🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

Министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви нови ограничителни мерки; ЕС извади САЩ и още 5 държави от списъка за безопасно пътуване; Природният газ поскъпва с 20.5% от 1 септември

Президентът на САЩ Байдън заяви, че изтеглянето от Афганистан слага край на "ерата на големи военни операции в други държави с цел да бъдат изградени наново"
Президентът на САЩ Байдън заяви, че изтеглянето от Афганистан слага край на "ерата на големи военни операции в други държави с цел да бъдат изградени наново"
Президентът на САЩ Байдън заяви, че изтеглянето от Афганистан слага край на "ерата на големи военни операции в други държави с цел да бъдат изградени наново"    ©  Reuters
Президентът на САЩ Байдън заяви, че изтеглянето от Афганистан слага край на "ерата на големи военни операции в други държави с цел да бъдат изградени наново"    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Преговорите за съставяне на правителство с третия мандат, даден на БСП, на практика се провалиха още преди да са започнали, след като т.нар. партии на протеста, а после и "Има такъв народ" (ИТН) обявиха, че няма да подкрепят кабинет на левицата. От датата, на която БСП ще върне мандата, започва да тече двумесечният срок, в който президентът трябва да насрочи следващите парламентарни избори. Междувременно депутати от ИТН внесоха в деловодството на парламента проекторешение за провеждане на президентските избори на 14 ноември.

След предложение от страна на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев министърът на здравеопазването Стойчо Кацаров обяви в четвъртък нови ограничителни мерки срещу коронавируса, свързани и с наличието на ваксинация. Преди това Кацаров поиска становища от бизнеса в контекста и на сериозния обществен отпор срещу мерките, особено от страна на браншовите обединения в сферата на туризма, ресторантьорството и др. Голяма част от областите в България влязоха в червената зона с над 250 заразени на 100 хил. души население, което налага и въвеждането на ограничения.

Свят

ЕС извади САЩ и още 5 държави от списъка за безопасно пътуване във връзка с пандемията. Това означава, че американците и гражданите на Република Северна Македония, Косово, Черна гора, Израел и Ливан ще бъдат подложени на по-обстоен контрол при влизане на територията на съюза заради повишената заболеваемост на гражданите им от коронавирус.

Северна Корея вероятно е възобновила работата на важен ядрен реактор след тригодишна пауза. "Продължаването на ядрената програма на КНДР е явно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН", заяви Международната агенция за атомна енергия, според която съоръжението в Йонбьон работи от юли. Това е основният ядрен комплекс на Северна Корея, който спря работа около срещите на лидера Ким Чен-ун с предишния американски президент Доналд Тръмп.

Китай забрани на децата и младежите в страната да играят компютърни игри над три часа седмично. Това е най-строгата рестрикция спрямо гейм индустрията на фона на продължаващите опити на регулаторите да ограничат технологичния сектор. Новината потопи акциите на Tencent и на други китайски компании за онлайн игри. Сега непълнолетните китайци ще могат да играят игри между 20.00 и 21.00 ч. в петък, събота и неделя. Тези мерки са част от продължаващата кампания на правителството в Пекин срещу тех компаниите заради опасения, че тези бизнеси имат прекалено голямо влияние върху обществото.

Икономика

885 млн. лв. е излишъкът в бюджета към август, или с почти 200 млн. лв. повече спрямо месец по-рано, показват предварителните данни на Министерството на финансите.

Природният газ поскъпва с 20.5% от 1 септември. От тази дата цената на газа вече е 69.4 лв./мВтч без такси за пренос, достъп, акциз и ДДС. За сравнение - тарифата му през август бе 57.60 лв./мВтч, или това е увеличение от 20.5%. А за същия месец преди година тя е била 22.46 лв./мВтч. или има поскъпване от над три пъти. Новите цени бяха определени в сряда от Комисията за енергийно и водно регулиране и влизат в сила веднага.

