в икономиката е произвел по 8164 лв. от БВП през първите три месеца на годината по текущи цени при 7649 година по-рано.

Бизнес

Tуроператори ще могат да кандидатстват за нова държавна помощ от 16 млн. лв. от юли. Средствата ще се ползват единствено за възстановяване на пари на клиенти за планирани, но нереализирани покрай пандемията пътувания от 1 март до 31 декември миналата година. Общо 16 млн. лв. ще се разпределят на база оборот, но с горна граница - дължимите суми към клиенти. Това е новата схема, по която държавата ще се опита да подпомогне този сектор, който е един от най-тежко пострадалите от кризата.

Съживяването на индустрията вдига печалбите на борсови компании. Подобрените резултати, които производствените борсови компании отчетоха преди месец, се виждат и в консолидираните данни на собствениците им. Машиностроителните предприятия и заводите за производство на акумулатори отбелязват ръст през първото тримесечие и са причина за двукратното и трикратното увеличение на печалбата на "Стара планина холд" и групата "Монбат".

Сделки и проекти

"Телелинк бизнес сървисис" продаде 7% от капитала си за минути в понеделник. Това е третият транш на компанията и идва малко повече от година след публичния й дебют. Основните акционери Любомир Минчев, Иво Евгениев и Спас Шопов предложиха още 7% от капитала, или 875 хил. акции по 13.50 лв. за брой. Така в тях ще постъпят близо 12 млн. лв. Предлагането бе планирано за периода от 8 до 15 юни 2021 г., но акциите бяха изкупени в първите 16 минути след старта на търговията в понеделник

"Суперхостинг" придоби активите на конкурента си ICN.bg. Българската хостинг компания (която миналата година беше придобита от европейската група Team.Blue) вече е собственик и на хостинг активите на втората най-голяма в сектора - ICN.bg. Сумата по сделката не е обявена. Така в рамките на една година базираната в Белгия Team.Blue успя да консолидира пазара на хостинг услуги в България. ICN.bg има сравнително малко служители - 14 към края на 2019 г., като част от тях ще преминат в "Суперхостинг". Общо служителите в България ще бъдат около 100.

Chaos Software се мести в нов офис на "Цариградско шосе". Софтуерната компания ще се премести на 4750 кв.м там през есента, като ще освободи площите в близкия Inter Expo Center, които заема в продължение на девет години. В момента се финализира концепцията за интериора на новия офис. Преместването на Chaos е първата по-голяма транзакция на офисния пазар за 2021 г.

Софийското "Ломско шосе" ще се разширява за 9.2 млн. лв. без ДДС. София задейства проекта за разширението на бул. "Ломско шосе" към околовръстния път, което се очаква да облекчи трафика в района на "Връбница". Обявена е обществената поръчка, с която се търси изпълнител за първия етап, който започва от кръговото при метростанция "Ломско шосе" и стига до надлеза на жп линията. Това ще струва 9.2 млн. лв. без ДДС, които засега не са осигурени, пише в обществената поръчка.