🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

Седем партии влизат в следващото, 48-о, Народно събрание; Страните от ЕС формално се договориха да наложат таван на цената на руския петрол; Дълговият пазар се затегна допълнително и правителството пласира едва 100 млн. лв. ДЦК

Броят на загиналите от урагана Иън - една от най-мощните бури в САЩ, стигна 100 души, като само за Флорида те са 78
Броят на загиналите от урагана Иън - една от най-мощните бури в САЩ, стигна 100 души, като само за Флорида те са 78
Броят на загиналите от урагана Иън - една от най-мощните бури в САЩ, стигна 100 души, като само за Флорида те са 78    ©  Reuters
Броят на загиналите от урагана Иън - една от най-мощните бури в САЩ, стигна 100 души, като само за Флорида те са 78    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Седем партии влизат в следващото, 48-о, Народно събрание. На първо място е ГЕРБ с 25.3% от гласовете и 67 мандата в бъдещия парламент, следвани от "Продължаваме промяната" - 20.2% и 53 мандата, ДПС с 13.8% (36 мандата), "Възраждане" с 10.2% (27 мандата), БСП - 9.3% (25), ДБ - 7.4% (20), и "Български възход" - 4.6% и 12 мандата. Рекордно ниска избирателна активност беше отбелязана на тези избори - 39.4% по данни на ЦИК. Още за резултатите от изборите тук.

При взрив в "Завод 4" на "Арсенал" в Казанлък във вторник загинаха трима души. Разследването е възложено на Националната следствена служба, на първо време ще се проверява дали няма човешка грешка или става въпрос за технически причини. В сряда по разпореждане на апелативния прокурор на Пловдив Тодор Деянов започна проверка във всички предприятия и места за производство и съхранение на оръжия, боеприпаси, взривни вещества и пиротехнически изделия на територията на областите Пловдив, Стара Загора, Хасково, Пазарджик, Смолян и Кърджали.

Експертна проверка от ЕК ще бъде в България през следващата седмица, за да провери прилагането на шенгенското законодателство. Това съобщи чешкият министър по европейските въпроси Микулаш Бек, чиято страна председателства в момента Съвета на ЕС (още по темата тук).

От 1 октомври по газовата връзка с Гърция вече се доставя азерски газ. На официалното откриване на тръбата в НДК присъстваха президенти и премиери от съседните страни, както и председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен. В проекта са инвестирани над 225 млн. евро, а чрез него България си осигурява възможност да диверсифицира напълно доставките си на природен газ.

Свят

Страните от ЕС формално се договориха да наложат таван на цената на руския петрол, доставян за трети страни, като част от нов пакет санкции в отговор на агресията на Кремъл срещу Украйна. Инициативата беше подета от САЩ във формата Г-7, където миналия месец също беше постигнато принципно съгласие. Стойността на горната граница обаче е в процес на преговори между партньорите, така че точните параметри не са част от решението на ЕС и за тях отново ще трябва да се търси съгласие между всички страни в блока.

Инфлацията в Турция през септември достигна нов рекорд за последните 24 години заради продължаващата неортодоксална икономическа политика на президента Ердоган. Потребителските цени са нараснали с 83.45% на годишна база, което е най-високото ниво от юли 1998 г. и ръст спрямо 80.21% през август. Ердоган отхвърля установения икономически консенсус, че повишаването на лихвените проценти помага за ограничаване на инфлацията. Той нареди на централната банка да намали разходите по заемите на два пъти през последните два месеца, като финансовата институция понижи лихвения процент до 12.

Иран привика посланика на Обединеното кралство за втори път след началото на протестите, избухнали миналия месец заради смъртта на Махса Амини след арест. Техеран обвинява Запада за демонстрациите, които са най-голямото предизвикателство за ислямската република от години.

Икономика

8.7% е ръстът на индекса на цените на производител през август 2022 г. в сравнение с предходния месец по данни на НСИ.

Все повече прогнози са за по-силен ръст на икономиката през тази година и по-нисък догодина. Икономистите на Уникредит Булбанк например вече очакват БВП за 2022 г. да порасне с 3.2%. Колегите им от още две банки също ревизираха прогнозите си за ръста на икономиката през тази година нагоре - ОББ и ЕБВР, съответно до 2.8 и 3%. За сметка на по-високите числа за ръста на БВП през тази година трите банки са ревизирали надолу очакванията си за 2023 г. Най-рязко е понижението на Уникредит Булбанк - до едва 0.5% ръст на икономиката догодина. Според икономистите икономиката ще претърпи "плитка рецесия" през последното тримесечие на 2022 и първото на 2023 г.

