🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Въпрос за един милион: какво прави подписът на Каримански в документ за банкова измама

Прокуратурата държи отворено разследването от времето, когато кандидатът на ИТН за управител на БНБ е бил директор на Инвестбанк

Любомир Каримански е един от двамата изпълнителни директори на Инвестбанк, подписали споразумението с фиктивния управител на фирма "ДИГ-94"
Любомир Каримански е един от двамата изпълнителни директори на Инвестбанк, подписали споразумението с фиктивния управител на фирма "ДИГ-94"
Любомир Каримански е един от двамата изпълнителни директори на Инвестбанк, подписали споразумението с фиктивния управител на фирма "ДИГ-94"    ©  Цветелина Белутова
Любомир Каримански е един от двамата изпълнителни директори на Инвестбанк, подписали споразумението с фиктивния управител на фирма "ДИГ-94"    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Безспорно главният политически въпрос от последните две седмици е ще оцелее ли управляващата коалиция след избора на управител на БНБ. Освен че поставя мнозинството на първо сериозно изпитание с противопоставянето на двама излъчени от него кандидати, извади на показ и стар случай на финансова измама, в документацията по която стои подписът на Любомир Каримански - тогава той е изпълнителен директор на Инвестбанк, а сега - номиниран за гуверньор от "Има такъв народ" (ИТН).

В детайлите на историята: доказани фалшификации, прокурорска разсеяност и нотариусът на “Осемте джуджета”.

В продължение на вече седем години държавното обвинение проверява има ли извършено престъпление и случаят не е затворен, въпреки че поредица фалшификации са недвусмислено доказани. Обратното. Според електронната система на прокуратурата последното движение по преписката е от 18 февруари тази година, по времето, когато в парламента е открита първата процедура за избор на управител на БНБ.

Това за жалост поставя кандидата на ИТН едновременно пред репутационен риск и пред риска да бъде зависим от влиянията в прокуратурата.

Васко от "Модерно предградие" става собственик на чужда фирма

Историята, която е от 2009 г., за първи път е описана в "Капитал" и в изданието e-vestnik на журналиста Иван Бакалов през 2015 г. Досега е останала в медийните архиви като случай около Инвестбанк, в който банката опитва да не върне над един милион лева, които дължи на бизнесмена Йовчо Кьосев, собственик на фирмата "ДИГ-94".

По времето, когато се развива действието, Любомир Каримански е член на управителния съвет и изпълнителен директор на банката. Днес, когато той има амбицията да седне на шефския стол в БНБ, се оказва, че тъкмо неговият подпис стои под споразумение, с което Инвестбанк се договаря с неграмотен и малоимотен гражданин фиктивно да му преведе дължимите на Кьосев близо 1.2 млн. лв. чрез манипулации в собствеността на"ДИГ-94". Банката е задължена да изплати сумата след съдебно дело, заведено и спечелено от реалния собственик на фирмата. Автентичността на документа, част от който е публикувана още през 2015 г., до момента не е оспорена.

Схемата е позната и от други подобни случаи - чрез маневри в Търговския регистър в ръководството на фирмата на Кьосев изненадващо се повява още един представляващ дружеството (освен собственика). Името му е Васил Колев и по това време живее в срутена сграда в квартал "Модерно предградие".

Вписването му в Търговския регистър като управител на "ДИГ-94" се случва през август 2015 г. с поредица фалшифицирани документи. По това време собственикът на фирмата Йовчо Кьосев тъкмо е осъдил Инвестбанк по стар спор за над 1 милион лева. Банката обжалва решението, но и на втората съдебна инстанция е осъдена да му плати въпросната сума.

Няколко дни след съдебното решение и предприети стъпки от страна на Кьосев да си получи парите изненадващо Инвестбанк решава, че няма да оспорва повече, а ще изплати сумата, за която е осъдена. Само че не на собственика на фирмата, а на новия й управител Васко от "Модерно предградие".

Милионер за един ден

Според разследванията на e-vestnik и "Капитал" от 2015 г. всичко се случва в един ден: 13 август същата година. Тогава, освен че е вписан като управител на "ДИГ-94", неграмотният Васко разкрива нова сметка на фирмата в Инвестбанк. А банката в лицето на двамата изпълнителни директори Любомир Каримански и Пламен Милков подписва споразумение с него да изплати сумата, която дължи на "ДИГ-94", в качеството му на вписан в Търговския регистър управител, без собственикът на фирмата Йовчо Кьосев да подозира.

Превеждането на парите в сметката на Васко става в същия ден и светкавично са изтеглени в брой от клон на Инвестбанк в центъра на София.

