Какво се случи през седмицата

Парламентът прекрати правомощията на Сотир Цацаров като председател на КПКОНПИ от 1 март; Джо Байдън изпраща допълнителни войски в Европа; През януари консолидираният държавен бюджет е на излишък 940 млн. лв.

За пръв път откакто е президент Румен Радев отдаде почит на жертвите на комунистическия режим в България при Мемориала до НДК. Събитието се отбелязва на 1 февруари от 2011 г. насам по инициатива на президентите Желев и Стоянов.
За пръв път откакто е президент Румен Радев отдаде почит на жертвите на комунистическия режим в България при Мемориала до НДК. Събитието се отбелязва на 1 февруари от 2011 г. насам по инициатива на президентите Желев и Стоянов.
За пръв път откакто е президент Румен Радев отдаде почит на жертвите на комунистическия режим в България при Мемориала до НДК. Събитието се отбелязва на 1 февруари от 2011 г. насам по инициатива на президентите Желев и Стоянов.    ©  Пресслужба президентство
За пръв път откакто е президент Румен Радев отдаде почит на жертвите на комунистическия режим в България при Мемориала до НДК. Събитието се отбелязва на 1 февруари от 2011 г. насам по инициатива на президентите Желев и Стоянов.    ©  Пресслужба президентство
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Депутатите единодушнопрекратиха правомощията на Сотир Цацаров като председател на Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) от 1 март. Цацаров сам подаде оставка в средата на януари и така изпревари предстоящите реформи в Комисията, след които така или иначе щеше да загуби поста си. Управляващите планират да разделят КПКОНПИ на две, като едната част ще се занимава с антикорупция, а другата - с отнемане на незаконно придобито имущество.

Георги Николов е новият председател на Агенцията за обществени поръчки, съобщава финансовото министерство. Той има солиден опит в тръжните процедури в една от големите вериги хипрмаркети. Меглена Павлова, която оглавяваше агенцията от 2004 г насам, е напуснала по лични причини. Обществените поръчки са обект на особено внимание след разкритията за мащабни нарушения на предишните управляващи.

От 1 февруари зелените сертификати на ваксинираните преди повече от 9 месеца (смятано от дата на втората доза или първата за J&J) вече не важат при пътуване в ЕС. Засегнати от новия еврорегламент са над 90 хил българи, а броят им с времето ще расте. За получилите бустер сертификатът е безсрочен.

Димитър Бербатов официално отново се кандидатира за президент на БФС. Конгресът на 18-ти март ще бъде изборен. Бербатов вече опита без успех да се пребори с Борислав Михайлов на извънреден конгрес през октомври миналата година. Сега той има подкрепа от почти 50 клуба.

Свят

Президентът на САЩ Джо Байдън изпраща допълнителни войски в Европа на фона на увеличаване на опасенията от руска инвазия в Украйна. Около 2000 военни ще бъдат изпратени в Полша и Германия, а други 1000, които вече са в Германия, ще отидат в Румъния. Те няма да се сражават в Украйна, а ще се ангажират с отбраната на американските съюзници.

Икономиката на еврозоната е нараснала с 0.3% през последните три месеца на 2021 г. и така е достигнала нивото си отпреди пандемията. Това се случва, въпреки че производството се е забавило спрямо предходното тримесечие, когато повишението беше 2.2%, заради разпространение на омикрон варианта на коронавируса. Свиването в Германия и Австрия е компенсирано от по-доброто представяне в страни като Испания, Франция и Италия. Евростат съобщи, че първата оценка на БВП за цялата година показва ръст от 5.2% както в еврозоната, така и в целия ЕС - най-бързото покачване от 1971 г.

Природният газ и ядрената енергия ще бъдат допустими технологии за постигането на въглеродната неутралност на ЕС до 2050 г. Това е записано в предложението за зелена таксономия, представено от Европейската комисия. Двата енергийни източника ще попадат в сферата на зелената енергия при изпълнението на определени условия. Предложението трябва да бъде одобрено от членките на ЕС и ако това стане, промяната ще влезе в сила от 1 януари 2023 г.

Икономика

30.8% е повишението на промишлената инфлация през декември спрямо година по-рано, показват данните на НСИ.

