Най-важното от последните дни

Новините и събитията от седмицата накратко

Строителите излязоха на финален щурм с няколко искания, сред които и претендираните от тях стотици милиони за ремонти на пътища по спорните договори, подписани от ГЕРБ. В сряда страната осъмна блокирана от протести. Крайното решение по въпроса е на парламента, който има още броени дни живот
Строителите излязоха на финален щурм с няколко искания, сред които и претендираните от тях стотици милиони за ремонти на пътища по спорните договори, подписани от ГЕРБ. В сряда страната осъмна блокирана от протести. Крайното решение по въпроса е на парламента, който има още броени дни живот
Строителите излязоха на финален щурм с няколко искания, сред които и претендираните от тях стотици милиони за ремонти на пътища по спорните договори, подписани от ГЕРБ. В сряда страната осъмна блокирана от протести. Крайното решение по въпроса е на парламента, който има още броени дни живот    ©  Лили Тоушек
Строителите излязоха на финален щурм с няколко искания, сред които и претендираните от тях стотици милиони за ремонти на пътища по спорните договори, подписани от ГЕРБ. В сряда страната осъмна блокирана от протести. Крайното решение по въпроса е на парламента, който има още броени дни живот    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Заради липса на данни за престъпление проверките по списъка "Магнитски" на депутата от ДПС Делян Пеевски и бившия зам.-председател на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков са прекратени, обявиха в сряда от спецпрокуратурата - случайно или не, това е и рожденият ден на Пеевски. Това явно е било едно от последните решения на институцията - от сряда влиза в сила решението за закриването на спецправосъдието.

Военното министерство води разговори със САЩ за осигуряването на заместващи изтребители, които временно да заменят старите МиГ-29, съобщи министър Заков пред ресорната комисия към парламента. Поддръжката на МиГ-овете на практика е невъзможна заради войната, трудно е да се наеме и техника от други европейски страни, а доставката на новите F-16 от САЩ се бави. Военното министерство се опитва и да форсира проекта за купуването на още 8 изтребителя F-16. САЩ чакат отговор до 1 ноември, но е нужно и одобрение на работещ парламент, какъвто не е ясно ще има ли дотогава.

Конституционният съд потвърди окончателно, че действалите години наред по-дълги срокове за отчуждаване на частни имоти в София са противоконституционни. В столицата срокът бе 15 години, а навсякъде в страната - 10 г. Въпреки това София така и не успя да отчужди терени в парковете и междублоковите пространства.

Задължителните маски се завърнаха през седмицата в градския транспорт, болниците и аптеките, след като лятната ковид вълна в страната продължава да се разраства. Почти половината области вече са в червената зона, а София и Варна са на крачка да преминат и в тъмночервената зона с над 500 заразени на 100 хил. души.

Свят

Русия обяви, че "Северен поток" ще работи само на 20% от капацитета си, в резултат на което цената на природния газ в Европа продължи да се вдига и мина границата от 220 евро за мегаватчас. Това е поредното доказателство, че Москва използва най-силното си икономическо оръжие - енергийните доставки. Европа продължава да се опитва да напълни газовите си хранилища до 80 - 90%, но изглежда, че първоначалните планове ще бъдат променени заради агресивната политика на Кремъл. Съществува и риск Русия да спре изцяло подаването с началото на отоплителния сезон.

Страните, членки в ЕС, се разбраха доброволно да намалят потреблението на газ в следващите месеци с 15%. Целите ще станат задължителни, ако Брюксел прецени, че енергийната криза е станала изключително сериозна или ако три страни членки поискат промяна. Изключения ще могат да бъдат искани от държави, които са силно зависими от природен газ за производство на електроенергия, такива, които са запълнили хранилищата си, страни без алтернативни трасета и с много газоемки индустрии.

Бизнес доверието в Германия е спаднало до най-ниското си ниво от две години насам и това е поредният сигнал, че най-голямата икономика в Европа е на ръба на рецесия. Tова показва проучване на германския Ifo Institut. В сряда бе публикуван и друг ключов индикатор, който следи доверието на потребителите в проучване на GfK, който също се понижава.

Бизнес и икономика

Ръководената от Тим Курт "Аурубис България" е най-голямата компания по приходи в страната през 2021 г. Германският медодобивен завод оглавява за втора поредна година класацията "Капитал 100", в която медиата подрежда корпоративните лидери на България. През изминалата година комбинатът в Пирдоп генерира 6.6 млрд. лв. оборот, което е с 22% повече спрямо 2020 г. Печалбата му пък расте с 4% до 292 млн. лв.