В един ден и след края на работното време на банката

Любопитно е как технически се случва всичко това. Според разпечатка, публикувана в e-vestnik още през 2015 г., на 13 август в 17:01 ч., една минута след края на работното й време, Инвестбанк е внесла по новооткритата от Васил Колев сметка на "ДИГ-94" 1 193 322 лв. с основание "Плащане по споразумение от 13 август". Разпечатката сочи още, че в 17:10, само 9 минути по-късно, Колев е получил цялата сума в брой на каса.

Документната измама с фиктивния управител на фирмата е доказана, след като собственикът на фирмата Йовчо Кьосев подава жалба и вписването на Васил Колев е отменено.

Междувременно веднага е образувана и прокурорска проверка. В рамките на разследването самият Васил от "Модерно предградие" е дал показания пред МВР, че е получил не 1.2 млн. лв. на каса в Инвестбанк, както пише в документите, а само 900 лв., за да се подпише, разказва тогава е-vestnik.

Подписът на Каримански

Факсимиле от договора между банката и Васил Колев беше публикувано тази седмица от разследващия сайт BIRD. От него ясно се вижда, че от името на "ДИГ-94" като управител се подписва Васил Колев. А от името на Инвестбанк - Пламен Милков и Любомир Каримански.

"Капитал" опита няколко пъти да се свърже с депутата от ИТН, за да го попита на какво основание е подписал споразумението с Колев и дали е знаел за фиктивното му вписване като управител на фирмата. Той не отговори на телефонните позвънявания.

Каримански се появи в интервю пред бТВ и не отрече достоверността на споразумението, което е подписал с Васко от "Модерно предградие". Обясни, че "във времето е подписвал множество договори", а "обслужването на клиентите зависи от много други дирекции, които би трябвало да дадат експертиза на тези, които трябва да разрешат".

Кандидатът за шеф на БНБ сравни случая с друг известен банков спор - между футболиста Мартин Петров и Уникредит Булбанк за близо 4 млн. лв., източени от сметките му от тогавашния му личен банкер: "Това прави ли г-н Хампарцумян съучастник в схемата?", беше аргументът му.

Съществената разлика между двата случая е, че в казуса с "ДИГ-94" има подписано споразумение за над 1 милион лева между ръководството на банката (представлявано от Каримански) и младеж, който очевидно трудно пише името си.

Бонус: нотариуската на "Осемте джуджета"

От публикуваните от BIRD документи ясно се вижда още нещо - споразумението между Каримански и Васко от "Модерно предградие" е заверено от нотариус Весела Ивчева. Тя стана известна като нотариуската на "Осемте джуджета" - беше заверила документа, с който рекетираният бизнесмен Илия Златанов прехвърля бизнеса си на Петър Петров-Еврото и съпругата му Любена.

Срещата е в Правителствена болница, където Златанов е заведен, защото едва след като подпише документите за прехвърлянето на бизнеса си, на сина му ще бъде направена хемодиализа и ще му бъде оказана спешната медицинска помощ, от която се нуждае. От разказа на Златанов става ясно, че нотариус Весела Ивчева е заверила документите в болнична стая и е била напълно наясно с изнудването, на което бизнесменът е бил подложен.

Седем години прокуратурата търси неизвестния извършител

Както и в други подобни истории и в тази главната поддържаща роля се играе от прокуратурата. И тази роля е в пълна степен политическа.

Вече седем години обвинението води досъдебно производство срещу "неизвестен извършител от състава на Инвестбанк по повод на неправомерно извършено плащане на парична сума в особено големи размери". Делото е започнато в Софийската районна прокуратура, но поради големия размер на сумата е прехвърлено в Софийската градска прокуратура.

Какво се случва към момента с него не е ясно. Говорителят на СГП не отговори на телефонните позвънявания, оттам не изпратиха и писмен отговор на въпросите на "Капитал".

Реалният собственик на "ДИГ-94" Йовчо Кьосев от своя страна обясни, че е бил разпитван по случая само веднъж. "Преди много години, когато се доказа, че Васил Колев е измамник, ме извикаха и аз разказах", каза Кьосев пред "Капитал". По негова информация "през последния месец по проверката има движение". "Казаха ми, че е направена очна ставка между касиерката, която уж е изплатила милиона, и Васил Колев. Какво се случва след седем години не е ясно", коментира Кьосев.

