🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 5 от "Капитал": Доган държи баланса при тока, служебната регионална министърка разказва за проблемите с пътищата

Чуждите инвестиции в производство са малко, но някои местни се разширяват; Търсенето на ваканционни имоти расте, все по-често за втори дом; Съветите на една дегустаторка на лютеница

Ахмед Доган    ©  Георги Кожухаров
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Ахмед Доган държи баланса при тока, а държавата му плаща по 380 лв. на час

Една от най-добре пазените тайни в държавната енергетика - колко точно пари се дават на притежаваната от Ахмед Доган ТЕЦ "Варна", бе разбулена през последните дни. В писмен отговор на парламентарен въпрос служебният министър на енергетиката Андрей Живков даде подробна справка за платените от Електроенергийния системен оператор суми към централата за предоставяне на студен резерв, балансираща енергия и разполагаема мощност.

Накратко - през 2020 г. са платени общо 20.8 млн. лв., а от началото на 2021 до края на юли сумата е 12.4 милиона. На пръв поглед това може и да не изглежда много, но ако се погледне какво стои зад тези суми, ситуацията се променя.

2. Министърът на регионалното развитие Виолета Комитова за строителството на магистрала "Хемус", скандалните плащания през държавната "Автомагистрали", проблемите с бюджета на пътната агенция и неефективната работа на тол системата

"Срещу нас протестираше само една фирма - "Автомагистрали Черно море", която на два-три пъти прави протести. Към нея по-късно се присъедини и "ИСА 2000". Имаше и позиции на браншовите организации. Но тук говорим за фирми, които са абонирани за държавните поръчки - те правят пътища, ВиК мрежи и пречиствателни станции. Това са едни и същи фирми, които аз наричам фирми "роби", защо са станали жертва на зависимостите от държавното управление. Има обаче още една много голяма група строители, които работят на свободния пазар и строят жилища, търговски обекти, складове, молове. Те се конкурират помежду си за клиенти, цени, качество. При първите няма никаква конкуренция, а пазарните правила са тотално изкривени.

Как се случва това? С авансите. Идвате при мен, подписваме един лист и аз ви давам 100 млн. лв. Няма обществена поръчка, няма конкуренция. Назначавам ви за капиталист. Този период с назначените капиталисти не го ли минахме преди 30 години? Казвам ви от позицията си на министър, че наистина съм изненадана от това, което откривам."

3. Малко чужди компании инвестират в производство в България последните години, но има местни предприятия, които разширяват мощностите си

Когато преди две години Volkswagen обмисляше България като възможно място за новия си завод в Източна Европа, надеждите бяха, че това ще промени радикално инвестиционната среда, привличайки множество нови производства. Неслучилият се проект обаче е показателен за това защо в последните години новодошлите големи чуждестранни компании се броят на пръстите на едната ръка. България тогава отпадна като избор за сметка на Турция въпреки резервите на германския концерн за ситуацията с човешките права заради активната политика на Анкара за привличането на инвестицията, включително със щедри субсидии, но и заради развитата среда там - нещо, което тук явно липсва. В крайна сметка Volkswagen напълно се отказа от завода, след като пандемията сви търсенето на автомобили. Отлагането на инвестиционните планове на много компании заради неяснотите и кризата покрай коронавируса се отрази и на ситуацията в България. Но извън икономическите притеснения страната от години е заобикаляна заради корупцията и превзетата съдебна система.

Все пак проекти има, макар и не толкова мащабни. Основният двигател на инвестициите след началото на пандемията са вече установилите се в страната чуждестранни компании, които разширяват производството си, както и множество по-малки и по-големи български предприятия. А това е добър сигнал, че местната индустрия вече има опита и самочувствието да излезе на следващо ниво. Вижте тук.

4. Търсенето на ваканционни имоти расте и все повече българи купуват такива за втори дом

Ако човек има спестявания 20 - 30 хил. евро и иска да ги вложи в имот, например заради инфлацията, ще установи, че му стигат само за ваканционно студио или селска къща. Плюс на ваканционния имот е, че на тази цена на морето може да се намери и обзаведен. Къщата в рамките на същия бюджет ще е някъде по селата и по-скоро за ремонт, т.е. ще изисква допълнителна инвестиция.

Ако ще ползва ваканционния имот обаче само за седмица-две в годината и разчита през останалото време да го отдава на краткосрочен наем през booking и AirBnB - за да си покрие кредита, разходите по поддръжката или за допълнителен доход, няма смисъл да го купува, казват експертите. В условията на ковид и срив на пътуванията доходността от ваканционните имоти, която и бездруго беше ниска (и заради голямото предлагане), вече граничи с нула. В резултат и по информация от сектора в момента е трудно да се намери фирма, на която да бъде възложено управлението на имота за краткосрочното му отдаване под наем. Ако обаче човекът планира да ползва ваканционното си жилище по два-три месеца като база за дистанционна работя при нов локдаун, инвестицията във ваканционен имот никак не е лоша. По терминологията на сектора той вече ще се нарича "втори дом". Третата степен, която не е изключена в случая, е имот за целогодишно ползване. Подробности - в този текст.

5. Съветите на една дегустаторка на лютеница

Мисля, че едно от малкото неща, около които могат да се обединят хора от множеството лагери, на които е разделено българското общество през 2021 г., е любовта към лютеницата. Независимо дали говоря за нея със случайни хора във влака, близки приятели с отношение към готвенето или хазяите ми в малко провинциално градче, не съм срещала човек, равнодушен към лютеницата, без значение дали е направена от пипер, чушки или капия.

Лично за мен историята на любовта към лютеницата е история на живота ми извън България. Купувала съм безценна лютеница в мънички бурканчета в супермаркета за чуждестранни продукти в Токио, дебнала съм айвар в кварталната бакалия в Германия, разказвала съм за чудото на печените чушки на приятели от всички точки на света и дори няколко пъти съм я правила, въпреки липсата на чушкопек, ламарина или поне подходящ котлон. От около година отново съм в България и едно от нещата, които карат коленете ми да се подкосят, е изобилието на лютеница в супермаркетите. Цял щанд! Пет рафта! Четиридесет вида! Но коя лютеница е най-вкусна? Прочетете тук.