Каква е разликата между идеята за "чуждестранни агенти" в САЩ и в Русия

Тезата на партия "Възраждане", че иска да приложи американските принципи у нас е силно манипулативна

Костадин Костадинов често използва тези, които стъпват на факти, но са силно изкривени
Костадин Костадинов често използва тези, които стъпват на факти, но са силно изкривени
Костадин Костадинов често използва тези, които стъпват на факти, но са силно изкривени    ©  Велко Ангелов
Костадин Костадинов често използва тези, които стъпват на факти, но са силно изкривени    ©  Велко Ангелов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"САЩ като развита държава имат закона FARA (Закон за регистрация на чуждите агенти). Ние от "Възраждане" сме изработили неговия български аналог и ще го внесем в 48-то Народно събрание." Това написа в четвъртък (6 октомври) в профила си във "Фейсбук" Костадин Костадинов, ден след като се опита да изгони от пресконференция журналист от "Дневник" и атакува още "Капитал", "Медиапул" и "Клуб З".

Примерът му със САЩ изглежда нелепо в текст, който е яростно антиамерикански, ксенофобски и силно подвеждащ. Защото никъде Костадинов не обяснява какво е това FARA и използва всъщност аргументите на Кремъл.

Казано образно, Костадинов рекламира на българите "Форд", но им продава "Москвич", а крайният резултат може да се окаже милиционерски автобус за арестуване на инакомислещи.

Костадинов вмъква в тирадите си за поставяне на клеймо върху определени медии едни 0.1% закани, които четящите и слушащите го лесно пропускат - че законът му щял да покрива и цялата "политическа, образователна, медийна, дори съдебна" сфери, както и "български институции", които получавали финансиране от чужбина.

Такъв е Законът за чуждестранните агенти, с който режимът на Владимир Путин преследва, глобява, уволнява и на практика довежда медии и сдружения до самоликвидация или обикновените хора - да си затварят устата. Не само защото си позволяват да отправят логични и легитимни въпроси и критики към властта и нейната пропаганда и идеология. А защото там всяко подобно действие и дискусия се смятат за "политически" - термин, обозначаващ толкова много опасни според властта неща, че в Русия го наричат "гумен".

  • Законът се появи в Русия през 2012 г. в отговор на масовите протести от 2011-2012 г. срещу грубото манипулиране на парламентарните избори и засягаше неправителствените организации.
  • През 2017 г. към него бяха добавени медии.
  • През юни 2022 г. обхватът бе разширен практически до всеки руски и чуждестранен гражданин.

Костадинов написа на 6 октомври: "В нашия законопроект е записано, че така наречените медии финансирани от други държави, без значение кои трябва да бъдат обозначени като агенти на чуждо влияние".

Да сте чували от "Възраждане", че според идеите им трябва да се обозначат като "чуждестранни агенти" двете водещи частни тв групи в България? Или за Димитър Иванов и Светлана Шаренкова - председател на редакционния съвет и издател на седмичника "Русия днес - Россия сегодня" (отличен лично от Дмитрий Медведев през 2015 г.) и на "Китай днес", публикуващо единствено текстове на държавната агенция "Синхуа" и държавното Радио Китай за чужбина (сред тях няма да намерите нито един критичен текст за властите в Москва или Пекин)?

Закон за лобисти, а не за шпиони

Има разлики между американския и руския закони за чуждестранните агенти и те са много.

На първо място - и Костадинов, и "Възраждане" използват именно този ефект - е културният и езиков контекст, определящ смисловото и емоционално натоварване на думите в него.

Заради 50 години комунизъм и масово използване на съветска антизападна пропаганда в българския език над 30 години след 1989г. под "чуждестранен агент" директно се разбира смисъла му в руското внушение - "шпионин". Затова Костадинов казва: "те трябва да бъдат сочени с пръст, те трябва да бъдат непрекъснато заклеймявани". А непрекъснатото повторение създава внушение.

В английския език foreign agent изобщо не се използва масово и има смисъл най-вече на "лобист" (в САЩ има и отделен закон Lobbying Disclosure Act, в България няма закон за лобизма).

Това си личи и от примерите за разпознаване на нерегистрирани "чуждестранни агенти", дадени от Министерството на правосъдието на САЩ. Ето два от тях:

"Известен бизнесмен си урежда среща за обсъждане на енергийната политика. Вие очаквате разговорът да е фокусиран върху това как американската политика засяга неговата компания или индустрия, но той дискутира напълно различна тема - имиджът на чужда държава в САЩ. В разговора той повтаря тези, изказвани от лидери на тази държава."

