🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Важните новини през седмицата

ВСС гласува за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев; Франция, Германия и Полша обещаха подкрепа за Украйна в защитата й срещу руската инвазия; Първи месечен спад на цените от две години насам

Най-голямото военновъздушно учение в историята на НАТО започна в Германия. В него участват около 10 хил. войници и 250 самолета от 25 държави
Най-голямото военновъздушно учение в историята на НАТО започна в Германия. В него участват около 10 хил. войници и 250 самолета от 25 държави
Най-голямото военновъздушно учение в историята на НАТО започна в Германия. В него участват около 10 хил. войници и 250 самолета от 25 държави    ©  Reuters
Най-голямото военновъздушно учение в историята на НАТО започна в Германия. В него участват около 10 хил. войници и 250 самолета от 25 държави    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Висшият съдебен съвет предложи на президента Румен Радев да подпише указ за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев. Решението съветът гласува в сряда с 16:4 гласа. Още по темата тук.

Временна комисия ще решава за имунитетите на депутатите Бойко Борисов (ГЕРБ), Кирил Петков (ПП), Данил Александров (ГЕРБ) и Димитър Аврамов (ДПС). Комисията бе създадена на паритетен принцип със срок на работа до 18 юли 2023 г., като БСП и "Има такъв народ" отказаха да излъчат свои представители в нея. Народното събрание обаче не успя да излъчи председател и на тази комисия, след като депутатите не одобриха кандидата на ДПС Хамид Хамид.

Президентът Румен Радев наложи вето върху последните промени в Закона за съдебната власт, с които се изважда следствието от опеката на прокуратурата. Според президента през 2009 г., когато следствието е вкарано в прокуратурата, това било реорганизация в изпълнение на ангажимент към ЕС. Останалата част от мотивите му са процедурни.

Бизнесменът Румен Гайтански-Вълка предлага на Столичната община да продаде дела си в къпалня "Мария Луиза" като мажоритарен собственик в съвместното дружество, или да бъде обезщетен с имоти, без обаче да казва цена. Преди дни стана ясно, че с идейния проект за планирания ремонт на "Мария Луиза" всъщност е поискано разширение и надстрояване на съществуващите сгради в плувния комплекс, затова институтът за културно наследство не е съгласувал визата за проектиране.

Свят

Франция, Германия и Полша обещаха да подкрепят Украйна в защитата й срещу руската инвазия, докато държавите - членки от НАТО, дискутират двустранни гаранции за сигурност, с които да укрепят отбраната на Киев и да осигурят независимото бъдеще на страната. Президентът на Франция Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц и полският президент Андрей Дуда се срещнаха в Елисейския дворец в Париж, демонстрирайки единство в подкрепата към Украйна, която започна своята дългоочаквана контраофанзива срещу руските сили.

Беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че страната му е започнала да приема доставки на руски тактически ядрени оръжия, някои от които според него са три пъти по-мощни от атомните бомби, пуснати от САЩ над Хирошима и Нагасаки през 1945 г. Разполагането им е първото преместване от страна на Москва на такива бойни глави - по-малко мощни ядрени оръжия с по-малък обсег, които потенциално биха могли да бъдат използвани на бойното поле - извън Русия след падането на Съветския съюз. Стъпката се следи отблизо от Съединените щати и техните съюзници, както и от Китай, който многократно е отправял предупреждения срещу използването на ядрени оръжия във войната в Украйна.

Президентът Еманюел Макрон обяви планове за преместване на производството на ключови лекарства във Франция, за да се справи с недостига на вносни продукти, вариращи от антибиотици до парацетамол, който възникна по време на епидемията от COVID-19. Правителството е изготвило списък от 450 лекарства, за които е от ключово значение осигуряването на веригите за доставки.

Икономика

11% спад на износа на стоки в номинално изражение през април спрямо същия месец на миналата година, отчита НСИ.

