Топ 5 от "Капитал": Дилемата пред кабинета "Петков"; Каримански в разследване за банкова измама

Новата и по-скъпа оферта на САЩ за F-16; Българската GullivAir с планове за директни полети до САЩ; Петя Славова купи бъдещия ритейл парк Pernik Plaza

Кирил Петков    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Разнобоят в управляващата коалиция поставя "Промяната" в зависимост от ГЕРБ и ДПС. Алтернативата е правителството да падне

Когато партиите в управляващата коалиция подписваха споразумението за общо управление, оставиха впечатление, че въпреки диаметралните си различния са изработили достатъчно механизми, за да вземат решенията единно. За да демонстрират сплотеност, "Продължаваме промяната", "Демократична България", БСП и "Има такъв народ" дори се ангажираха, че няма да внасят самостоятелно законопроекти, а всички предложения за промени на закони ще бъдат с общо авторство - от името на мнозинството. Подобна стъпка съвсем обяснимо затрудни работата на Народното събрание. И четирите партии обаче твърдяха, че в името на единството на мнозинството слабото темпо на законодателната дейност може да бъде преглътнато. И че основната цел - да е ясно кой взема решенията, е по-голяма.

До миналата неделя тези аргументи звучаха оправдано. След коалиционния съвет обаче реалността е друга - на консенсус не може да се разчита и кабинетът ще трябва да управлява с плаващи парламентарни мнозинства. Междувременно поредицата кризи, с които кабинетът "Петков" се сблъска, изтласкаха на преден план не само разминаванията, известни на всички, но и формално прикриваните фабрични дефекти при съставянето на тази коалиция. А с тях започва да личи и опасността от затъване в плаващите пясъци на алтернативни мнозинства в парламента по предстоящата поредица от ключови решения. Алтернативата е разпадане на коалицията. Вижте тук.

2. Въпрос за един милион: какво прави подписът на Каримански в документ за банкова измама

Безспорно главният политически въпрос от последните две седмици е ще оцелее ли управляващата коалиция след избора на управител на БНБ. Освен че поставя мнозинството на първо сериозно изпитание с противопоставянето на двама излъчени от него кандидати, извади на показ и стар случай на финансова измама, в документацията по която стои подписът на Любомир Каримански - тогава той е изпълнителен директор на Инвестбанк, а сега - номиниран за гуверньор от "Има такъв народ" (ИТН).

В продължение на вече седем години държавното обвинение проверява има ли извършено престъпление и случаят не е затворен, въпреки че поредица фалшификации са недвусмислено доказани. Обратното - според електронната система на прокуратурата последното движение по преписката е от 18 февруари тази година, по времето, когато в парламента е открита първата процедура за избор на управител на БНБ. Това за жалост поставя кандидата на ИТН едновременно пред репутационен риск и пред риска да бъде зависим от влиянията в прокуратурата. Прочетете тук.

3. Скъпи нови F-16 след години или "употребявани" сега? Оборудването на бойната ни авиация по стандартите на НАТО ще е свързано с тежки и скъпи политически решения

Държавният департамент е изпратил към Конгреса на САЩ проекторешение, с което да се даде зелена светлина за потенциална сделка с България за придобиване на още осем нови изтребителя F-16 Block 70. Това става ясно от съобщение, публикувано в понеделник през нощта на сайта на щатската Агенция за отбранително сътрудничество, която управлява подобни процедури за трансфер на американски оръжейни системи. Противно на очакванията в политическите среди, американската оферта за аналогичен брой бойни самолети е по-висока в сравнение с първия контракт от 2019 г. - става дума за ориентировъчна цена 1.673 млрд. долара, или около 3 млрд. лв.

Предложението на САЩ идва в отговор на официално принципно запитване, което българското Министерство на отбраната изпрати към Вашингтон през миналото лято по време на последното служебно правителство, оглавявано от уволнения "неутралитет в НАТО" военен ексминистър Стефан Янев. Сегашната оферта провокира недоумение, тъй като преди три години страната ни трябваше да плати "само" 1.256 млрд. долара, или около 2.2 млрд. лв., за същия брой самолети. Сумата беше преведена 100% авансово, а бойните машини бяха оборудвани със скромно въоръжение, за да не набъбне сметката още повече.

4. Младата българска авиокомпания GullivAir в страната на късите и дългите полети. Превозвачът започна полети до балкански столици и обяви план за директна линия до САЩ

В най-тежкия момент за авиацията, в който към пандемията и ограниченията за пътниците се прибавят война, затворени въздушни пространства и скок в цените на горивата, на българска земя един нов авиопревозвач прави опити да разгърне мрежата си, и то с трансконтинентален размах. Това е малко познатата все още GullivAir, която тази пролет започна да изпълнява полети до няколко балкански държави. Лети вече до Скопие и Тирана и между София и Бургас, когато черноморското летище работи. Интересът към нея обаче беше предизвикан от друго - заявените й намерения да пусне редовна директна линия до САЩ. Или да възроди полетите от далечното минало на авиокомпания "Балкан" до Ню Йорк.

Новината за това, че GullivAir е получила разрешение за срок от две години от Департамента по транспорт на САЩ, дойде преди година, като малко по-късно компанията се похвали и с разрешение от Канада. Все още няма яснота кога в крайна сметка ще започнат полетите, но по неофициална информация GullivAir е заявила слотове за лятото на летище София за полети до САЩ и Канада. Подробности - в този текст.

5. Петя Славова купи бъдещия ритейл парк Pernik Plaza. Първият мол в града официално е открит, усилено се работи по втори ритейл парк

Перник все по-категорично се еманципира от София в търговско отношение, след като дълго живя в сянката й, подценяван от ритейлърите. Вече и там се формира конфигурация от големи търговски площи. През седмицата се сбъдна една 12-годишна мечта - официално беше открит Mall Pernik. Първият ритейл парк в града - Pernik Plaza, се строи от октомври 2021 г. Бързо след започването, около Нова година, проектът е продаден.

"Работата върви по график и ще отворим най-късно в края на септември тази година", каза за "Капитал" новият собственик Петя Славова ("Феста холдинг"). В града има и проект за втори ритейл парк - на собствениците на Technopolis и Praktiker. Един мол и два ритейл парка, които би трябвало да отворят с шест месеца дистанция един от друг, изглеждат достатъчно за 90-хиляден град, който е на 25 км от София, а и за 120-хилядната му община.

Все още няма коментари
Нов коментар