Паркинги, улици, жилищни сгради, хотел: какви общински имоти поиска Румен Гайтански срещу къпалнята "Мария Луиза"

Работна група в общинския съвет трябва да прецени дали пазарната оценка на исканото "обезщетение" отговаря на цената на рушащите се от 20 години басейни в Борисовата градина

Единият от исканите имоти е за паркинг между NV Tower и "Софавто" на бул. "Г. М. Димитров". Мястото се планираше по-рано от общината да се даде на частен инвеститор за публично-частно партньорство.
Единият от исканите имоти е за паркинг между NV Tower и "Софавто" на бул. "Г. М. Димитров". Мястото се планираше по-рано от общината да се даде на частен инвеститор за публично-частно партньорство.
Единият от исканите имоти е за паркинг между NV Tower и "Софавто" на бул. "Г. М. Димитров". Мястото се планираше по-рано от общината да се даде на частен инвеститор за публично-частно партньорство.    ©  Цветелина Белутова
Единият от исканите имоти е за паркинг между NV Tower и "Софавто" на бул. "Г. М. Димитров". Мястото се планираше по-рано от общината да се даде на частен инвеститор за публично-частно партньорство.    ©  Цветелина Белутова
Имоти

Бюлетин на "Капитал" с мнения, данни и анализи за развитието на пазара на недвижими имоти в България и по света.

Темата накратко
  • По-голямата част от посочените имоти са отредени за паркинги, има и терени за училища.
  • Други позволяват строителството на високи сгради за жилища, офиси или хотел при "Черни връх" и "Слатина".
  • Работна група в общинския съвет трябва да разгледа предложението, като се направи и пазарна оценка. Според изчисления на "Спаси София" терените се оценяват на поне 100 млн. евро.

Бизнесменът Румен Гайтански, познат публично с прякора си Вълка, предложи на Столичната община конкретна сделка, за да й преотстъпи дела си в къпалня "Мария Луиза": той поиска в замяна 24 общински имота, които се намират около булевардите "Г. М. Димитров" и "Черни връх" и в район "Слатина".

Ако се съди по предназначението на имотите, то той явно има интерес към изграждането на паркинги - повечето пожелани от него имоти са именно с такова отреждане. При това с много подходящи локации, те се намират около метростанции и ключови пътни артерии (виж картата).

Но сред пожеланите терени има и такива, отредени за жилища с високо строителство, административни сгради, хотели, офиси. Има дори и терени предназначени за училища и образование.

Така изглежда, че в списъците с общински имоти има площи за паркинги и училища, въпреки че общината редовно оправдава с липсата на подходящи терени неизграждането на такива. Сега въпросът е дали тези имоти ще станат владение на бизнесмена Гайтански. Миналия месец той изненадващо предложи на общината да й продаде мажоритарния си дял в къпалнята, която вече почти 20 години пустее и е в много лошо състояние, или да го замени срещу терени от "Софийски имоти" на същата стойност, които общината му предложи.

След първоначалната изненада Столичната община запази мълчание и досега не е коментирала конкретни варианти за размяна. На този фон Вълка сега прави своята конкретна оферта. Прави впечатление, че списъкът е доста конкретен - по неофициална информация на "Капитал" дори хора, работещи в общината, не са знаели, че София притежава въпросните атрактивни места и това буди логичния въпрос дали информацията не е подадена "отвътре".

И все пак решението е на самата община - дали ще се съгласи на подобна сделка или не. За целта има специално създадена работна група в общинския съвет с участието на различни политически сили. При всички положения трябва да се направят и пазарни оценки както на къпалнята, така и на поисканите терени, ако се обмисля потенциална сделка.

Според "Спаси София" общо върху терените може да се построи 98 хил. кв.м застроена площ, а товасе оценява на поне 100 млн. евро.

Ето и кои имоти посочва Румен Гайтански-Вълка в своето предложение:

  • Паркинги - до NV tower и станция "Г. М. Димитров"

Първата порция терени са до 106-метровата кула NV Tower на "Минстрой пропъртис", собственост на бившия вицепрезидент на "Мултигруп" Николай Вълканов. Предназначението на имотите е за паркинг и за озеленяване. Тук любопитното е, че председателят на общинския съвет Георги Георгиев беше представил именно въпросния терен като част от програмата за строителство на паркинги, като идеята конкретно там беше да се прави публично-частно партньорство. Предвидените места бяха 250, между сградата NV Tower и автокъща "Софавто" на бул. "Г. М. Димитров".

