🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Важните новини през седмицата

Проверяват имотните сделки на Асен Василев и Даниел Лорер; Словакия ще възобнови военните доставки за Украйна; Инфлацията в България продължава да върви надолу и през декември вече е 4.7%

Бившият американски президент Доналд Тръмп спечели убедително първичните избори на републиканците в щата Айова, затвърждавайки позициите си в партията
Бившият американски президент Доналд Тръмп спечели убедително първичните избори на републиканците в щата Айова, затвърждавайки позициите си в партията
Бившият американски президент Доналд Тръмп спечели убедително първичните избори на републиканците в щата Айова, затвърждавайки позициите си в партията    ©  Reuters
Бившият американски президент Доналд Тръмп спечели убедително първичните избори на републиканците в щата Айова, затвърждавайки позициите си в партията    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Софийската градска прокуратура е възложила на новата антикорупционна комисия да провери имотните сделки на министъра на финансите Асен Василев и депутата от "Продължаваме промяната" Даниел Лорер. До проверката се стигна след публикация на сайта "Бърд", че имоти, принадлежали на двамата, са били купени на много висока цена от фирмата на Станислава Арнаудова "Интелигентни трафик системи", която стана първият посредник при продажбата на винетки.

Делото за обезобразяването на 18-годишната Дебора Михайлова от Стара Загора ще се гледа в районния съд на Пловдив. Това определи Върховният касационен съд, след като всички старозагорски съдии си направиха отвод.

Българският товарен кораб "Верила", на борда на който бяха открити около 300 кг кокаин, е бил освободен от властите в Ирландия, съобщиха от Параходство "Български морски флот". Корабът бе задържан от митническите власти в Ирландия на 20 декември. Двама от моряците са с повдигнати обвинения за държане на кокаин с цел продажба.

МВР отчете 10% увеличение на опитите на мигранти за незаконно влизане в България през 2023 г. Най-натоварена в това отношение е българско-турската граница, като по данни на вътрешното ведомство са предотвратени над 178 хиляди опита на хора да преминат в България от Турция. Граничните полицаи са задържали 1729 незаконни мигранти - най-много от Сирия - 920, Мароко - 270, Афганистан - 249, Ирак - 105, и др.

Свят

Словакия ще възобнови военните доставки за Украйна месеци след като те бяха спрени от новото правителство, сформирано след победата на изборите на Роберт Фицо. Във вторник словашкият парламент подкрепи поправка, която ще даде правомощия на министерството на отбраната да одобрява износа на оръжия, проправяйки пътя за държавни и частни оръжейни компании да продължат да въоръжават Украйна. Фицо спечели изборите, обещавайки "нито един куршум" да не стигне до Киев.

Катар и Франция са посредници между Израел и "Хамас" за доставка на лекарства на около 45 израелски заложници, държани от групировката в Газа, в замяна на хуманитарна и медицинска помощ за палестинците. Говорителят на катарското външно министерство заяви, че сделката ще означава, че "медикаментите заедно с друга хуманитарна помощ ще бъдат доставени на цивилни в ивицата Газа, в най-засегнатите и уязвими райони, в замяна на доставка на лекарства, необходими за израелските пленници в Газа".

Досегашният вицепрезидент Лай Чин-те, известен в чужбина като Уилям Лай, ще е следващият президент на Тайван. Лай, който е от управляващата Демократична прогресивна партия, спечели изборите в събота, като изпревари с почти 1 млн. гласа Хоу Ю-их от Националистическата партия на Китай. Вотът се наблюдава внимателно в Пекин, защото Лай се смята за привърженик на независимостта, която е нежелана от Китай.

Икономика

3.49 млрд. евро (3.6% от БВП) са преките чужди инвестиции към ноември 2023 г., или с 923.1 млн. евро (36%) повече спрямо същия период на 2022 г., по предварителни данни на БНБ.