Журналистът и главен редактор на e-vestnik Иван Бакалов разказа, че още през 2015 г. също е викан на разпит. "Смятах, че ще има реално разследване, а се оказа, че ме викат, за да им кажа откъде разполагам с публикуваните факсимилета в поредицата текстове", коментира той. По думите му, след като отказал да разкрие източниците си, разследващите не са проявили допълнителен интерес през годините.

Дали Любомир Каримански, чийто подпис е под споразумението с фиктивния управител на фирмата, е разпитван в рамките на досъдебното производство, няма информация. Зад кандидатурата му за БНБ има потенциално мнозинство (с участието на ДПС). Раздвижването по прокурорската преписка именно в този момент показва, че в процедурата има и още един играч.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • - 1
    • + 7

    Освен това:
    Офшорка прала руски пари докато Каримански управлявал Инвестбанк
    https://www.facebook.com/birdreporting/posts/10160647753416189
    Документи на американското финансово разузнаване FINCEN сочат, че докато Любомир Каримански е бил изпълнителен директор на банката, там е поддържана сметка на офшорна фирма и са вървели преводи, през които са изпирани руски пари от схемата „Магнитски“

    Нередност?
  • 2
    linderoth avatar :-|
    linderoth
    • - 2
    • + 13

    Този каримански не е нещо по-различно от Карамански. Само че е с бяла якичка, цял живот дупедавец, разбира се срещнал чалгара мафиот- слугата на ДПС и символ на най-отвратителната тиня в обществото заедно с групата си комплексирани сценаристчета ще направят това което им диктува мафията зад която винаги и винаги ще прозират маскавски интереси. Няма как по време на война те да не направят нещо чрез слугите си тук, че да са сигурни че тукашните крепостни селяни не изневеряват на пияната съветска сган. До кога балъците ще вярват на този тежко зависим плешив наркоман Трифонов си остава загадка за мен.

    Нередност?
  • 3
    nabludatel_en avatar :-|
    Наблюдател
    • + 7

    Инвестбанк НЕ може да докаже, че не са крали пари на клиенти когато шеф е бил Каримански! Банката води 6 дела, 4 от които губи, а от 2 се отказва.
    https://www.facebook.com/ivan.bakalov.journalist/posts/10159950504854382

    Нередност?
  • 4
    linderoth avatar :-@
    linderoth
    • + 6

    Тази смешна банка на сервитьорката Петя, която обичаше да се снима с Любен Гоцев, с чийто акционери има разни оманци, ама по-скоро са от вис2 е една жалка дс перачница, то да е само този случай, защо не върнете назад когато откраднаха 10 милиона на Манджуков от Варна, а после бе ликвидиран в челото в близост до булевард България , независимо как беше придобил тези пари, явно по-силните айдуци от инвест му ги откраднаха по сценарии заслужаващ да се направи филм по него. Но нека да сме наясно, живеем в кочина в която нещо се опитва да бъде поправено, но капаните са заложени, двойните агенти на мафията от ИТН и сега извиват ръце, правят се на интересни разбирайки гонейки интересите на мафията, хубаво е че има такива статии, за да видите какви жалкари са спрягани за шефове на БНБ, ако не бяхме в ЕС сигурно десетки пъти щяха да ни фалират тези отрепки.

    Нередност?
  • 5
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 2
    • + 2

    Най-жалкото е, че и двата кандидата за управител на БНБ не стават. Ама в медиите на “добрия олигарх” няма да го напишат. Явно от единия очакват някаква далавера

    Правилното решение е да намерят доказан професионалист отвън - в реномирани институции като МВФ и СБ работят десетки българи. А ако не могат да намерят такъв могат да оставят сегашния шеф - той дойде отвън след солидна кариера на Запад и е политически необвързан

    ПП обещаваха, че назначават само доказани професионалисти. Само, че от обещанията на ПП нищо не остана - назначенията, които правят са или семейно-роднински или партийни. Та и сега, както изглежда, ще постъпят по същия начин

    Нередност?
  • 6
    beky avatar :-|
    1999
    • - 2
    • + 2

    И двамата кандидати са неубедителни, но тук методично се громи само единия и се промотира втория. Който пък пак тук си позволи преки нападки срещу съперника си, което е недопустимо.
    Ако кандидатурите на Каримански и Гюров достигнат до НС, това ще е краха на причудливата коалиция.
    И да не се окаже: всяко зло за добро, защото ПППП на мига след изборите забравиха предизборните си обещания, където нищо не пише, че роднини, приятели и интимни ще се окажат най-достойните за високите постове професионлисти. А и видимоот резултатите - не са.

    Всеки ден във властта на тези носи негативи. Трайни негативи. И кредити.

    Нередност?
Нов коментар