"Бивш бизнесмен урежда среща за обсъждане на митата за земеделски внос, но това е странно, защото е представлявал градски район и не е участвал в аграрната или търговската политика. На срещата той не обсъжда мита, а повтаря опорните точки на лидери и говорители на чужда държава по повод дългогодишно и добре известно искане [на Вашингтон] тя да освободи известен дисидент."

Какво казва FARA за регистрирането на медии

Що се отнася до регистрирането на медии според FARA, в закона се прави изключение за каквато и да е новинарска дейност, стига поне 80% от компанията да са собственост на американски гражданин и тя да не е притежавана, насочвана, надзиравана, контролирана или финансирана от чуждестранен принципал, както и никоя от [редакционните ѝ] политики да не бъде определяна от този принципал".

Вероятно няма да има задължение за регистриране по FARA, "ако няма опити от контролирана от държава медийна организация да използва работата си в САЩ за таргетиране на местна аудитория с цел управляване на възприятията ѝ или за да се влияе върху американската политика", посочва още Министерството на правосъдието.

Затова в периода 1947-1992 г. като чуждестранен агент е регистрирано нюйоркското бюро на ТАСС, между 1995 г. и 2001 г. така стана с групата "Медиамост" на Владимир Гусински, през 2003 г. бе добавена РИА "Новости", а неотдавна - погълналата я група "Россия сегодня".

Ако "Възраждане" се кани, както твърди Костадинов, да предложи пренасяне към българската реалност на такива положения, "Икономедиа", която той и съпартийците му нападат с обвинения, не бива да бъде обявявана за "чуждестранен агент". Тя е 100% собственост на български граждани и не е контролирана от чужда държава като руската RT.

Какво е "чуждестранен принципал"

Дефиницията на FARA за т.нар. чуждестранен принципал (интересите на когото представлява и защитава регистрираният по закона) е "чуждeстранно правителство, политическа партия, физическо лице или каквато и да е юридическо лице, организирано съгласно законите на чужда страна или извършващо основната си бизнес дейност в чужда страна". Тази дейност е законна, стига да е прозрачна. Законът цели "да помогне на американците и избраните от тях лица да разберат кой в действителност стои зад подобна дейност за оказване на влияние".

Но има много важно уточнение: "агентите" като тези, които действат по искане, под ръководството, надзора, насочването, контрола, финансирането или субсидирането изцяло или в значителна степен от чужд принципал.

Иначе казано, ако "Възраждане", които атакуват финансирането от неправителствената "Америка за България" и искат да направят български еквивалент на FARA, ще трябва да докажат за прилагането му, че получателите на средства от фондацията безспорно изпълняват нейни искания и нареждания, действат под нейно ръководство и контрол и са финансирани да разпространяват конкретни нейни позиции.

Понеже свободата на словото и мнението в САЩ са защитени от Първата поправка на Конституцията, Министерството на правосъдието прави няколко уточнения, сред които и следното: Ако позиция [на чуждестранен принципал] съвпада с личното мнение на някого или той е бил убеден от чуждестранен принципал и след това защитава тази позиция като лична, това не е достатъчно основание да бъде обявен за чуждестранен агент".

Ако "Възраждане" ще следват американския опит, трябва да имат предвид и това, че част от идеите им изглежда противоречат на българската Конституция, в която "свободата на съвестта и свободата на мисълта" са гарантирани като "ненакърними".

В САЩ има санкции за неспазването на FARA и законът изрично посочва, че те са за умишленото му нарушаване. Наказанието, налагано от съд, може да достигне в най-тежките случаи глоба до 250 хил. долара или затвор до 5 години. (Има специален текст и за нарушители, които са публични служители в изпълнителната, законодателната или правораздавателната сфери или в която и да е агенция на САЩ - за тях глобата е до 250 хил. долара и/или затвор до 2 години.). По FARA не се забранява и не се прекратява дейност.

