🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Топ 5 от "Капитал": Грантове за стотици милиони се отварят за бизнеса; Кои са новите фабрики на България

И още: Основателите на "Поликлиника България" и фондът Invenio на Елвин Гури планират да отворят 25 обекта в големите областни градове; Кои български млади компании привлякоха най-много средства от инвеститорите през 2023 г.; Десетте акции на 2024 г.

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

1. Грантове за стотици милиони се отварят за бизнеса в началото на годината. Част от тях са свързани с иновации и с дълго чаканата мярка за семейните фирми

Милиони европейски средства по новата програма "Конкурентоспособност" ще бъдат налични за бизнеса през 2024 година. Така след шепа отворени процедури и почти нулева година за програмата тя най-накрая е на път да се разгърне. Ако, разбира се, не се стигне до ново отлагане. Това е повече от добре за бизнеса - през м.г. множество фирми са били в режим "на изчакване", тъй като част от схемите трябваше, но не успяха да стартират. От друга страна, пускането на повече процедури предполага по-голям натиск на чиновниците и повече проекти за обработка. А това крие риск за забавяне.

Към момента с оценката и сключването на договори в Министерството на иновациите и растежа (МИР), което администрира програмата за бизнеса, се занимават около 30 от експерти, като през последните две години не е използвана външна експертиза. "За момента успяваме да се справим с наличния капацитет. Доказателство за това е, че въпреки броя на процедурите и многото оценени проекти (над 10 000) не е налице забавяне при нито една от мерките ни", заявиха наскоро от МИР за "Капитал". Дали всичко ще продължи да върви така гладко е въпрос на време да се разбере. Преди това на ход е бизнесът, който първо трябва да кандидатства.

2. Новите фабрики на България: Най-големите обявени 15 инвестиции скачат рязко до 4.4 млрд. лв. през 2023 г.

Рязък скок на производствените инвестиции през 2023 г., но повечето от тях в разширения на съществуващи предприятия. Това показва класацията на "Капитал" на 15-те най-големи проекта, обявени през последната година. След като през 2022 г. общата сума се сви до около 700 млн. лв., през 2023 г. инвестициите, които са в ход или предстои да бъдат направени, удариха космическите 4.4 млрд. лв. Половината от тях идват от мегапроекта на белгийската ABEE за производство на батерии за електромобили, който е на прекалено ранен етап, за да се смята за сигурен. Дори и без него обаче сумата е три пъти по-висока, отколкото предходната година. Половината от инвестициите са за над 100 млн. лв., докато предишните две години имаше едва по три такива проекта.

Някои от тенденциите в индустриалния сектор се запазват от 2022 г. Преобладават например проектите за разширяване или модернизиране на производството на установени компании, докато новите проекти са едва три. Инвеститорите с българска собственост остават малцинство, като отново една трета от всички проекти са на местни компании. Има обаче и нови моменти. За разлика от предишни години, когато инвестициите бяха съсредоточени предимно в Южна България, сега те са разпределени почти поравно от двете страни на Стара планина. Цялата класация ще откриете тук.

3. Основателите на "Поликлиника България" и фондът Invenio на Елвин Гури планират да отворят 25 обекта в големите областни градове

Голяма част от градското население предпочита да бъде преглеждано извън болница - от добри лекари, бързо, в приветлива и чиста обстановка, и е готово да плати за това, без да чака здравната каса, която хронично не осигурява достатъчно направления за изследвания и диагностика извън болница. След здравната реформа от 1999 г. единствената възможност за това бяха бившите поликлиники, които дават под наем кабинети на лекари и в които по наследство от социализма са останали да работят лаборатория и рентген.

Изискванията на пациентите са много по-големи днес - те търсят на едно място всички възможни лекари, възможност за наблюдение и лечение извън болница, електронни здравни досиета с цялата информация за здравето им, лаборатория, аптека и грижа за цялото семейство - от бебетата и децата до възрастните хора. Такава услуга предлагат от 2008 г. "Поликлиники България" и Първа детска консултативна клиника в София, които в края на миналата година сключиха стратегическо партньорство с компанията "САТ хелт" (SAT Health). С финансиране от фонда Invenio Partners те се целят да отворят 25 такива поликлиники във всички големи областни градове до 2028 г. и да пренесат в цялата страна бизнес модела на д-р Бранимир Радуилов и доц. Рада Маркова, които са основатели на двете поликлиники - за възрастни и деца. Групата ще предоставя здравни грижи на своите пациенти чрез медицински центрове, домашни посещения и телемедицина, всички обединени в дигитална платформа. Прочетете тук.

4. Кои български млади компании привлякоха най-много средства от инвеститорите през миналата година

На фона на глобалното охлаждане в инвестиционния климат през последните две години, в България глад за рисков капитал почти нямаше. Това се дължи най-вече на наличните средства от държавния Фонд на фондовете (ФнФ), които българските фонд мениджъри трябваше да разпределят в срок до края на 2023 г.

Локалните фондове обаче рядко имат средствата, необходими за стартъпи, които са в по-напреднал етап на развитие, и се нуждаят от поне няколко милиона, за да контролират растежа си. В такива случаи почти всички български решения се насочват към САЩ и Европа, където пари не липсват, дори и в период на забавяне, макар и обикновено при по-ниски оценки от очакванията на създателите. През 2023 г. няколко стартъпа с българско участие успяха да привлекат рундове от над 10 млн. долара от външни инвеститори, като рекордьор за годината е българско-американската LucidLink, която набра 75 млн. долара през ноември. В този брой "Капитал" представя петте най-големи сделки по обем на финансирането и няколко други български решения, които спечелиха интереса на инвеститорите през годината.

5. Десетте акции на 2024 г. - за втора година поред "Шелли", която през последната година смени името си от "Алтерко", е на първо място

В последния работен ден за 2023 г. индексите на българската фондова отбелязаха неочакван ръст. Най-популярният от всички - Sofix - поскъпна с над 3% на 29 декември, с което изпрати годината с над 765 пункта. Това е най-високото ниво на най-стария индекс на българската фондова борса за 2023 г. Всъщност е и най-високото от октомври 2008 г., когато индексът беше в съвсем друга траектория в разгара на финансовата криза. В процентно изражение през последните дванадесет месеца индикаторът бележи ръст от над 27%. Доброто му представяне се дължи основно на две компании: "Шелли" и "Софарма", които през годината нараснаха съответно от над 130% и 60%.

От 2006 г. насам "Капитал" прави анкета сред финансовите експерти за бъдещето българския пазар. В миналогодишното издание анализаторите прогнозираха по-консервативно представяне от Sofix. Тази година не е по-различно. Средно очакванията на финансовите експерти са за ръст от около 6% през 2024 г. или Sofix на 809 пункта в края на годината. Вижте подробности в този текст.