Число на седмицата

275

млн. лв. е размерът на отпуснатите ипотечни заеми за домакинствата през юни, като така към полугодието обемът им достига общо 15.1 млрд. лв., по данни на БНБ.

Икономика

Природният газ да поскъпне с 54% през август и да се продава за близо 287 лева без такси, е поискала "Булгаргаз" от енергийния регулатор, става ясно от сайта на КЕВР. Предходния месец одобреното увеличение беше с 32%. Цените тук все пак остават доста под средноевропейските нива. Цената на газа в Европа на 27 юли изригна до рекордните 225 евро/мВтч. Това се случи, след като Русия обяви, че "Северен поток" ще работи само на 20% от капацитета си.

Автоматичен механизъм, който обвързва размера на минималната работна заплата със средната в страната, предложи социалното министерство. Най-общо то предвижда минималното възнаграждение да е 50% от средното. Ако се вземе предвид базовият вариант за изчислението, догодина минималната заплата би била около 780 лв. Ако се приеме вторият вариант - между 767 и 798 лв., a ако междувременно има рецесия и се използва третата формула, МРЗ би останала на същото ниво като тази година.

Международният валутен фонд отново намали прогнозите за глобалния растеж и предупреди, че рисковете от високата инфлация и войната в Украйна вече се материализират и могат да тласнат световната икономика към ръба на рецесията, ако не бъдат овладени. Ръстът на глобалния реален БВП ще се забави до 3.2% през 2022 г. от прогнозата за 3.6%, публикувана през април. Фондът намали прогнозата си за растеж за 2023 г. до 2.9% - сериозна корекция спрямо априлската прогноза от 3.6%, позовавайки се на въздействието на по-строгата парична политика.

Бизнес

Годишният ръст при фирмените заеми надхвърли 10% към юни. Това е най-голямото увеличение от 2009 г. За последния месец обемът на предоставените от банките в страната корпоративни заеми нараства с 479 млн. лв. и към края на второто тримесечие достига 39.3 млрд. лв., показват данните от паричната статистика на БНБ. Към средата на 2022 г. темповете на увеличение на обемите банково финансиране се покачват във всички сегменти - корпоративни, жилищни и потребителски заеми.

Държавният жп превозвач излиза на печалба за първи път от 10 години. Второ поредно тримесечие холдингът отчита увеличение на своите приходи, съобщават от Министерството на транспорта. За първите 6 месеца на годината счетоводната печалба на цялата група "Холдинг БДЖ" е в размер на 13.2 млн. лв.

Сделки и проекти

Сателитните компании Eutelsat и OneWeb се сливат в сделка за 3.4 млрд. долара. Сделката ще се извърши изцяло чрез размяна на акции, като собствениците на Eutelsat и OneWeb ще държат по 50% от новосформираното дружество, обявиха в съвместно изявление двете компании. Сделката ще обедини техните ресурси и ще им даде тласък в надпреварата за изграждане на мрежа от сателити с ниска орбита. Новосъздаденият европейски гигант има амбиции да се конкурира със Starlink на SpaceX и Project Kuiper на Amazon.

Ryanair обяви, че билетите ще са по-скъпи заради горивата. "Горивото премина от 40 долара за барел до над 100 долара за барел. Така че не е възможно да продължим да предлагаме такива условия в среда с високо гориво. Дните на тарифите от 9.99 евро вероятно са към края си", заяви главният финансов директор на компанията Нийл Сорахан. Ryanair очаква доставка на 50 нови самолета Boeing 737 с по-висока ефективност и по-ниски емисии тази зима.

Аmazon повишава цените за абонатите на Prime услугата си на европейския пазар няколко месеца след като започна да таксува по-скъпо американските си клиенти. Онлайн гигантът обясни решението с по-високите си разходи и подобрените през последните години услуги. Поскъпването варира между отделните страни, като най-голям ще е скокът от 43% във Франция, а промените ще засегнат новите и подновените абонаменти от 15 септември. В Германия, която е най-големият пазар на Amazon извън САЩ, цената на Prime ще се увеличи с 30% от сегашните 69 евро.

Все още няма коментари
Нов коментар