🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 5 от "Капитал": Как се раздават парите на общините; Банките ще разпределят почти 1 млрд. лв. дивиденти

"Възраждане" доминира предизборната кампания във Facebook; Американският стартъп с български основател Alcatraz AI привлече 25 млн. долара; Варненската "Казуалино" стана най-скъпата българска гейминг компания

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Състезания с един: как се раздават парите на общините. Близо половин милиард лева, се разпределят в спорни търгове

Всеки, който се е занимавал с какъвто и да е бизнес в България в последното десетилетие и е имал досег с обществени поръчки, знае че "пресяването" на кандидати почти никога не става случайно или на база реални достойнства и недостатъци. Има, разбира се, по-брутален начин да се пресява конкуренцията - да се правят състезания, на които се явява само един кандидат. Но това е толкова очевиден белег за измама, че общините предпочитат да провеждат поръчки с повече подадени оферти, за да прикриват следите си. Това е станало толкова популярна практика, че тя, оказва се, е достигнала системно застрашаващи размери.

"Капитал" разполага с доклад на Министерството на финансите, под ръководството на Асен Василев, в който се доказва, че проблемът е установен по изричен начин и е много по-голям размер от досега смятаното. Той изследва 27-те най-големи общини възложители и според него цели 58% от всички поръчки са възложени или в състезание с един кандидат, или на такова, в което всички освен един са били отстранени. Това отговаря на 64% от всички пари, разпределени през поръчки. Изследването е само въз основа на електронния регистър, който е в сила от 2020 г., така че обхваща по-малко от година и половина. Резултатът обаче е категоричен: над половината от поръчките и почти две трети от парите на общините се разпределят по начин, който е меко казано съмнителен.

2. Предизборната кампания във Facebook: "Възраждане" и всички останали

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов често говори за плановете си партията му да управлява самостоятелно България. В реалния свят това е по-скоро научна фантастика - дори "Възраждане" да изкара три пъти по-висок резултат, отколкото средно прогнозират социолозите, партията пак не би могла да достигне дори 100 депутати. Не така биха стояли нещата, ако Костадинов можеше да превърне Facebook доминацията си в изборен резултат: през последния месец общо 37% от всички интеракции със страници и профили на политически партии са на такива, свързани с "Възраждане" - над 1.4 млн. харесвания, споделяния и коментари. На далечно второ и трето място са ГЕРБ (17%) и "Продължаваме промяната" (10%).

Разгледани страница по страница, 24% от всички интеракции - лайкове, коментари и споделяния принадлежат лично на Костадин Костадинов. Показателно за доминацията му е, че на второ място се нарежда официалната страница на "Възраждане" и едва след тях - "Продължаваме Промяната" и Слави Трифонов. Обясненията за Facebook феномените в българската политика са много - голяма част от интеракциите на Костадинов например са негативни, но те му помагат да се появява на възможно най-много места. По-важният въпрос е дали Facebook кампаниите печелят гласове, след като вече от години новинарските потоци на потребителите са препълнени с политика, а от година и половина насам всички са в постоянна предизборна кампания. Още по темата - тук.

3. Техкомпанията от Силициевата долина с български основател Alcatraz AI привлече 25 млн. долара

Основаната от Венцеслав Гайдаржиев млада калифорнийска компания Alcatraz AI, която има звено с разработчици в София, успя да привлече 25 млн. долара финансиране от фондове, банка и ангели. Технологичният стартъп е разработил софтуер и устройство за лицево разпознаване в реално време, което се ползва за сигурен достъп до офиси.

Инвеститорите са предимно американци, но влизат и българи. Водещ е калифорнийският фонд Almaz Capital, но средства осигуряват и ЕБВР (Европейската банка за възстановяване и развитие) и фондовете Endeavour Catalyst, Silverline Capital и Golden Seeds. В набирането на капитал участват и "старите" инвеститори JCI Ventures, Реймънд Страта и LDV Partners. Така общо набраните средства от основаването на компанията през 2016 г. вече достигат около 44 млн. долара. От компанията и инвеститорите не дават информация на колко е оценена Alcatraz AI, но ако се съди по размера на свежото финансиране, оценката със сигурност надхвърля 50 млн. долара. Прочетете тук.

4. Варненската "Казуалино" стана най-скъпата българска гейминг компания след сделка с френската 52 Entertainment

През последните десет години като част от софтуерния сектор българският гейминг сегмент се развиваше с бурни темпове. В него работят както глобални гиганти като Ubisoft и Gameloft, така и български независими студиа, чиито игри се продават успешно по света. Заради успеха си някои от тях вече бяха придобити от по-големи международни играчи. Последната подобна сделка е рекордна по стойност в сегмента (а може да се превърне и в една от най-големите в софтуерната индустрия изобщо), а чрез нея в България навлиза лидер, който планира да развива българския офис.

Варненската "Казуалино" (Casualino) беше придобита от френската 52 Entertainment в сделка, която според основателя на компанията Радостин Петров е най-голямата в този сегмент в България досега. Подробности - този текст.

5. След две години принудителна пауза през 2022 г. банковият сектор ще раздаде рекордните около 1 млрд. лв. дивиденти

След като в началото на годината БНБ вдигна двегодишната си забрана за банките в страната да разпределят дивиденти, 2022 г. е на път да се окаже рекордна по този показател за сектора. Вече изплатените, гласувани или планирани суми са общо почти 1 млрд. лв., което надхвърля нивото от преди пандемията, когато последно през 2019 г. (на база печалбите за 2018 г.) бяха изплатени 778 млн. лв.

Досега в исторически план най-силната дивидентна година за българските банки беше 2017 г., когато сумата надхвърли милиардната бариера, макар и минимално - с 1 млн. лв. Сега има реален шанс и този рекорд да падне, тъй като по информация на "Капитал" все още Ти Би Ай банк е в процес на съгласуване с централната банка на намеренията си да разпредели около 20 млн. евро и ако получи зелена светлина, сумата ще се изкачи до 1.03 млрд. лв. Вижте още тук.