🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Какво се случи през седмицата

Президентът започна консултациите за редовно правителство; САЩ обмислят изпращането на по-старо оборудване за противовъздушна отбрана от типа HAWK в Украйна; Компенсацията от 25 стотинки за всеки литър бензин и дизел спира от 1 декември

Генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич (втората отляво) участва във вторник в конференция по повод 30 години от присъединяването на България към Европейската конвенция за правата на човека, организирана под патронажа на президента Румен Радев
Генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич (втората отляво) участва във вторник в конференция по повод 30 години от присъединяването на България към Европейската конвенция за правата на човека, организирана под патронажа на президента Румен Радев
Генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич (втората отляво) участва във вторник в конференция по повод 30 години от присъединяването на България към Европейската конвенция за правата на човека, организирана под патронажа на президента Румен Радев    ©  Надежда Чипева
Генералният секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович Бурич (втората отляво) участва във вторник в конференция по повод 30 години от присъединяването на България към Европейската конвенция за правата на човека, организирана под патронажа на президента Румен Радев    ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Президентът Румен Радев започна в сряда консултациите за ново редовно правителство и покани първо най-голямата парламентарна партия ГЕРБ. Същевременно държавният глава заяви, че няма да бърза и ще остави достатъчно време на партиите за преговори, като така ще даде и възможност на парламента да се съсредоточи върху приемането на бюджета и многото приоритетни закони.

Венецианската комисия (ВК) даде зелена светлина на законопроекта за нов механизъм за разследване на главния прокурор, изготвен от екипа на предишния министър на правосъдието Надежда Йорданова. Комисията направи някои препоръки и предложения за корекции, които сегашният министър Крум Зарков се ангажира да отрази в проекта, преди да го публикува за обществено обсъждане. Същевременно ВК прави много важна уговорка - за повишаване отчетността на главния прокурор трябва преди всичко реформа на Висшия съдебен съвет.

Сменени са шефовете на седем от деветте полицейски управления в София, обяви вътрешният министър Иван Демерджиев. Постовете запазват само ръководителите на Първо и Девето районно управление. Сменените началници не са разпъвали полицейски чадър върху никого, но не са осъществили достатъчен контрол, така че да не се стига до случаи като този на Семерджиев и други подобни, обясни Демерджиев. Сменен е и директорът на РДВР Кюстендил заради нерегламентирани контакти с кандидат-депутати от ГЕРБ, бивши министри на МВР.

Свят

Германските министри на външните работи и на отбраната - Аналена Бербок и Кристин Ламбрехт, призовават за значително увеличение на военната помощ за Украйна. В писмо до финансовия министър Кристиан Линднер Бербок и Ламбрехт настояват 697 млн. евро, които вече са планирани в германския бюджет за 2023 г. за подпомагане на Киев в борбата му с руската агресия, да бъдат увеличени на 2.17 млрд. евро.

Energy Charter Treaty, международното споразумение, което гарантира инвестициите в сферата на енергетиката, може да е пред разпадане, след като Нидерландия и Испания обявиха, че се оттеглят от сделката. Италия се отказа от договора преди години, а Полша също е в процес на оттегляне. Напоследък организацията среща все повече недоволство, тъй като осигурява защита на инвеститорите в изкопаеми горива и позволява на компаниите да съдят правителствата в частни трибунали заради политики, насочени към намаляване на емисиите.

САЩ обмислят изпращането на по-старо оборудване за противовъздушна отбрана от типа HAWK в Украйна, твърдят двама американски държавни служители, цитирани от агенция Reuters. Целта е да се помогне на Киев в защитата срещу зачестилите нападения с руски дронове и крилати ракети. Противовъздушната отбрана със среден обсег от типа HAWK ще бъде значително подобрение в сравнение с използваните в момента преносими ракетни системи Stinger.

Икономика

13.1% e годишният ръст на кредитирането към септември по данни на БНБ. Това е леко забавяне при фирмените заеми и задържане на темпа при ипотечните.