Трябваше да се проведе процедура, на която да се явят частни инвеститори с предложения за изграждането на паркинга. Това обаче не се случи, защото предишният областен управител подаде жалба в съда, искайки деактуване.

Сега за имотите между автокъщата и NV Tower явно се открива нова възможност. Прави впечатление, че Румен Гайтански-Вълка е поискал и улички около имота, които, ако му бъдат предоставени, ще бъдат частни. Това значи, че достъпът ще може да бъде контролиран. Друг имот, попадащ в карето, е с предвиждане "за образование", което значи, че може да се направи училище или детска градина. Но досега общината явно не е задвижила тази възможност въпреки пословичния за София проблем с недостига на места в детските градини.

Другите две серии имоти се намират от двете страни на метростанция "Г. М. Димитров" - до Музея на пчелата и отсреща, където сега има безплатен паркинг и изоставена сграда. Гайтански иска и имота с въпросната сграда. Според кадастъра там могат да се строят паркинги, като се допуска и жилищно строителство и сгради за образователни дейности.

Част от паркингите в София се държат от хора, свързани с групировките ВИС и СИК. Сега и Вълка, който също израства като бизнесмен по време на прехода, явно се ориентира към т.нар. тесни места в държавата (паркинги, плажни ивици). Обяснението за интереса към тях е, че позволяват монопол или ексклузивност и могат да бъдат доходоносни (повече за връзките на Столичната община и Вълка по-долу).

  • Висока сграда на бул. "Черни връх"

Срещу друга метростанция - "Витоша", е поискан друг терен, който попада в т.нар. смесена мултифункционална зона, позволяваща най-високо строителство. Там е позволено да се направи бъдеща жилищна сграда, офиси, търговски части.

  • Още жилища и/или хотел в "Слатина"

Поискани са и шест съседни имота на ул. "Кривина" в район "Слатина", от отсрещната страна на бул. "Шипченски проход". Според плана на София там се допуска комплексно жилищно застрояване с възможност за паркинги.

От другата страна - между улиците "Слатинска ръка" и "Спътник", Гайтански предлага общината да му даде няколко съседни имота, върху които може да построи високи сгради. Отреждането е за жилища, административни сгради и хотели.

Според изчисленията на "Спаси София" общо върху терените може да се построи 98 хил. кв.м застроена площ, а това се оценява на поне 100 млн. евро.

Ще има ли "подаръци"

За предложението на Вълка първи сигнализира общинският съветник Борис Бонев ("Спаси София"), който единствен го коментира и в архитектурна комисия в сряда. "Предложението е абсолютно неадекватно. Господинът, който 20 години нито една инвестиция не направи в къпалнята и летния театър, иска 32 дка терени, които по груби сметки възлизат на 100 млн. евро. Това е наглост, недопустимо поведение, по никакъв начин не трябва да бъде толерирано", заяви той. По-късно написа и в социалната мрежа фейсбук: "Ясно е, че управляващите от ГЕРБ се готвят да правят подаръци в края на последния им мандат! Няма да го допуснем."

В отговор председателят на СОС Георги Георгиев, заяви, че "единственото вярно в патетичния текст на Бонев е, че Гайтански е поискал от съвета, ако няма да изкупи акциите му в къпалнята, то да ги замени с имоти".

Той продължава да отстоява позицията, че общината не трябва да плаща още милиони за "нещо, което е подарено преди 20 години с бандитски схеми на частни фирми. Втори подарък няма да има и София няма да плаща откуп".

Реално засега това е само предложение, което Вълка отправя към Столичния общински съвет в свое писмо, след като преди месец предложи на общината да изкупи дяловете му. Общинското "Софийски имоти" е съсобственик в къпалнята, но е с миноритарен дял. "Измина 1 (един) месец, откакто отправих предложение за прехвърляне на "Аквапарк Мария Луиза" акции, чийто едноличен собственик на капитала съм аз", пише той в писмото, което "Капитал" видя. А нататък посочва, че тъй като не е получил отговор, отправя конкретно предложение.

Писмото беше разгледано по време на архитектурна комисия в съвета в сряда, като отношението на председателя ѝ (арх. Ивайло Петков) беше по-скоро протоколно.

"Е, то това е много бързо", казва той, като пояснява, че сега целта е да се направи оценка от общината за предложените имоти и "да се види дали това е възможно или не", да бъде пренасочено към работната група, но важното е "да се задвижи". Любопитен щрих е, че бюрото на арх. Петков "Десет архитекти" беше автор на последния проект за къпалнята, внесен от мажоритарния собственик (реално Вълка).