Дълговият пазар се затегна допълнително и правителството пласира едва 100 млн. лв. ДЦК. Подадените поръчки на последния аукцион са били за 156 млн. лв. при предложени 200 млн. лв. от емисията с падеж през юли 2026 г. Постигнатата доходност се е покачила до 4.01%. Само преди две седмици 200 млн. лв. от същите книжа бяха продадени при 3.01% доходност. Увеличава се и рисковата премия. Отчетеният спред спрямо аналогичните германски федерални облигации е в размер на 221 базисни пункта, докато преди няколко седмици нивото му беше 147 базисни пункта. Рязко влошаващите се условия принудиха и Министерството на финансите да се откаже от заявения си емисионен календар до края на годината.

Бизнес

Брюксел одобри новата програма "Конкурентоспособност" за 3 млрд. лв. Тя е особено атрактивна за фирмите, тъй като ще им даде възможност чрез инвестиции в различни дейности да спестят разходи, да направят продуктите си по-атрактивни и като цяло да повишат конкурентоспособността си. Най-общо средствата ще бъдат инвестирани в иновации, дигитализация, енергийна и ресурсна ефективност за българския малък и среден бизнес. Очаква се първата процедура да е факт още в края на тази година. С бюджет от 127 млн. лв. тя ще бъде насочена към разработването на иновации в МСП.

Бизнес климатът в страната леко се подобрява през септември спрямо август, като общият индикатор е с 0.8 пункта нагоре, показват резултатите на НСИ. По-положително са настроени компаниите в промишлеността, търговията на дребно и услугите, докато оценките на мениджърите от строителния бранш се влошават.

КЗК глоби с 565 хил. лв. "Кауфланд" и с 250 хил. лв. "Билла" заради промоция на олио. Санкциите са 0.03% от нетните приходи от продажби на двете компании за 2021 г. Решенията могат да бъдат обжалвани. Решенията идват след писма от 10 и от 15 март тази година, изпратени от Комисията за защита на потребителите до антимонополния орган. В тях се описват констатирани отделни случаи на липса или недостатъчни складови наличности на олио в конкретни обекти, въпреки че промоцията е анонсирана в рекламни брошури и интернет страници на двете вериги.

Сделки и проекти

За безплатното саниране ще се кандидатства до края на март 2023 г. Министерството на регионалното развитие и благоустройството публикува за обществено обсъждане пакета с насоките, изискванията и необходимите документи за кандидатстване. От тях става ясно, че ще има два срока за кандидатстване по първия етап на програмата, който включва 100% безвъзмездна помощ за проектите. Единият е до 15 февруари 2023 г., а другият - до 31 март 2023 г. След приключването на този първи етап се очаква да бъде обявена нова процедура, при която обаче безвъзмездната финансова помощ вече ще бъде 80% от разходите.

Най-големият конкурент на Tesla - китайската BYD, започва да навлиза в Европа. Първо колите на компанията ще бъдат предлагани в Германия и Швеция, като до края на годината се очаква това да се случи и в Обединеното кралство и Франция. Производителят ще предлага три от най-успешните си модели - Atto 3, Tang и Han. Цената им е сравнима с тези на Tesla, като автомобилите ще струват съответно 38 хил. и 72 хил. долара.

Американската ResultsCX купува българската аутсорсинг компания 60К. Финансови подробности около сделката не бяха обявени. "Сиксти кей" е сред десетте най-големи компании по приходи в българския аутсорсинг бизнес и има 1300 служители. Бъдещият собственик е обявил план да ги удвои, каза източник на "Капитал".

Русенската "Булмаркет" купува румънска жп компания за 17 млн. eвро. Vest Trans Rail държи към момента 5% пазарен дял. При финализирането на сделката "Булмаркет груп" ще придобие първоначално 80% от компанията, а останалите 20% - догодина. Целта на придобивката е в рамките на 3 до 5 години българската група да държи 10% от жп пазара в северната съседка.
Все още няма коментари
Нов коментар