Подкаст | Лупингите с държавните пари

Какво е състоянието на публичните финанси, защо интересът към българския дълг намалява, рисковете от популизъм при гласуване на Бюджет 2023 и отдалечаването от еврозоната

Дори и политиците да искат да продължат с щедростта си, едва ли ще има кой да я финансира.
Дори и политиците да искат да продължат с щедростта си, едва ли ще има кой да я финансира.
Дори и политиците да искат да продължат с щедростта си, едва ли ще има кой да я финансира.    ©  Капитал
Дори и политиците да искат да продължат с щедростта си, едва ли ще има кой да я финансира.    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Отново дойде това време, в което държавата трябва да си направи сметка за какво ще дава пари през следващата година. Популизмът при вземането на тези решения, предвид липсата на редовно правителство и ясно управляващо мнозинство в парламента, може да доведе до голям минус в бюджета. Защото преди избори всеки иска да е добър и да обещава увеличения на пенсиите и заплатите, а сега ако се стигне до преден вот ще има шанс и реално да го е направил.

В последните месеци обаче светът се промени. Дори и да искат да зарадват избирателите, политиците вече много трудно могат го направят. Просто защото лихвите тръгнаха нагоре, а с тях и цената, на която България получава пари на заем от пазарите.

Защо темата с бюджет 2023 г. предизвика спорове и защо политиците гледат да избягат от нея, а служебното правителство прехвърли отговорността на следващия редовен кабинет ще говорим днес в подкаста "Гласът на Капитал" с редакторите Вера Денизова и Николай Стоянов и водещ Анина Сантова. Освен това ще обсъдим защо доходността по българския дълг се изстреля нагоре и какво означава това.

Ще чуете още:

  • Как България от фискален отличник се оказа с проект за огромен бюджетен дефицит от 11.6 млрд. лв. и растящ дълг? По какъв начин са свързани тези числа?
  • Рисковете от популизъм при гласуване на Бюджет 2023 г. и решението за продължаването действието на настоящия.
  • Ще бъде ли изправен следващият редовен кабинет пред избора да реже разходи и да вдига данъци, на фона на предишната щедрост?
  • Защо трупането на дълг точно в този момент е лошо за България?
  • Защо няма интерес към купуването на българските ценни книжа въпреки високата доходност от последния аукцион?
  • Как всички тези фактори влияят на стремежа на страната да влезе в еврозоната?

Гласът на "Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Все още няма коментари
Нов коментар