Инфлацията в България продължава да върви надолу и през декември вече е 4.7% на годишна база при 5.4% предходния месец. Това е най-ниското ниво от септември 2021 г. Според статистиката средногодишната инфлация за 2023 г. възлиза на 9.5% при 15.3% през 2022 г. Прогнозите са и тази година ценовото напрежение да продължи да се успокоява, но не толкова бързо, колкото досега. Измерена по европейската методология, инфлацията в България през декември е 5% - с около 2 пункта над средната за еврозоната, след като показателят във валутния съюз леко се покачи в края на годината.

Държавата представи "празен" План за енергетика и климат, сега чака коментари. Стратегическият документ беше пуснат за обществено обсъждане без моделиране за потреблението на енергия по сектори и години. Той е важен и за отключването на еврофинансиране за трансформация на секторите. В него все пак се посочва, че ако глобалното затопляне достигне 2 градуса Целзий до 2050 г., няма да имаме икономически растеж и ще сме и по-бедни.

Износът на стоки от България за единадесетте месеца до ноември миналата година надхвърля 80 млрд. лв., но е със 7.1% по-малко, отколкото през същия период на 2022 г. Основната част от спада идва от продажбите в посока към Европейския съюз, показват предварителни данни на националната статистика. Заради по-ниските цени на повечето стоки и застоя на икономическата активност в Европа българският експорт се представяше зле през по-голямата част от миналата година.

Бизнес

Vodafone е сключила 10-годишно партньорство с Microsoft, за да осигури генеративен изкуствен интелект, цифрови, бизнес и облачни услуги на над 300 милиона бизнеси и клиенти в своите пазари в Европа и Африка. Британската компания ще плати общо 1.5 млрд. долара на технологичния гигант. Според Vodafone това е инвестиция, чрез която ще замени физически центрове за данни с по-евтини и обширни облачни услуги, като тези на Azure, каквото е името на продукта на Microsoft, съобщава Reuters.

Заземените самолети на Boeing ще летят едва когато са безопасни. Това обяви министърът на транспорта на САЩ Пийт Бутиджич ден след като изпълнителният директор на авиогиганта Дейв Калхун призна, че инцидентът е бил резултат на "избягване на качеството" - индустриален жаргон за проблем с производството. Част от фюзелажа на 737 Max се откъсна по време на полет.

Сделки и проекти

Британската образователна платформа Juniper Education е придобила изцяло българското дружество "Школо", през което работи едноименният бранд Shkolo. Двете компании имат сходна дейност и разработват софтуер за образователни институции - Juniper Education е най-големият доставчик на такива решения и услуги във Великобритания. Shkolo от своя страна се използва от над 1700 образователни институции в България. Съоснователят на платформата и неин управител Любомир Ваньов коментира пред "Капитал", че въпреки придобиването на Shkolo българското дружество ще продължи да оперира самостоятелно.

Германската Eberspächer ще удвои производството на нагреватели за електромобили в завода си в Русе през тази година. Това коментираха от там за "Капитал", след като се появиха медийни публикации, че компанията продава изградената си преди малко повече от година фабрика на Gebauer & Griller Group (GG Group). Австрийската група наскоро обяви планове да започне производство на кабелно-електронни компоненти в крайдунавския град, което трябва да стане още това лято. За Eberspächer обаче Русе остава важна локация за отоплителните системи за електрически автомобили, заявиха от централата.

Нов супермаркет от типа "Направи си сам" ще отвори през май в София под марката "Профистор" (Profistore). Това ще е втори магазин под същия бранд - първият беше открит на 15 декември м.г. в Ритейл парк "Елин Пелин". Инвеститор е дъщерна фирма на "СТАД - Близнаков". Общата инвестиция в двата търговски обекта е 5.5 млн. лв., а финансирането е осигурено чрез собствени средства и банков кредит. Веригата "Профистор" е фокусирана върху търговия на дребно с инструменти, електроинструменти, работно облекло, строителни, електро- и ВиК материали и други продукти в средния ценови клас.