🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

Здравното министерство промени правилата за задължителна изолация и карантина; В Италия влиза в сила суперзеленият сертификат; Минималната работна заплата ще бъде увеличена до 710 лв., но най-вероятно от 1 април

Симпатизанти на партия "Възраждане", участващи в протеста срещу зелените сртификати пред парламента в сряда, стигнаха до сблъсъци с полицията, след като успяха до пробият полицейския кордон и да стигнат до централния вход на Народното събрание
Симпатизанти на партия "Възраждане", участващи в протеста срещу зелените сртификати пред парламента в сряда, стигнаха до сблъсъци с полицията, след като успяха до пробият полицейския кордон и да стигнат до централния вход на Народното събрание
Симпатизанти на партия "Възраждане", участващи в протеста срещу зелените сртификати пред парламента в сряда, стигнаха до сблъсъци с полицията, след като успяха до пробият полицейския кордон и да стигнат до централния вход на Народното събрание    ©  Reuters
Симпатизанти на партия "Възраждане", участващи в протеста срещу зелените сртификати пред парламента в сряда, стигнаха до сблъсъци с полицията, след като успяха до пробият полицейския кордон и да стигнат до централния вход на Народното събрание    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Консултативният съвет за национална сигурност, свикан от президента по темата за Северна Македония, приключи с препоръка към изпълнителната власт да изготви нов план за действие за постигане на "осезаем напредък" в двустранните отношения". Даването на съгласие за започване на преговори за членство на Северна Македония в ЕС не трябва да се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и по отношение на правата на македонските българи, се казва там.

Министерството на здравеопазването промени правилата за задължителна изолация и карантина, като съкрати срока на изолация на положителните за COVID-19 от 14 на 10 дни, а карантината на контактните от 10 дни се намалява на 7, считано от деня на последния контакт. Най-кратка е карантината на контактни след бустерна доза - 4 дни. Отпада задължителната домашна изолация след изписване от болница.

България за втори път бе осъдена в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург за дефекти в националната система за тайно подслушване и следене на гражданите от властите. Заключението на ЕСПЧ е, че българските граждани не разполагат с достатъчно ефективни гаранции срещу произвол и злоупотреба от страна на властите при прилагане на специални разузнавателни средства и проследяване на трафични данни. Първото аналогично решение на ЕСПЧ е от 2007 г., а оттогава нещата са се влошили.

Свят

Световната банка понижи прогнозите си за икономически растеж в САЩ, еврозоната и Китай и предупреди, че високите нива на дълга, нарастващото неравенство в доходите и новите варианти на коронавируса застрашават възстановяването в развиващите се икономики. Финансовата институция очаква глобалният растеж да се забави "забележимо" до 4.1% през 2022 г. от 5.5% миналата година и да спадне допълнително до 3.2% през 2023 г., тъй като нарасналото търсене се успокоява и правителствата ограничават масираната фискална и парична подкрепа, предоставена в началото на пандемията. Прогнозите са с 0.2 процентни пункта по-ниски от юнския доклад на банката за глобалните икономически перспективи и могат да бъдат намалени още, ако вариантът омикрон се запази.

В Италия влиза в сила суперзеленият сертификат, тоест удостоверение за ваксиниране срещу коронавируса и за преболедуване на COVID-19, но не и за тестване с PCR или антигенен тест. Той става задължителен за почти всички дейности в публичното пространство в страната.

Инфлацията в САЩ достигна 7% пpeз декември спрямо същия месец на предходната година. Силното търсене и недостигът на ключови стоки като автомобили стоят в основата на покачването. Очаква се Американската централна банка да вдигне лихвените равнища тази година. Декември е третият пореден месец, в който инфлацията е над 6%, далеч над целите от 2%.

Икономика

3.8% ръст на БВП през тази и 3.6% през 2023 г. за България е новата прогноза на Световната банка.

Минималната работна заплата ще бъде увеличена до 710 лв., но най-вероятно от 1 април. Дотогава ще е в сила размерът й, определен с бюджетните закони за 2021 г., т.е. 650 лв. До тази дата се запазват и размерите на максималния осигурителен доход, на обезщетенията за безработица, размерите на помощите за деца, еднократните и месечните семейни помощи. Това решиха депутатите при първо четене на удължаването на действието на определени разпоредби в бюджетните закони от 2021 г. до края на март. Това се налага, тъй като все още няма изготвен и приет Бюджет 2022.

