🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 5 от "Капитал": Сложната задача с презареждането на АЕЦ "Козлодуй"; България на прага на икономическа зима

И още: Ozone.bg расте с придобивания и нов голям склад; Нови инвеститори в двата спа хотела на Кюстендил; Хитрите съседи и проблемът с отчитането на водата на база

Ядрената централа има в резерв руско гориво за едно презареждане на 5-и блок и за пет презареждания на 6-и блок
Ядрената централа има в резерв руско гориво за едно презареждане на 5-и блок и за пет презареждания на 6-и блок
Ядрената централа има в резерв руско гориво за едно презареждане на 5-и блок и за пет презареждания на 6-и блок    ©  АЕЦ ''Козлодуй''
Ядрената централа има в резерв руско гориво за едно презареждане на 5-и блок и за пет презареждания на 6-и блок    ©  АЕЦ ''Козлодуй''
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. АЕЦ "Козлодуй": Задачата с ново ядрено гориво от неруски доставчик е бавна, трудна, изисква солидни инвестиции, но е възможна

След 17 месеца, или през май 2024 г.,5-и блок на АЕЦ "Козлодуй" трябва да бъде зареден с ядрено гориво от американската "Уестингхаус" (Westinghouse). Ако това не се случи точно тогава, има потенциален риск този алтернативен на руската ТВЕЛ доставчик въобще да не може да работи в българската ядрена централа поне до 2030 г. Другият възможен алтернативен доставчик - френската "Фраматом" (Framatome), може да осигури доставки чак от 2025 г. и освен това тя ползва руски лицензи за производството на касетите с ядрено гориво.

Самата ядрена централа има в резерв от руско гориво за едно презареждане на 5-и блок и за пет презареждания на 6-и блок. Засега доставките от Русия продължават по утвърдения план (два пъти годишно) въпреки войната, но няма гаранция докога ще продължи така. Така най-кратко може да се опише сагата около разнообразяването на ядреното гориво в АЕЦ "Козлодуй". Тя, разбира се, е много по-голяма и сложна, включва не само технически въпроси, но и тясно политически, като в крайна сметка всичко това има и икономически измерения за стотици милиони. А как ще се развие вероятно ще се реши още в следващите месеци.

2. България на прага на икономическа зима. Забавянето на БВП след постпандемичния бум беше очаквано, но високата инфлация и несигурността само го засилиха

Ако растящият брой прогнози за зимна рецесия в Европа доскоро изглеждаше като далечно предупреждение, то последните данни показват, че студът е съвсем близо. През третото тримесечие на годината повече от една трета от страните в съюза отчетоха спад на икономиките си, а очакванията са до декември да ги последват и други. След като отбеляза година на силен растеж, българската икономика също започна да се задъхва в синхрон с европейската. Така през летните месеци ръстът на БВП се забави до 3.2% на годишна и 0.6% на тримесечна база.

И макар България да остава сред добре представящите се икономики и засега прогнозата на нито една институция да не вещае дори и плитка рецесия тук, забавената икономическа активност в еврозоната неминуемо ще започне да се пренася и насам. А големият въпрос е колко дълго и дълбоко ще е потапянето в еврозоната. Базовите сценарии са за бърза и плитка рецесия. Дали те ще се оправдаят обаче зависи от много външни фактори...

3. Пълната количка на Ozone.bg: няколко купени бизнеса и нов голям склад

Докато очаква голямото пазаруване на потребителите преди коледните празници, електронният търговец Ozone.bg също е с пълна количка. През последната година компанията е придобила няколко бизнеса - магазина за фототехника Photo Pavillion, книжарницата "БГ учебник", издателството Artline и правата за книгите на Тери Пратчет, които досега бяха собственост на издателството "Вузев". И макар в момента да няма активни преговори за допълнителни придобивания, такива не са изключени.

Заедно с покупките Ozone.bg се премести и в нов офис в MegaPark на "Цариградско шосе", без да изоставя и стария си офис в "Студентски град". Отваря и нов склад в Елин Пелин с два пъти по-голяма площ от този, построен през 2020 г. на същото място. Мащабното разширение, наред с органичния растеж и номиналното подбутване от инфлацията, водят и до значителни ръстове.

4. Латвиецът Андрейс Члаидзе & Co купиха двата спа хотела на Кюстендил "Стримон" и "Парк хотел Кюстендил"

Двата най-представителни хотела на Кюстендил - петзвездният "Стримон гардън медикъл СПА" и четиризвездният "Парк хотел Кюстендил", имат едни и същи нови собственици. Известният от тях засега е латвийският гражданин Андрейс Члаидзе, за когото се твърди, че от девет години живее в България. През август те първо купуват "Стримон гардън" - хотелът на сина на президента Георги Първанов и сестрата на политика от БСП Кирил Добрев. Цената не е обявена. През септември "Стримон спа", дружеството зад хотела, се явява на търг и придобива общинския "Парк хотел Кюстендил" за 7.045 млн. лева (вкл. ДДС върху земята).

Балнеологията и балнеолечението, изглежда, са фокусът на инвеститорите в Кюстендил. Те са нови за сектора, в чийто висок сегмент в последните години акцентът пада върху SPA услугите. Прочетете подробности в този текст.

5. Хитрите съседи и проблемът с отчитането на водата на база

Когато наскоро поредните сметки за вода пристигат, абонатите на "Софийска вода" в някои столични квартали са, меко казано, изненадани. Но неприятно. Оказва се, че са получили значително по-високи фактури в сравнение с предходните месеци, а потреблението им не се е увеличило драстично. Започва "разследване" по съседски - никой не знае да има сериозни течове (а и щеше да проличи), чистачката на входа не почиства квадратурата на малък площад, а на стандартен вход с 24 апартамента.

Тогава какъв е проблемът и откъде идва този харч на вода? Общото потребление на една сграда се изчислява като разлика между количеството вода, измерено от общия водомер, и сбора от показанията на индивидуалните водомери (включително и показанията от абонатите на база), което се прави на всеки три месеца. Разлики винаги има и това е нормално, но понякога те са повече от фрапиращи. Разминаванията най-често идват от миенето на входа, поливането на цветя, различни течове, сълзящи тръби, капещи кранове, както и от неточна информация за индивидуалното потребление - когато някой отказва, забрави да подаде данните си или просто ако е на базово потребление, е дал доста по-малък брой на живеещите.

Все още няма коментари
Нов коментар