Най-важното от последните дни

Президентът връчи третия мандат на БСП, започнаха консултации; САЩ обвиниха Русия, че полага основите за анексирането на украинска територия; Поддръжката на тол системата е незаконно възложена на "Капш", установи Сметната палата

Самолет Ан-12 на украинска авиокомпания, превозващ специални продукция от Сърбия за Бангладеш, се разби в Северна Гърция
Самолет Ан-12 на украинска авиокомпания, превозващ специални продукция от Сърбия за Бангладеш, се разби в Северна Гърция
Самолет Ан-12 на украинска авиокомпания, превозващ специални продукция от Сърбия за Бангладеш, се разби в Северна Гърция    ©  Reuters
Самолет Ан-12 на украинска авиокомпания, превозващ специални продукция от Сърбия за Бангладеш, се разби в Северна Гърция    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Президентът връчи третия мандат на БСП, които започнаха консултации с партиите от доскорошната четворна коалиция за съставяне на правителство с програмата на "Продължаваме промяната", предложена при опита за изпълнение на първия мандат. Още по темата тук.

Министерството на правосъдието представи законопроекта за създаване на механизъм за ефективно разследване на главния прокурор и заместниците му, въвеждане на гаранции за правата на пострадалите и за по-ефективна и отчетна прокуратура. Преди да бъде гласуван от правителството, законът ще бъде пратен за експертно становище на Венецианската комисия към Съвета на Европа, обяви правосъдният министър в оставка Надежда Йорданова.

Корупцията по високите етажи на властта остава скрита, констатира Антикорупционният фонд (АКФ) в последния си годишен доклад, представен във вторник. През 2021 г. няма нито едно ново разследване за "висока корупция", а от наблюдаваните от АКФ 49 дела до момента са влезли в сила 3 осъдителни към 14 оправдателни присъди.

Правителството е решило да бъде прекратен меморандумът с корпорацията Gemcorp, "за да изчезне тази тема от общественото пространство", по думите на премиера в оставка Кирил Петков. Според него това няма да доведе до плащания от българска страна. Заради меморандума за привличане на 1 млрд. долара инвестиции в зелена енергийна трансформация бе създадена и парламентарна анкетна комисия.

Свят

САЩ обвиниха Русия, че полага основите за анексирането на украинска територия. Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби заяви, че на власт са поставени "нелегитимни лица", чрез които се търси пълен контрол върху териториите, които Русия владее. Кърби описа пътя, споменаван от рускоезични медии и руските редакции на някои европейски: назначаване на вярна на Москва администрация, въвеждане на рублата като основно разплащателно средство, принудително кандидатстване на гражданство.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски започна сериозна промяна в прокуратурата и специалните служби. Той обяви, че освобождава от длъжност началника на Службата за сигурност на Украйна Иван Баканов и 28 служители от нея, както и главния прокурор Ирина Венедиктова. Причината е допускането на предполагаемо предателство и сътрудничество на техни подчинени с руските сили в окупираните територии.

црегистрира втория си най-слаб ръст за последните три десетилетия. През тримесечието от април до юни БВП на втората най-голяма икономика в света е нараснал с едва 0.4% на годишна база заради строгите локдауни и политиката за нулев ковид в страната. Резултатът е по-нисък от очакванията на икономистите, а спрямо първото тримесечие дори е регистриран спад.

Икономика

871.2 млн. евро са преките чуждестранни инвестиции към май по предварителни данни на БНБ. Потокът им се увеличава с 557.4 млн. евро спрямо 2021 г.

Поддръжката на тол системата е незаконно възложена на "Капш", установи Сметната палата. През януари 2021 г. Агенция пътна инфраструктура (АПИ) сключи без търг спорния договор с "Капш трафик солюшънс" да оперира тол системата срещу малко над 28 млн. лв. годишно, или около 141 млн. лв. с ДДС за пет години, за колкото беше сключен договорът. От Сметната палата отбелязват, че АПИ е възложила дейностите на конкретна фирма без търг, с аргумента че тя нямала конкуренция за изпълнение на тази обществена поръчка поради технически причини.