Руската версия: репресии и умишлени правни неясноти

По руския закон - особено в последната му редакция от лятото, влизаща в сила от 1 декември 2022 г. - санкциите и глобите започват още с това, че някой (досега ставаше дума за организации, вече засяга и обикновени хора) не се е регистрирал според критерии на правителството. На регистриралите се хора и структури се забранява да:

  • бъдат служители в обществени институции
  • членуват в изборни комисии
  • участват в консултативни органи към властта
  • провеждат независима експертиза на нормативно-правни актове (антикорупционна и екоеспертиза, например)
  • организират публични мероприятия
  • извършва просветителска дейност сред непълнолетни
  • произвеждат информационни материали за непълнолетни
  • преподават в държавни и общински образователни институции
  • участват в обществени държавни и общински поръчки за стоки, работа и услуги
  • получават държавна финансова подкрепа, включително за творческа дейност
  • използват данъчни облекчения

Руското определение за "чуждестранен агент" е:

"Лице, което е получило подкрепа от чужбина или е под чуждо влияние и се занимава с политическа дейност в Русия, целенасоченото събиране на информация в областта на военните, военно-техническите дейности на Руската федерация или разпространението на съобщения и материали за неограничен кръг лица."

Такова лице според най-новата редакция на закона може да бъде, между другото, "обществено обединение без образуване на юридическо лице, друго обединение на лица, чуждестранна структура без регистриране на юридическо лице".

В този смисъл поне на теория, ако в Русия с приятели сте си направили фен клуб на "Ливърпул", получили сте кашон с тениски от фен клуб от Хамбург и не сте се регистрирали предварително като чуждестранен агент, следват санкции.

  • За чуждестранно влияние се смята "предоставянето от чужд източник на подкрепа на дадено лице или упражняването на влияние върху дадено лице, включително чрез принуда, убеждаване или други средства". Как се доказва "убеждаване" и какви са тези "други средства" не е ясно, критериите какво е "чуждестранно влияние" е оставено да бъдат изработени от Министерството на правосъдието.
  • Разпространението на съобщения и материали за неограничен кръг лица" отива далеч отвъд журналисти и блогъри и може да обхване юристи, икономисти и дори всеки, който пише в социална мрежа или лепи стикери по стълбовете, например
  • Забраната за финансова помощ от държавата също се нуждае от детайлно разяснение, защото правозащитници обърнаха внимание, че това може да означава спиране на помощи за безработни, пенсии, детски надбавки.

Отношението към чуждестранните фондове и програмите за обмен беше формулирано от Путин още през 2015 г.: "Вие и аз знаем, че така наречените чуждестранни фондове работят в училищата, мрежовите организации просто шарят по училищата на Руската федерация в продължение на много години - под прикритие за подкрепа на талантливи младежи ... Всъщност те ги изсмукват като с прахосмукачка и това е, те вземат кандидати направо от училище, обвързват ги с грантове и ги отвеждат."

Първата оценка на юристи при приемането на поправките в закона от Държавната Дума това лято бе, че съдържа неопределени и широко формулирани термини, допускащи разширено тълкувание и поради това - произволно прилагане. Законът е непредсказуем за прилагане, което се личи от честото вписване в него на израза "и други".

Защо лобисти на Пеевски се регистрират по FARA

Всяка регистрация по закона в САЩ се прави до 10 дни след подписването на споразумение с чуждестранен принципал, като се изисква описание кой е този човек, фирма, институция или организация; какви са естеството и условията на споразумението с тях; има ли партньорство, съюзяване или инкорпориране на регистрирания като част от някаква структура; индивидуални формуляри за всеки служител, свързан с лобистката дейност (вкл. адрес и каква сума се очаква да получи за това), както и дали ще получи или ще набира средства като част от кампания за финансиране на някаква кауза.

За да няма проблеми по FARA, през 2019 г. се е регистрирал Джефри Бирнбаум, президент на вашингтонската BGR Public Relations, като предоставящ услуги на няколко посолства и на Авиора консулт ЕАД (от името на Делян Пеевски). В описанието какви ще е тази активност е изброено "политически дейности, които може да включват релевантни контакти с американски официални лица, неправителствени организации, членове на медиите и други лица в САЩ".

FARA е приет през 1938 г. най-вече с цел да обозначи действащите в САЩ лобисти и пропагандатори на нацисткия режим в Германия. Но през 1966 г. са добавени промени, които поставят акцента върху лобизма, не върху медиите. За последвалия половин век има по-малко от 10 случая на осъдени за нарушаването му.

Но от началото на ХХI век наказаните се увеличават и процесът се ускорява през последните пет години покрай намесата на Русия в американските избори и демократичен процес.

