Топ 5 от "Капитал": Потъването на програма "Околна среда"; Георги Гергов разпродаде Стария град в Пловдив

Растящ интерес на български купувачи към имоти в Дубай при сходни на софийските цени; Мениджърът на "Роберт Бош" за бизнеса на технологичната компания в България; Какво се случва на фондовите пазари и кога ще има спокойствие

   ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Програма "Околна среда" потъва, а под риск са ВиК проекти за почти 2 млрд. лв.

Докато всички политици говорят непрекъснато за Плана за възстановяване и гледат с надежда към бъдещите милиарди, България е заплашена все по-сериозно да изгуби други пари, предвидени за инвестиране сега. Една от основните оперативни програми в този период - "Околна среда", се намира в частичен колапс. Хаос в управлението, незавършени процедури, малко време и сериозен кадрови проблем обричат програмата на почти сигурен провал, ако новото управление около министър Борислав Сандов не успее да използва оставащите по-малко от две години, за да инвестира над 1.5 млрд. лв. Прочетете тук.

2. Как Георги Гергов разпродаде Стария град в Пловдив

Калдъръмените улици в Стария град на Пловдив, заключени между Небет тепе, Таксим тепе и Джамбаз тепе, са един от символите на града и притегателна сила за туристи. В този национален резерват има всякакви имоти, частни, общински и държавни. Но ако докато се разхождате, се спрете пред някоя от старите къщи и се зачудите чия е, можехте с голяма степен на сигурност да заложите на Георги Гергов. Местният бизнесмен и политик през дружеството "Пълдин туринвест" дълги години играе ключова роля в собствеността и управлението на куп имоти там. И както се оказва, в разпродаването им.

3. Българи купуват имоти в Дубай на цени, близки до софийските

Когато в София се спомене "имот в Дубай", незабавната асоциация е с Таки, Божков, Пеевски. Градската мълва е, че единият често сменя дубайските си вили, вторият, макар да е там, няма желание да си купува жилище, а за третия - че вече има имение. В сянката на богатите хора, сблъскали се със закона, които търсят убежище (или поне си подготвят такова) в емирството, остава незабелязана друга тенденция. "За последните десет години по мои наблюдения българите, купили имоти в Дубай, са поне 200", казва Габриела Тодорова, професионален консултант по имоти и представляващ българската агенция Luximmo в Дубай. Официални данни за тези инвестиции няма в нито една от двете държави. И други брокери обаче потвърждават, че сънародниците са на пазара в емирството още откакто той се отваря за чужденци през 2004 г. А вече купуват и "съвсем нормални българи", както казват от агенциите. Вижте тук.

4. Главният изпълнителен директор на "Роберт Бош" Константин Конов за развитието на технологичната компания в България

От началото на тази година Константин Конов е главен изпълнителен директор на "Роберт Бош" и представител на групата Robert Bosch за България. Той е опитен професионалист с инженерна подготовка. В IT бизнеса е повече от 25 години. "Роберт Бош" е дъщерно дружество на германската група Bosch, която присъства в страната повече от 25 години. Компанията предлага продукти и услуги в четири направления - автомобилно оборудване, електроинструменти, термотехника и сградни технологии, а от 2019 г. към нея беше създаден инженеринг център, който разработва иновативни технологии за автомобилната индустрия. За 2020 г. "Роберт Бош" отчита 70.6 млн. лв. продажби и 4.4 млн. лв. нетна печалба. По данни от АПИС към ноември 2021 г. в компанията работят 515 души. Разговора ни с Константин Конов за развитието на бизнеса в България ще откриете тук.

5. Фондовите пазари бушуват - какво се случва и кога ще има спокойствие?

Ако се интересувате от инвестиции, няма как последните седмици да не са ви направили силно впечатление. След изключително силен за почти всички активи период от над три години сякаш внезапно започнаха резки движения - не само при акциите и облигациите, но също така и при суровините и криптовалутите. 2022 започна по много различен начин от предишните няколко години. Темата за инфлацията и монетарните стимули влезе рязко в дневния ред и това изнерви инвеститорите. Основните борсови индекси регистрираха големи движения, водени от изказвания, единични събития и отчети, които обаче изграждат цялостна картина за промяна в пейзажа и край на лесните пари.

Все още няма коментари
Нов коментар