През лятото на 2022 г. именно се разбра, че има готов проект, като собствениците поканиха и журналисти в къпалнята със заявката, че искат да я възстановят. Бързо те получиха и виза за проектиране от главния архитект. Последва серия от странни събития: през февруари започна незаконна сеч по нощите след внесено писмо от служителка в бюрото "Десет архитекти", после сесия на общинския съвет, на която се разменяха отговорности.

И така стигаме до писмото на Вълка от този юни, когато той предложи общината да изкупи дела му или да го обезщети с имоти.

Вълка, който познава добре София

Румен Гайтански-Вълка участва от години и в бизнеса с боклука в София - негови фирми спечелиха поръчката на общината в мегатърга от 2019 г., а по-рано стана ясно и че общинското "Чистота Искър" е пренасочвало дейности към тях.

Историята с това как летният театър и къпалнята в Борисовата градина стават негова собственост също е интересна. В средата на 90-те "Мария Луиза" попада под патримониума на борческата групировка ВИС-2. Когато босовете на групировката Георги Илиев тренират във фитнеса, гардове пазят на всеки ъгъл. Сделката за парцела, известен като плажа "Мария Луиза", минава тихомълком през лятото на 2003 г. по схемите на "Софийски имоти" благодарение на тогавашния шеф на общинският съвет и бивш съдружник на Методи Методиев - Мето Илиянски, Антоан Николов. Създадена смесена фирма, в която са апортирани голяма част от Борисовата градина, "Мария Луиза" и летният театър. Така имотите са апортирани в капитала на смесеното дружество "Парк Мария Луиза" АД без търг или конкурс.

Самата фирма е създадена през 2003 г., като съучредители са "Софийски имоти" и дружеството "Енджел" ООД. Съдружници в него са Румен Андреев и "ВАИ холдинг" ООД, представлявано от боса на ВИС-2 Георги Илиев. Решено е капиталът да нарасне от 50 хил. лева на 5.2 млн. лв., което да стане чрез апорт на земя и сгради от "Софийски имоти" и парична вноска от "Енджел". По този начин в капитала на смесено дружество се озовава лятната къпалня "Мария Луиза" заедно с прилежащите ѝ терени с площ 30 декара.

Oт 2003 г. насам Столичната община е миноритарен собственик на къпалня "Мария Луиза" през дружеството си "Софийски имоти", което притежава дял 41.96%.

Според източници от сенчестия бизнес след убийството на Георги Илиев през 2005 г. наследниците му прехвърлят имуществото на близки около бившата СИК и Румен Гайтански-Вълка заради дългове на Илиев.

"Апортът на къпалнята "Мария Луиза" с 35 дка прилежаща площ и Летния театър в началото на 2003 г. са оценени на "фамозните" 2 млн. и 300 хил. лв., което "носи" на общинското дружество "Софийски имоти" 41,96% акции и устав, по който по същество няма права да участва в управлението. По-лошото е, че само две години след създаването на смесеното дружество "Парк Мария Луиза" АД къпалнята хлопна "кепенци" и затвори", припомня Милка Христова от БСП.

Схема, тествана в Пловдив

Това, което иска Румен Гайтански-Вълка от София сега, много прилича на приложена преди месеци от Пловдив схема. Там общината реши да размени седем терена срещу един за парк от 50 дка с частен инвеститор. Въпросните седем терена са разпръснати из града, а притежателят на зеления терен - фирмата "Тея инвест", ги придоби като обезщетение.



Това тогава повдигна въпроса как така оценката на общината за седемте имота е равностойна на тази за парковия имот - малко над 7 млн. лв., след като преди няколко години само един от тези имоти беше предложен за продажба на стойност 20 млн. лв. Затова и при сделката между Вълка и София, ако въобще общината реши да направи такава, ключова ще е оценката на имотите.
1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    citoyen avatar :-|
    citoyen
    • + 4

    Ako г-н Гайтански чака къпалнята ''Мариа Луиза'' да се скапе и след това да започне нов проект на мястото значи, че нещо силно куца в Общината. Има достатъчно правни аргументи да бъде накаран да седне на масата и въпросът да бъде закрит след десетилетия бездействие. На Господина да бъдат предложени общински земи около Северната тангента, които са неразорана нива и освен това има крещяща нужда от цивилизоване на този периметър -буквално и преносно. В районите в подножието на Витоша и самата планина след години на безогледно застрояване да бъде наложен мораториум на конкретни видове строителство след обсъждане с гражданите на тази част на София.

    Нередност?
Нов коментар