През 2017 г. о.р. ген. Майкъл Флин - бивш директор на военното разузнаване на САЩ и само за 22 дни съветник по националната сигурност на президента Доналд Тръмп, се призна за виновен, че лично той и фирмата му са лобирали за Турция, но не са се регистрирали по FARA като лобисти на правителството в Анкара.

През 2018 г. Пол Манафорт, бивш ръководител на предизборния щаб на Доналд Тръмп, бе осъден на години затвор включително защото не се е регистрирал по FARA, че работи за правителството на Украйна и партията на бившия президент Виктор Янукович. (Тръмп го амнистира в последния месец на мандата си в Белия дом.)

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    bamama_mu avatar :-|
    ръмжо
    • - 3
    • + 2

    Аз съм за руската версия да се ползва у нас. По добра е от американската за нашите условия.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D
    • - 1
    • + 3

    Пълна самодейност е тегленето на изводи от сравняването на два закона от държави от двата края на света, които са с коренно различни цивилизационни, исторически, правни, културни, конфесионални практики. При това закони, публикувани в различно време, при различна вътрешна и международна ситуация.
    И тези изводи да се ашладисват на българска почва!
    Пълен абсурд!

    Темата е много интересна и уважително моля Капитал да потърси мнение по нея на уважавани юристи, защото докато Възраждане е парламентарно представена партия, темата за грантовете за медии и отделни лица ще е все по-актуална.

    Да обърна отново внимание, че FARA се появява през 1938 г, за да противодейства на хитлеристката пропаганда. Развихрянето на маккартизма в Америка 20 г. по-късно се основава именно на FARA. Хиляди американци - държавни служители, хора от развлекателния бизнес, профсъюзни дейци, преподаватели - въпреки неубедителните или съвсем съмнителни доказателства, са били обвинявани, че са комунисти или съветски агенти и стават обект на репресии. Присъдите единствено по подозрения са провалили хиляди човешки съдби.

    Практически същото, в което авторът сега обвинява още невлезлия в сила нов руски Федерален закон за контрол над лицата, намиращи се под чуждестнанно влияние:

    http://publication.pravo.gov.ru/Document/View/0001202207140018?index=0&rangeSize=1

    Да, ще кажете: онова в Америка е било преди Втората война, а в Русия се случва днес. Така е, но геополитическата ситуация е абсолютно идентична, марар и с обратен знак: тогава хитлеристите са опитвали да дестабилизират потенциалния си противник САЩ, сега САЩ не пестят средства да дестабилизират съвсем реалния си противник РФ. Със сили, средства и възможности несравнимо по-мощни и по-ефективни от тези на нацистите.

    И в този ред на мисли, както FARA е бил предназначен да опази американската държава от германската пропагандна инвазия, така и днешният руски федерален закон цели абсолютно същото – да опази руското общество от повсеместната американска пропагандна инвазия.

    И ако американското и руското правителства правят стъпки за защита на обществата в двете държави от злонамерена разрушителна пропаганда, българските правителства от 32 г. не си мръдват пръста, въпреки явните пропагандни атаки. Започваме да свикваме, че е нормално национални медии да се издържат от чуждестранни фондации и НПО под благовидни предлози като „развитие на демокрацията“, например. Че е нормално 10-15 неслизащи от екраните и страниците на вестниците „експерти“ на издръжка от западни фондации да ни заливат с еднопосочно пропаганда.

    Всъщност това, което се иска в БГ варианта на FARA е абсолютно същото, което е и там: ОБОЗНАЧАВАНЕ на въпросните лица и медии като чуждестранни агенти. И осветяване на техните грантове. Защото сега например в последния публикуван баланс на Икономедия, едни около 10% от оборота й се замитат в нищо не значещата графа „Други приходи“. Не "Приходи от дейността", а други. Какви? Не се уточнява. А и няма законово основание да се пита.

    И друго не разбирам: защо уважаваният авторът на тази статия свързва грантовете, които медията му получава от Ам за БГ, с „ненакърнимите си конституционните права за свобода на съвестта и свобода на мисълта"?
    Значи ли, че г-н Карабоев смята безотчетните плащания от чужда фондация за свое конституционно право, без което не може да изразява свободна съвест и мисъл?

    Аз лично не вярвам да мисли така.
    Защото смятам, че българската поговорка "Който плаща, той поръчва музиката" много ясно е обвързала несвободата на мисълта и съвестта именно с плащането за тази несвобода.

    Нередност?
Нов коментар