БНБ понижи прогнозата си за ръста на икономиката до 1.9% през тази година. Това е ревизия с 0.2 процентни пункта надолу спрямо мартенската прогноза на институцията и се дължи най-вече на очаквания за по-малко инвестиции и за отрицателен нетен принос на износа. Европейската комисия пък ревизира очакванията си нагоре до 2.8% за БВП и 12.5% за инфлацията. Очакванията на БНБ са в края на годината инфлацията в страната, измерена през хармонизирания индекс на потребителските цени, да достигне 14.7%. Прогнозите и на двете институции за 2023 г. са за по-нисък ръст на икономиката и успокояване на цените.

Инфлацията достигна 24-годишен връх от 16.9% през юни, показват данните на НСИ. Поскъпването се разпространява във всички сектори на икономиката и е най-осезаемо в транспорта, където цените са 37.5% нагоре спрямо година по-рано, докато храните са станали с близо 24% по-скъпи. Средногодишната инфлация в страната (за 12-те месеца до юни) достига 9.3%, а преобладаващите прогнози на институциите са този показател да надхвърли 10%, т.е. инфлацията предстои още да се ускорява през следващите месеци.

Бизнес

Броят на фалитите и новите бизнеси се стабилизира през тази година. По около 2900 компании са напуснали пазара през първото и второто тримесечие на тази година. Броят им не е по-голям от миналата година, както и от предпандемичната 2019 г., показва справка на Агенцията по вписванията. През всяко от първите две тримесечия на тази година са регистрирани около 11 хил. нови фирми, като броят им е сравнително постоянен през последните години.

"Овергаз" договаря 1 млрд. куб.м втечен газ на година през нов терминал в Албания. Споразумението с американската компания Excelerate Energy е за сътрудничество в доставката на втечнен природен газ (LNG) до България през нов терминал, който ще бъде изграден около Вльора, Албания. Ако бъде осъществена реална сделка, това количество би било равно на една трета от годишните нужди на България, което заедно с азерския договор би подсигурило почти 70% от потреблението. Още по темата тук.

Сделки и проекти

Българската "ППС мануфакчъринг" отваря първия в Европа завод за нитрилни ръкавици. Инвестицията до този момент е 16 млн. лв., но компанията вече предвижда и увеличаване на капацитета за още 8-10 млн. лв. до 2024 г. Проектът е на "ППС мануфакчъринг" (PPS), зад която стоят хора от екипа на производителя на медицинска електроника "БТЛ индъстрийз", а към тях по-късно се присъединява и пловдивски партньор. Чрез германско дружество компанията участва и в разработката на биоразградим вариант на продукта.

"Агринайзер" набира 500 хил. евро капитал за разширяване на бизнеса в Румъния. Българската онлайн платформа за търговия на зърно, която е регистрирана във Великобритания, се опитва да събере финансирането през румънската платформа SeedBlink. До момента дружеството е успяло да набере малко над 330 хил. евро, като 200 хил. евро идват от фонда Vitosha Venture Parnters, които са водещ инвеститор в сийд рунда на Agriniser.

Фондовете Astorg и Epiris постигнаха споразумение да придобият финансовия издател Euromoney. Сделката е на стойност 1.7 млрд. паунда, като остава единствено да бъде одобрена от акционерите на Euromoney. Цената на сделката е около 21 пъти над печалбата на компанията преди лихви, данъци, обезценка и амортизация за годината до септември 2021 г.

Руският SPA проект в Сапарева баня възкръсва под бранд на Accor. Проектът за балнеокомплекс в Сапарева баня, който започна през 2012 г. и после спря, отново изплува в публичното пространство. Инвеститорът "Аква трийтмънт" обяви, че ще отвори през ноември 2024 г. под мениджмънта на френската Accor.
Все още няма коментари
Нов коментар