Медийна сергия | Подземните евреи атакуват

Странната история на тунел под синагога в Ню Йорк, довела до малък бунт

Shutterstock    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Има странни истории, има и много странни истории. Тази за подземен тунел на малка ортодоксална еврейска секта, прокопан под синагога в Ню Йорк, както и масовият бой, настанал след опитите на властите да го напълнят с цимент, със сигурност е от втората категория. Общо десет души бяха арестувани на 8 януари, след като представители на секта към движението "Шабад-Любавич" в Бруклин вдигнаха малък бунт.

Историята събуди недоумение сред медии по целия свят, както и един куп конспиративни теории в социалните мрежи, където за пореден път всичко бе обяснено със сатанизъм и ядене на деца. Не липсваха и сравнения с мрежата от тунели на "Хамас" в Газа, открити от армията на Израел.

"Историята стана масова, защото е, обективно погледнато, странна", пише в своя обяснителен текст Rolling Stone. New York Post пък публикува видеоматериали от тунела, който води към изоставена ритуална баня.

Сухите факти сочат, че става дума за тунел с височина под 1 метър, което предполага трудно движение през него. Според самата еврейска организация, цитирана от Rolling Stone, тунелът е резултат от спор между общността на "Шабад-Любавич" и по-екстремистка секта, която е била част от нея. Двете спорят по два въпроса: по-тривиалният е чия е сградата на организацията в Бруклин; по-сериозният е дали равинът Менахин Шнерсон, починал през 1994 г., е Месията. Екстремистите казват да, а ръководството на "Шабад-Любавич" - не. През 2006 г. съдът решава, че който и да е Месията, сградата е на по-широката организация "Шабад-Любавич", а не на сектата.

И именно това е обяснението на "Шабад-Любавич" как се е стигнало и до тунела, и до последвалия бой. През декември след оплаквания на съседи за "странни шумове" ръководството на еврейската общност разбира за съществуването на тунела, прокопан от по-крайната секта, с цел да може да влиза когато поиска в сградата. Още тогава "Шабад-Любавич" сигнализират на властите и в началото на януари е планирано изливане на цимент в тунела - не толкова по религиозни причини, колкото по "сградата ще падне" причини. Отговорът на радикалните евреи е да се сбият с полицията. Крайният резултат поне за момента е, че сградата е затворена, за да може да се направи анализ дали нейните основи са здрави.

Все още няма коментари
Нов коментар