Вече се подават данъчни декларации за извънтрудови доходи. Официалната данъчна кампания на НАП започна на 10 януари и ще завърши на 3 май. Това е интервалът от време, в който хората могат да подадат декларация за получени през 2021 г. доходи от наем, хонорари, консултантски договори и др., както и да платят дължимия за довнасяне данък, ако има такъв. От НАП заявиха, че предварително попълнените декларации ще бъдат готови през март.

Помощта за бизнеса заради скъпата електроенергия през декември ще е в размер на 250 лв./мВтч, стана ясно през седмицата. Тя ще се получи с януарските сметки, като се запазва пропорцията от 75% от разликата между базовата цена 185.59 лв./мВтч и реалната средномесечна борсова цена на сегмента "Ден напред". При средна борсова цена 400 лв./мВтч това означава помощ 161 лв./мВтч.

Бизнес

Компаниите по света набраха 100 млрд. долара от облигации само през първата седмица на годината. Финансовите мениджъри полагат усилия да се възползват от ниските разходи по заемите, преди лихвите да започнат да се покачват. Глобалното емитиране на корпоративни облигации достигна 101 млрд. от началото на годината до 7 януари, като сделките в САЩ достигнаха рекордни темпове. Това е второто най-силно начало на година за сектора, като единствено нивата от 2021 г. надхвърлят нивата от тази. Миналата година стойността на продадените облигации е била 118 млрд. долара по данни на Refinitv.

Голяма соларна централа за 11 млн. лв. ще прави почти неработещото "Ямболен". Компанията, чийто мажоритарен собственик е "Химимпорт инвестмънт енд фертилайзър" (което няма връзка с групата "Химимпорт"), няма как да консумира цялата енергия, която ще идва от 10-мегаватовата мощност. Което означава, че или ще продава на борсата, или ще захранва близки дружества в Западната промишлена зона на Ямбол, които и сега ползват услугите й. Става въпрос за наистина мащабно съоръжение - очакваното годишно производство на ток е около 13 000 мВтч, или енергия, достатъчна да покрива нужди на над 3500 домакинства.

Сделки и проекти

Spark ще излезе на борсата и може да получи инвестиция до 30 млн. евро. Компанията SPARK Technologies, управляваща дейността на платформата в Литва, България и Румъния, обяви, че е подписала споразумение с базирания в Люксембург фонд за алтернативни инвестиции GEM Global Yield за дялово участие в размер на 30 млн. евро. Договорът зависи от излизането на борсата след време на SPARK Technologies, като GEM се ангажира да осигури финансов ресурс за записване на акции в размер до 30 млн. евро за срок от 36 месеца след листването на акциите на SPARK Technologies, се казва в съобщението за сделката.

Инвестиционната компания Meridiam придобива 50% от румънския телеком Netcity. Споразумението е получило одобрение от румънския регулатор за защита на конкуренцията, съобщава SeeNews. Размерът на сделката остава неизвестен. Meridiam, която е концесионер на летище София чрез консорциума SOF Connect, обяви, че ще придобие съвместен контролен дял в двете компании от E-INFRA, за да ускори развитието на оптичната мрежа в Букурещ.

Тake-Two, компанията зад популярната поредица Grand Theft Auto, обяви, че ще закупи Zynga, известна с игрите Farmville и Zynga Poker от Facebook, за около 12.7 млрд. долара в най-голямата сделка в сектора в историята. Според Строс Зелник, председател и главен изпълнителен директор на Take-Twо, сливането ще създаде "една от най-големите публично търгувани компании за интерактивно забавление в света" с 6.1 млрд. долара годишна печалба от продажби на игри за периода, приключил на 30 септември 2021 г.

Европейската комисия се готви да спре сливането между корабостроителните подразделения на Hyundai и Daewoo. Сделката за около 2 млрд. долара, обявена през 2019 г. от южнокорейските компании, вече беше одобрена от регулаторите по конкуренцията в Сингапур, Китай и Казахстан. Причината за отказа на ЕС е запазване на конкуренцията в сектора на корабните товарни превози, съобщава Financial Times, като се позовава на високопоставени източници.