Топ 5 от "Капитал": Проектът на ГЕРБ за правителствен комплекс тайно расте и поскъпва, защо беше важна срещата на "Три морета" в София

Най-важните изводи от изборните резултати, НДК на 40 години, блиц интервю с актрисата Мария Бакалова

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Правителството на ГЕРБ тайно е дало над 220 млн. лв. за нов правителствен комплекс

Върволицата от ненужни, скъпи и непрозрачни проекти на държавата през последните години се удължи, но един от фаворитите за шампиони е подготвяният правителствен комплекс на територията на "София тех парк". От идеята до началото на проектирането той се разрасна до площ 90 хил. кв.м и цена 190 млн. лв. без ДДС (или 228 млн. лв. с данъка). Изпълнението му минава по традиционната схема - от Държавната консолидационна компания (ДКК) към дъщерната "Монтажи", която пък ги превъзлага на частен консорциум без обществена поръчка. А в него присъстват трайните любимци на ДКК - малки непознати фирми, получили и огромни суми за ремонт на язовири без търг. Това обяснява и високата цена на строителството, дадена от държавата, без дори да има картинка и на много ранен етап.

Никоя от тези стъпки не е била обявявана пред плащащите сметката данъкоплатци. А двигател на проекта е Министерство на икономиката по времето на Емил Караниколов. За капак в апогея на COVID кризата миналата година в сметките на частен строителен консорциум влизат като аванс над 60 млн. лв. Година по-късно строеж не е започнат. А и няма нужда. Прочетете тук.

2. Защо беше важна срещата в София на инициативата "Три морета"

Говорейки пред публика в София, полският президент Анджей Дуда си спомни за едно лято преди десетина години. Тогава, разказа Дуда, натоварени в автомобил, той и цялото му семейство пътували дълго и доста тежко през половин Европа, от Краков до гръцкото море. Макар полският президент да не каза, че това е вдъхновило решението му няколко години по-късно да положи началото на инициативата "Три морета", със сигурност желанието на огромен брой централно- и източноевропейци да стигнат бързо до мечтания морски бряг е добра първа обща цел.

"Три морета", която започва от съвместна идея на Дуда и хърватския президент Колинда Грабар-Китарович, е именно такова обещание: 12 държави от ЕС между Адриатика, Черно море и Балтика да говорят помежду си и да намерят общи цели и проекти. Тази година инициативата (и целият керван около нея) стигна до София. За два дни българската столица видя наплив от държавни глави, министри, еврокомисари и представители на бизнеса, които напомниха за времето на председателството на ЕС. Поне за уикенд градът се чувстваше част от живата, ежедневна бизнес среда на Европа, където неща се обсъждат, решават, договарят. Това изигра чудесна имиджова роля за Румен Радев, който беше домакин на инициатива (тя е президентска), и за служебното правителство, което получи възможност да блесне точно преди изборите с добрата организация. Що се отнася до реалните, дълготрайни резултати от "Три морета", там, уви, нещата изглеждат малко по-... обтекаеми. Вижте тук.

3. Най-важните изводи от изборните резултати

Малко повече от 48 часа след края на изборния ден крайните резултати бяха ясни (сравнително бързо благодарение на машинния вот) - "Има такъв народ" е първа сила и в страната, и в чужбина, като добавя над 92 хил. гласа в резултата си спрямо април. След като няколко пъти разменяха местата си при броенето на гласовете, в крайна сметка фотофинишът даде над половин процент преднина за формацията на Трифонов пред ГЕРБ, а тя пък бе достатъчна, за да осигури един екстра мандат за партията на Трифонов, и така съотношението на местата в парламента в последния момент стана 65:63 в полза на ИТН. Освен че е удар по самочувствието на Борисов, този факт гарантира на ИТН и първия мандат.

"Демократична България" остана четвърта, много близо до БСП, но дясното обединение е другият победител в тези избори, като също успя да разшири с 43 хил. гласа електоралния си обхват - особено в по-големите градове. Обединението отново е първа сила в София с победа в два от трите избирателни района на столицата (23-ти и 24-ти МИР) и втора сила в чужбина. Двете формации са и единствените, които увеличават, и то значително, гласовете си на фона на рекордно ниска избирателна активност. Тя този път е едва 42%, или под 2.8 млн. гласували, което означава над 550 хил. избиратели по-малко в сравнение с април. Прочетете тук.

4. НДК на 40 години - какво беше, какво стана

Какво е НДК за вас зависи от градските ви навици: за някои той се свързва с вълненията около началото на филмов фестивал, за други е място за големи концерти, за трети просто удобна точка за срещи или възможност за отдих в зелените му пространства. На 2 април се навършиха четири десетилетия от създаването на конгресния културен център - привидно той тежи непроменен в центъра на София, създава противоречиви асоциации с миналото, но всъщност се променя по-гъвкаво, отколкото си даваме сметка. Като много други фактори в нашия живот и култура НДК едновременно носи авторитет, но и чувство за нереализиран потенциал, има сложно административно битие, но е и безспорна архитектурна ценност.

Днес НДК е част от живота в София ден и нощ и остава безпрецедентно за България преплитане на архитектура, изкуство, градоустройство и инфраструктура.

5. 20 въпроса - блиц интервю с актрисата Мария Бакалова

Талантлива, работлива, естествена - тя е момичето, което убеди Саша Барън Коен, че е идеалният избор за ролята на дъщерята на Борат - Тутар, в надпревара с още петстотин кандидатки. 25-годишната Мария Бакалова е първата българска актриса, номинирана за "Оскар". На 14 юли тя мина по червения килим на кинофестивала в Кан за премиерата на българския филм с нейно участие "Жените наистина плачат" в рамките на официалната програма "Особен поглед". Последните две години от живота й са шарена въртележка - дъжд от номинации и филмови награди (сред тях престижната награда на нюйоркските филмови критици), присъствие на модни дефилета и запознанства със световноизвестни личности, пътувания.

Родената в Бургас Мария предпочита големите предизвикателства в необичайни роли и проекти. Затова се впуска във филмовото приключение на режисьорките Мина Милева и Весела Казакова - "Жените наистина плачат", в който на фокус са отношенията между няколко интересни жени. Преди два месеца Мария е приключила снимките на филма на американския режисьор Джъд Апатоу The Bible, а в момента подготвя участието си в трилъра Bodies, Bodies, Bodies на Халина Рейн. Блиц интервюто ни с нея ще откриете тук.