🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Медийна сергия | Изяден ли е от канибали "Чичо Боси" на Байдън

Разказът на американския президент смути жителите на Папуа Нова Гвинея

Говорител на Байдън подчерта, че американският лидер "се гордее със службата на чичо си в униформа"
Говорител на Байдън подчерта, че американският лидер "се гордее със службата на чичо си в униформа"
Говорител на Байдън подчерта, че американският лидер "се гордее със службата на чичо си в униформа"    ©  Reuters
Говорител на Байдън подчерта, че американският лидер "се гордее със службата на чичо си в униформа"    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Предположението на Джо Байдън, че чичо му може да е бил изяден от канибали в Папуа Нова Гвинея по време на Втората световна война, беше посрещнато със смесица от недоумение и критика в страната. Американският президент говори за чичо си, втори лейтенант Амброуз Джей Финеган-младши, по време на предизборна кампания в Питсбърг през миналата седмица, описвайки как "чичо Боси" е летял с едномоторен самолет като разузнавач по време на войната. Байдън каза, че той "е бил свален в Нова Гвинея", като добави, че "никога не са намерили тялото, защото в тази част на Нова Гвинея е имало много канибали, наистина".

Вероятно тази тема нямаше да стане популярна, ако анализаторите в Папуа Нова Гвинея, на които бяха показани коментарите му, определиха твърденията като необосновани и зле преценени. На всичко отгоре те идват в момент, когато САЩ се стремят да укрепят връзките си със страната и да противодействат на китайското влияние в Тихоокеанския регион.

"Меланезийската група хора, от която е част Папуа Нова Гвинея, са много горд народ, заяви Майкъл Кабуни, преподавател по политически науки в Университета на Папуа Нова Гвинея. И те биха намерили подобна категоризация за много обидна. Не защото някой казва: "О, в Папуа Нова Гвинея е имало канибализъм" - да, ние знаем това, то е факт. Но да го изваждате от контекста и да намеквате, че вашият чичо пада със самолета и ние някак си смятаме, че това е добро ястие, е неприемливо."

Канибализмът се е практикувал от някои общности в миналото в специфични контексти, казва Кабуни, като например изяждането на починал роднина от уважение, за да се предотврати разлагането на тялото му. "Имало е контекст. Те не биха изяли просто всеки бял мъж, който падне от небето", казва Кабуни. Като уточнява, че тази практика не се е дължала на липсата на храна, а в Папуа Нова Гвинея се е практикувало земеделие преди повече от 10 хиляди години.

Други местни бяха озадачени от забележките на Байдън. "Всъщност нямам думи, каза Алън Бърд, губернатор на провинция Източен Сепик. Не се чувствам обиден. Наистина е смешно. Сигурен съм, че когато Байдън е бил дете, е чувал родителите си да казват именно такива неща. И вероятно това е останало с него през целия му живот."

Британският вестник Guardian съобщава, че в официалните военни документи наистина се посочва, че Финеган е загинал, когато самолетът, в който е пътувал, получава повреда в двигателя и се разбива в Тихия океан. В тях обаче не се споменава за канибализъм, нито се посочва, че самолетът е бил свален. Американските медии също посочиха, че коментарите на Байдън не са подкрепени с официални документи.

Премиерът на Папуа Нова Гвинея прие по-хладнокръвно твърденията на Байдън. Джеймс Марапе ги определи като "свободни" разговори, отбелязва BBC. Той заяви, че американският му колега е имал "неясен момент" и настоя, че отношенията между САЩ и Папуа Нова Гвинея са силни и се характеризират с "по-дълбоки ценности". Марапе заяви, че двойката се е срещала няколко пъти и "никога в тези моменти (не) е говорил(а) за Папуа Нова Гвинея като за канибали".

Белият дом не предостави допълнителен коментар относно изказването на Байдън в Пенсилвания миналата седмица. Но негов говорител подчерта, че американският лидер "се гордее със службата на чичо си в униформа".

4 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 4
    antipa avatar :-|
    D-r D

    Анибал, не е ли по-редно да замълчиш като агнетата?

    Сенилността - дали ще е бъркане на имена, падане от стълбата на самолет, от велосипед, ръкуване с въздуха, приветстване на мъртъвци или болестни бъгове на паметта, като това с чичото - дори при президентите на отмиращия хегемон е тъжна и жалка.

    Едва ли, Анибал, знаеш кой Брежнев и неговото Политбюро на оня тогавашен полухегемон, но и там беше много подобно. С тая разлика, че ония старци поне не се навираха с напикаванията си (в преносен смисъл) в медиите.

    В този смисъл е впечатлителна реакцията на болния в тежка фаза от Алцхаймер президент Рейгън, който с невероятен дух и чувство за самоирония казва, че живее интересно - всеки ден се запознава с нови и нови хора...

    Та - репликата, че всеки народ си заслужава маразмите не се отнася само за българите...

    Нередност?
Нов коментар