Министерството на финансите ще предложи 5-годишни ДЦК за 200 млн. лв. Книжата с нулева лихва. Последният аукцион за ДЦК с подобен матуритет беше през март. Тогава беше постигната отрицателна доходност. Набраната сума от емисии ДЦК от началото на годината е 800 млн. лв. В бюджета е предвиден таван за поемането сумарно на до 4.5 млрд. лв., което оставя 3.7 млрд. лв. за нови емисии.

Министърът на икономиката не е контролирал ефективно дейността на търговските дружества с държавно участие. А една от причините за това е, че няма визия и стратегия за управлението им. Отчетността на тези дружества не е достатъчно публична, има проблем и когато се извършва ликвидация на подобни компании. Това са част от основните изводи от извършения от Сметната палата одит за периода от януари 2018 до края на 2019 г. По това време министър на икономиката е Емил Караниколов.

Бизнес

Печалбата на банковата система за първите седем месеца на 2021 г. е 804 млн. лв., което представлява близо 35% ръст на годишна база. Съпоставката обаче е с периода от началото на пандемията, когато икономиката беше блокирана, а банките ударно начисляваха провизии за бъдещи загуби. През 2019 г. за същия период печалбата вече надхвърляше 1 млрд. лв., така че видимо секторът продължава да е под натиска на ефектите от корона кризата, като и все още 9.2 млрд. лв. кредити са под мораториум. С излизането на клиентите от него се очаква известен ръст на лошите кредити, който може да се отрази на резултатите.

Концесионерът на летище София предлага да не вдига таксите догодина. Този ангажимент всъщност бе поет в оферта, и то за десет години, като беше сочен от управляващите за ключов при избора на консорциума за победител. Новост е, че "Соф кънект" предлага отстъпки - при достигане на близки брой полети от предковид периода. Предложената тарифа и намаления според концесионера ще доведе до финансов дефицит от 32 млн. евро за 2022 г.

Сделки и проекти

Комисията за финансов надзор (КФН) наложи временни забрани за търговите предложения към миноритарните акционери в "ЧЕЗ разпределение" и "ЧЕЗ електро". В края на юли в пакетна сделка "Еврохолд България" купи за 335 млн. евро българския бизнес на CEZ, включително и дяловете му от по 67% в двете публични компании. По закон новият собственик е длъжен да предложи на останалите борсови инвеститори да изкупи дяловете им и офертата беше отправена почти непосредствено след сделката в началото на август, но по цени под текущите котировки и под пазарните очаквания. Затова и очаквано основните забележки на регулатора са към обосновката и методиката на формиране на справедливата цена.

Българската компания за наносателити EnduroSat е получила ново финансиране от ЕИБ, което може да достигне 10 млн. евро. Финансовата институция не влиза като акционер в компанията, а предоставя един от новите си инструменти - рисково дългово финансиране, подкрепено от Европейския гаранционен фонд (ЕГФ) в помощ на компаниите, засегнати от коронавируса. Средствата ще бъдат използвани за разширяване на инженерния екип на компанията и на Споделената сателитна услуга (Shared Satellite Service).

Аxel Springer дава 1 млрд. долара за останалите 50% от Politico. В момента германският медиен конгломерат притежава половината от капитала на медиата. Сделката, която се очаква да приключи до края на годината, се оценява на повече от 1 млрд. долара. Axel Springer и Politico имат партньорство от 2014 г., когато създават заедно европейския медиен сайт Politico Europe. Axel Springer е германски медиен гигант, собственик на едни от най-големите новинарски издания в страната - Bild и Die Welt.

Porsche ще отвори първия си завод извън Европа следващата година, отклонявайки се от практиката на компанията да произвежда колите си в близост до известната си централа в Щутгарт. Financial Times съобщава, че малка производствена линия ще бъде изградена в Малайзия, за да задоволи нарастващото търсене в района. В момента купувачите плащат почти два пъти повече от европейските потребители заради високите мита и данъци при доставката на спортните автомобили.