През първия месец на годината консолидираният държавен бюджет е на излишък 940 млн. лв., или 0.7% от прогнозния БВП, показват предварителните данни на Министерството на финансите. В сравнение със същия месец на предходната година плюсът е двойно по-голям, приходите са с 16.5% повече, а разходите са на сходни с миналогодишните нива. Но им аи една особеност - разходите за пенсионни добавки и за енергийни помощи бяха изписани като такива през миналата година и бяха "складирани" в специални сметки. Това позволява на правителството да ги харчи в момента, като на касова основа те не се отчитат като разход за тази година.

България ще приключи 2021 г. с 3.7% ръст на БВП, а през 2022 г. той ще се забави леко до 3.6%. Инфлацията пък в следващите месеци ще се ускори още и ще надхвърли 10%, като във втората половина на годината ще се поуспокои, но все пак в края й ще е на нива около или дори над сегашните - 7.5%. Това предвижда Българската народна банка в обновената си макроикономическа прогноза. Нейните очаквания значително се влошават спрямо предишната й прогноза от септември.

Комисията за енергийно и водно регулиране реши днес, че цената на природния газ за февруари ще бъде 109.88 лв за мВтч. Това е със 17.5% по-малко от действащата през януари цена 133.41 лв. за мВтч - най-голямото понижение от поне две години насам. Решението на регулатора формално е провокирано от спада на цената на синьото гориво през последните няколко седмици.

Бизнес

Икономическите нагласи на фирмите в страната през януари се подобряват за втори пореден месец. Общият индикатор за бизнес климата се покачва с 1.5 пункта спрямо декември и достига 17.7 пункта, показват анкетите на НСИ. Оценките за бизнес средата са по-положителни в промишлеността, строителството и търговията на дребно, а понижение има единствено в сектор услуги.

Пътниците на летище София са с 3.8 млн. по-малко в сравнение с 2019 г., а заявките за отмяна на полети от и до летище София са близо 3900 за периода от 5 до 25 януари 2022 г. Така накратко изглежда тежката ситуация в авиацията, като информацията съобщиха от летище София. Европейските летища са загубили 1.4 млрд. пътници през изминалата година в сравнение с предковидната 2019 г. От аерогарата цитират анализ на Международния съвет на летищата ACI Еurope, в който членуват 427 летища.

Сделки и проекти

Датската верига за мебели и стоки за дома JYSK ("Юск") започва разширение на своя складов и дистрибуционен център в Божурище. Новата инвестиция е 12 млн. евро. Очаква се строителните дейности да приключат през ноември тази година, съобщиха от компанията. Новата складова част ще се използва за съхранение, пакетиране, подготовка и експедиция на стоки на JYSK. Дистрибуционният център обслужва над 270 магазина в страните от Балканския регион.

Платформата на WarnerMedia HBO Max ще тръгне в България от 8 март. Тя ще замени ползваната от десетки хиляди българи HBO GO, като ще предложи достъп до съдържание на Warner Bros., HBO, DC, Cartoon Network, HBO и Max оригинални продукции. Всички съществуващи профили в HBO GO ще бъдат автоматично прехвърлени към новата услуга и така потребителите ще получат незабавен достъп до нея.

Sony Entertainment постигна окончателно съгласие за придобиването на студиото за видеоигри Bungie. Сделката е на стойност 3.6 млрд. долара, като това е директен отговор на закупуването от Microsoft на Activision за 69 млрд. долара. Производителят на гейминг конзолата PlayStation обяви, че сделката няма да има влияние върху продуктите на студиото и игрите им няма да бъдат ексклузивни за PlayStation. Пийт Парсънс, който е изпълнителен директор на базираното във Вашингтон студио, ще запази поста си.

Автосъюзът между Renault, Nissan и Mitsubish ще работи по-тясно заедно, за да произвежда електрически автомобили. Трите бранда представиха инвестиционен план на стойност 26 млрд. долара през следващите пет години, а целта е да останат конкурентоспособни при преминаването към по-чисто екологично шофиране. Алиансът се цели в 35 нови модела до края на десетилетието, като внимание ще бъде обърнато и на платформите, които се използват за построяването на автомобили.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Президентът се поклони на черния паметник, където е изписано и името на поручик Константин Йорданов, "осъдил" и командвал разстрела на 7 деца в с.Ястребин. Някъде там е и това на Константин Партов, министър на правосъдието във втория кабинет на Филов, юристът, въвел смъртно наказание за малолетни...
    Жертви на комунизма...

    Президентът никога не сведе глава пред гробовете на Вапцаров, на Гео Милев, на Христо Ясенов, на Йосиф Хербст, на Сергей Румянцев, на...

    Така не се прави!

    Нередност?
Нов коментар