Финансовото министерство отхвърли всички подадени в понеделник поръчки и така търгът за 200 млн. лв. облигации с падеж юли 2026 г. бе отменен. А причината е рязкото покачване на поисканата от пазара доходност до 5.8%. Само две седмици по-рано 200 млн. лв. от същата емисия за близо 3.5-годишни книжа беше пласирана за под 4.5% среднопретеглена доходност, а в средата на септември нивото беше 3%. Спредовете на българския дълг спрямо германските книжа с аналогичен матуритет се разшириха от под 1 процентен пункт през пролетта до над 3.5 пункта сега.

Износът на газьол за Украйна през първите осем месеца е нараснал от 1.5 млн. лв. през цялата минала година до близо 700 млн. лв. през тази, като съпоставимият ръст е над 500 пъти. Данните на НСИ за българския износ към август показаха, че тази година Украйна е влязла в топ 3 на търговските ни партньори извън ЕС, измествайки САЩ. На годишна база експортът към страната е нараснал с над 130% и достига близо 1.2 млрд. лв. А стойността на износа към "неуточнени" страни от съюза се е увеличила с над 792% на годишна база - от малко над 257 млн. лв. за цялата 2021 г. само през седемте месеца на тази стойността доближава 1.18 млрд. лв. В тази графа много вероятно е изнесено оръжие.

Компенсацията от 25 стотинки за всеки литър бензин и дизел спира от 1 декември тази година, обяви финансовият министър Росица Велкова. Причината е, че мярката е определена като "проблемна" от Европейската комисия, тъй като на общия пазар на ЕС подобен стимул се прилага само у нас. Брюксел дори е изпратил изрично запитване до България. Разходът от бюджета за субсидията е 150 млн. лв.

Бизнес

Средно с 8% планират да увеличат заплатите на служителите си компаниите в България през следващата година. Това показва годишното проучване Total Remuneration Survey на Mercer, проведено през май 2022 г. сред 461 фирми в страната. Това е двойно повече, отколкото през 2021 г., и над отчетените 7% през тази година. Очаквано най-голям ще е ръстът на възнагражденията във високите технологии - 10%.

Хазартната компания "Телематик интерактив България", позната с бранда си Palms Bet, планира да се листва на фондовата борса във Франкфурт. Февруари дружеството излезе на БФБ и набра 16 млн. лв. "Телематик ИБ" отчита над 34% годишен ръст на продажбите до над 71 млн. лева към края на септември според индивидуалния отчет на дружеството. Основаната от Мило Борисов компания има пазарна оценка около 200 млн. лв.

Сделки и проекти

Основана от българи компания LatticeFlow привлече 24 млн. лв. инвестиция и отвори офис до INSAIT. Основатели на дружеството са българските учени Мартин Вечев и д-р Петър Цанков, проф. Андреас Краузе и д-р Павол Биелик. Те разработват първата платформа за ново поколение изкуствен интелект. Клиентите включват американската армия, Siemens и редица Fortune 500 компании, а тази година LatticeFlow попадна в списък на топ 100 AI компании в света. Финансирането е от американски и европейски фондове Atlantic Bridge, OpenOcean и FPV Ventures.

Българската рекламна агенция NEXT-DC спечели нов голям клиент - от края на лятото компанията работи по комуникационните проекти на Twitter за пазарите ЕМЕА (Европа, Близкия изток и Африка), Израел и Германия. NEXT-DC си партнира директно с европейската централа на технологичния гигант в Дъблин и вече има първи завършен проект. В края на септември българският екип изгради щанда на Twitter за една от най-големите дигитални конференции в Европа Dmexco в Кьолн. Рекламната агенция NEXT-DC е създадена през 2010 г. от Мария Тодорова, преди това дългогодишен творчески директор в Ogilvy Sofia.

Inditex - собственик на модния бранд Zara, договори продажбата на бизнеса си в Русия на Daher Group, с което се оттегля от страната, съобщава Bloomberg. Компанията за дрехи обяви през март, че затваря всичките си 502 магазина в Русия и спира онлайн продажбите, след като страната нахлу в Украйна. Русия формираше около 8.5% от общите приходи на групата. Daher е базирана в Обединените арабски емирства и има връзки с Azadea, ливанска компания, която управлява франчайзи на Inditex в Близкия изток. Купувачът ще работи в Русия под собствената си марка.
Все още няма коментари
Нов коментар