Първи месечен спад на цените от две години насам, отчете националната статистика. През май има дефлация от 0.1% спрямо предходния месец заради по-евтини горива, транспорт и туристически услуги. Така годишната инфлация продължава да се забавя и вече е 10.1%. Въпреки положителната тенденция обаче показателят все още е в пъти над нормалните нива, а всички групи стоки и услуги с изключение на транспорта продължават да поскъпват спрямо година по-рано.

Държавата ще работи с нов удължителен бюджет до края на юли. Дотогава трябва да има приет нормален финансов план за тази година. Министерството на финансите разработва проект с дефицит от 3% от БВП по европейската методология и дори под 3% на касова основа. Това стана ясно от думите на зам. финансовия министър Георги Клисурски по време на заседание на ресорната бюджетна комисия в парламента. Засега не се предвижда и за ново удължаване на изтичащи ДДС преференции. До 1 юли с 9% косвен данък се облагат доставките на централно отопление и на природен газ.

Финансовото министерство предлага да се ограничат инхаус поръчките. Ведомството публикува за обществено обсъждане промени в Закона за обществените поръчки, които приличат на първа крачка срещу порочната практика. Те обаче не дават решение за "Автомагистрали" и по-точен механизъм. С промените реално се премахват алинеите от чл. 14, които позволяват на АПИ и НЗОК да сключват договори "изключения".

Бизнес

"Белла България" влага 3 млн. долара за производство на деликатес от Индонезия. Компанията започва да произвежда ренданг-паданг във фабриката си в село Костиево край Пловдив. Той е традиционен продукт от региона на остров Суматра, който се прави от бавно приготвено телешко месо и специфични за Индонезия и региона на острова подправки. Предприятието ще е първото и засега единственото място в Европа, в което ще се произвежда деликатесния продукт.

OMV Petrom, мажоритарна собственост на австрийската OMV, обяви, че е открила в Румъния нови запаси на петрол и природен газ, равняващи се на около три четвърти от общото ѝ производство през 2022 г. Това е най-голямото откритие на суров петрол, което OMV Petrom е правила от десетилетия насам, и са открити в южна Румъния. Те съдържат над 30 млн. барела нефтен еквивалент (boe) извлекаеми ресурси.

Сделки и проекти

"Лудогорец" обяви, че е продал нападателя Игор Тиаго на белгийския "Брюж" срещу рекордна за българското първенство сума. Официално тя не се съобщава, но неофициално спортните медии в България твърдят, че е между 7.5 и 8 млн. евро. 21-годишният бразилец Игор Тиаго игра малко повече от една година за "Лудогорец", в което време изигра 34 мача и отбеляза 16 гола. "Лудогорец" ще получи част от сумата при евентуален бъдещ негов трансфер.

"Стомана индъстри" в Перник, част от гръцката група Viohalco, подготвя инвестиция 57.3 млн. евро, която ще повиши ефективността на използваните енергийни и водни ресурси в производството. Това става ясно от съобщение на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), която предстои да разгледа отпускането на до 35 млн. евро заем за проекта. Засега от компанията не дават повече информация за плановете си.

Канадската Dundee Precious Metals ще може да придобие 75% от правата върху площта "Иглика" в Югоизточна България, където се правят проучвания за мед и злато. Това предвижда обвързващо споразумение за предоставяне на изключителна опция, подписано преди дни с Velocity Minerals. Последната компания също е канадска и в момента държи правата върху площта чрез българското "Болкан минералс дивелъпмънт".

Фондът за рисков капитал "МФГ Инвест" обяви инвестиция от 50 хил. долара в щатската Canopy - платформа за оптимизация на инвестициите. "Целта на компанията е да разработи съвременна версия на SS&C (търгува се на NASDAQ), която ще позволи на фондовете да управляват всичките си частни инвестиции", казва изпълнителният директор Неделчо Спасов в съобщение до БФБ. "МФГ Инвест" е една от публичните компании, които имат миноритарен дял в българския еднорог "Пейхоук". За шест месеца акциите ѝ поевтиняват с около 11%. През декември 2022 г. фондът набра 4 млн. лева през beam.
Все още няма коментари
Нов коментар