"Доверие обединен холдинг" ще получи близо 24 млн. лв. дивидент от молдовската си банка

Това е второ поредно плащане от Молдиндконбанк, която е най-големият актив на бившия приватизационен фонд

Банката на "Доверие обединен холдинг" е втората по големина в Молдова
Банката на "Доверие обединен холдинг" е втората по големина в Молдова
Банката на "Доверие обединен холдинг" е втората по големина в Молдова    ©  Shutterstock
Банката на "Доверие обединен холдинг" е втората по големина в Молдова    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"Доверие обединен холдинг" ще получи 23.5 млн. лв. дивидент от Молдиндконбанк, която е най-съществената му инвестиция. Това се разбира от съобщение за предстоящо общо събрание на молдовската банка. Бившият приватизационен фонд държи 78.21% в банката чрез едноличното си дружество "Доверие инвест".

На предстоящото общо събрание на 22 февруари ще се гласува единствена точка - разпределение на 300.4 молдовски леи общо за дивидент, което прави около 30.6 млн. лв., или 15.67 млн. евро. Предвид дела на българския холдинг той би трябвало да получи близо около 23.5-24 млн. лв. в зависимост от текущия курс на леята. Година по-рано дивидентът от банката към българските й собственици беше 28 млн. лв.

Именно придобиването и стабилните резултати на банката през последните години бяха сред основните причини за поскъпване на акциите на "Доверие обединен холдинг". Сега мотив за това може и да е дивидентът, който не е толкова регулярен през последните години. "Основният актив на дружеството, Молдиндконбанк, продължава да показва стабилни финансови резултати, като единственото, което липсва, е регулярна дивидентна политика както от страна на банката към дружеството майка, така и от "Доверие" към акционерите. Дори и намек в посока следващ дивидент би дал сериозен тласък на пазарната оценка на дружеството", коментира в началото на годината пред "Капитал" по повод класацията "Десетте акции" Веселин Радойчев, управител, ПФБК. Днес акциите на холдинга поскъпват с 2.67%.

Приходите от Moldindconbank, която е втора по големина в Молдова, формират около 60% от общите постъпления на "Доверие ОХ". Около банката обаче все още стои геополитическият риск, свързан с войната в Украйна и близостта на Молдова до конфликта. В мненията си пред "Капитал" анализаторите са на мнение, че ако тези рискове намалеят, а икономиката на страната продължи да расте, то основният актив на "Доверие обединен холдинг" ще продължи да носи само позитиви.

Ако бъде одобрен, дивидентът на молдовската банка ще се отрази в резултатите на "Доверие ОХ" за тази година - през миналата година холдингът не разпредели дивидент заради загуба през 2022 г. Дали ще направи това ще се разбере в съобщение за предстоящо общо събрание. През последните поне пет години "Доверие ОХ" не е разпределял финансов резултат. Бившият приватизационен холдинг има над 140 хил. малки акционери, като съществен контрол с около 40% дял има групата "Софарма" и близки до нея лица.

Текстът не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа

Ако искате да разбере повече за това кои са най-перспективните дружества на Българската фондова борса, може да видите класацията "Десетте акции".