🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 5 от "Капитал": Кои са рисковете пред държавния бюджет за 2022 г., "С.Г. груп" е новият лидер на пазара на лоши заеми

Основаната от българи HeleCloud е продадена на швейцарския гигант SoftwareONE, пловдивската ПИМК строи нов миниквартал зад Централна гара в София, последно опаковане в Париж

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Бюджет 2021 го нагласихме... Ами 2022? Много от тазгодишните разходи се превръщат в постоянни и ще тежат и през следващите години

За да се преизчислят пенсиите, може да се стигне или до вдигане на данъци, или до вдигане на социалните осигуровки. Ако това се случи, следващото правителство трябва да дойде и да каже: "Извинявайте, гласоподаватели, но сега ви вдигаме данъците. И си представете в такова правителство как може да се работи."

Думите са на бившия финансов министър в първия кабинет "Борисов" Симеон Дянков пред "Нова телевизия" отпреди дни и са в контекста на вече гласуваната актуализация на бюджета за тази година. Мнението му е едно от най-крайните като реакция. Но тъй като с актуализацията бяха одобрени разходи за милиарди, които ще тежат и на следващите бюджети, а икономическото възстановяване е все още несигурно, логичният въпрос е има ли и кои са рисковете за финансите на държавата оттук нататък.

2. Пощенска банка продаде пакет необслужвани вземания с 434 млн. евро номинал на "С.Г. груп", която го финансира със заем от ПИБ

Корона кризата произведе една относително спокойна 2020 г. за вторичния пазар на дългове. От една страна, всички във финансовия сектор бяха фокусирани по-скоро върху надвисналите черни облаци, отколкото върху почистване на гардеробите от скелети, а от друга - бурята се поотложи благодарение на правителствените антиковид мерки и кредитния мораториум. Така сделките по изкупени пакети се стопиха наполовина и като бройки, и като обеми. По данни на Асоциацията за управление на вземания за членовете й те са спаднали от 1.36 млрд. лв. за 2019 г. на малко над 0.5 млрд. лв. Тя обхваща над 70% от пазара, но в нея не влиза "С.Г. груп" - един от особено активните играчи в последните години, което я изкачи на първо място по активи. Само тя (или по-скоро свързани с нея компании) за 2020 г. има сделки за над половината от тази сума.

През 2021 г. все още ефектите от кризата не се виждат заради продължаващата фискална подкрепа за бизнеса и регулаторна подкрепа за банките. Но статистиката вече със сигурност ще отчете ръст, и то дори ако се гледа само една-единствена сделка. Новата рекордна продажба на пакет от вземания с 433.5 млн. евро номинал от Пощенска банка е факт. Купувач е именно "С.Г. груп", което със сделката се затвърждава като лидер по активи на пазара. То го финансира с 34.4 млн. лв. заем от Първа инвестиционна банка (ПИБ), което също е любопитно, тъй като банката вече има сериозна експозиция към групата от над 300 млн. лв. А отделно солидни кредити за десетки милиони към други банки имат и сателитни на "С.Г. груп" дружества. Вижте тук.

3. Основаната от трима българи HeleCloud е продадена на швейцарски гигант - SoftwareONE

Сравнително големите сделки в българския технологичен сектор не са често явление. Но само през тази година вече има две. След като през март беше обявено сливането на най-голямата българска софтуерна компания "Булпрос" с германската ec4u, които заедно станаха мажоритарна собственост на европейския фонд Silverfleet Capital, през септември стана ясно, че основаната от българи HeleCloud ще бъде придобита от швейцарския IT гигант SoftwareONE.

Чрез транзакцията HeleCloud, която е консултант в областта на облачните услуги и е най-големият независим партньор на Amazon Web Services (AWS) в регион ЕМЕА, ще продължи да развива софийския си инженерен офис като един от водещите европейски, а впоследствие и глобален хъб за подобни решения. Компанията е основана преди пет години във Великобритания от Добромир Тодоров, Стефан Бумов и Александър Колев. Има офиси в Лондон, Хага и София, като българският екип е 90 души от общо 120 служители на фирмата. Прочетете тук.

4. Пловдивската ПИМК строи нов миниквартал в София зад Централна гара

Зад Централната гара върху 23 запустели декара на бивш вагонен завод в края на юли започна строителството на нов миниквартал. Бъдещият Capitol Residence, който ще е върху терен почти 108 дка, е необичаен за строителния живот в София по няколко линии. Докато повечето инвеститори в жилища намират за атрактивни главно южните и югоизточните квартали, новият комплекс е на север от центъра на София, точно срещу индустриалната зона "Военна рампа", но пък на 20 - 25 минути пеша от него. Необичайно мащабен е за рамките на града. Ако се развие в планирания си вид, до пет години той ще предложи 350 хил. кв.м нова РЗП, или 3200 - 3300 нови апартамента, и ще е най-големият по брой жилища сред известните досега по рода си в града. Засега започва с 900 апартамента.

Докато средната цена на готовите жилища в София още преди месеци надхвърляше 1100 евро за кв.м, в Capitol Residence на зелено продажбите тръгнаха от 650 - 750 евро с ДДС на кв.м. В условията на страхове, че жилищата ще станат непостижимо скъпи, сега средните цени са около 800 евро на кв.м с ДДС. Седем месеца след началото на предварителните продажби през февруари и два месеца след първата копка през юли той вече е разпродаден 70% по информация от ексклузивния брокер. Инвеститорите са свързани с транспортно-логистичнатата компания ПИМК. Подробности тук.

5. Последно опаковане в Париж

През 1961 г., три години след като среща в Париж своята партньорка в живота и творчеството Жан-Клод, световноизвестният художник и авангардист Кристо прави проучване за гигантски проект: опаковане на един от най-емблематичните паметници на града. Шейсет години, двадесет и пет хиляди квадратни метра сребристо-синя рециклируема тъкан и три хиляди метра червено въже по-късно, визията на двамата най-накрая ще се сбъдне.

С този увод издателство Taschen представя книгата "Christo and Jeanne-Claude. L'Arc de Triomphe, Wrapped" (на английски, френски и немски, цена 20 евро). Публикувана този месец в знак на почит към двамата покойни артисти и продължилото през целия им живот сътрудничество, книгата включва оригинални скици, технически данни и фотографии, като предлага достъп до всичко, случвало се в кухнята на това "велико произведение на изкуството". Докато трае проектът в Париж (18 септември - 3 октомври), посетителите ще могат да се докоснат до L'Arc de Triomphe, Wrapped, при това съвсем буквално.