Важните новини през седмицата

Мемерандум за управлението, предложен от ПП-ДБ, разклати сглобката; Доналд Тръмп беше осъден да плати 354.9 млн. долара неустойка за измама; Инфлацията в страната към януари е 3.8% на годишна база

Премиерът акад. Николай Денков беше на посещение във Франция по покана на президента Еманюел Макрон
Премиерът акад. Николай Денков беше на посещение във Франция по покана на президента Еманюел Макрон
Премиерът акад. Николай Денков беше на посещение във Франция по покана на президента Еманюел Макрон    ©  Reuters
Премиерът акад. Николай Денков беше на посещение във Франция по покана на президента Еманюел Макрон    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

ПП-ДБ предложи на ГЕРБ меморандум за продължаване на управлението след ротацията на 6 март, който е изпратен на определената за следващ премиер Мария Габриел, а след това бе обявен публично. Меморандумът съдържа механизъм за номинации в регулаторите, цели на съдебната реформа, реформа на службите за сигурност, идеи за анкетата по казуса "Мартин Божанов-Нотариуса" и др. От ПП-ДБ заявиха, че ако не се постигне съгласие, ще се върви към предсрочни парламентарни избори заедно с европейските през юни.стигнат съгласие, то се върви към предсрочни парламентарни избори заедно с европейските през юни. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изрази недоволство, че меморандумът не е изготвен съвместно, и също отправи закана за избори 2 в 1. В сряда вечерта Мария Габриел заяви, че няма да подпише меморандума. (Още по темата тук.)

В Панагюрище трябва да се произведат нови избори за кмет. В сряда ВАС окончателно потвърди, че изборът на независимия Желязко Гагов за кмет на Панагюрище е недействителен заради сериозни нарушения на Изборния кодекс, които опорочават изборните резултати. Делото бе образувано по жалба на досегашния кмет Никола Белишки от ГЕРБ, който загуби с разлика само 28 гласа. До провеждането на нови избори общинският съвет ще назначи временно изпълняващ кмет на Панагюрище.

Намиращият се под домашен арест бизнесмен Васил Божков обяви, че е регистрирал нов политически проект - Национално движение "Център", в който ще участва и сегашната му партия "Българско лято". Партията е санкционирана по закона "Магнитски" и бе лишена от участие в изборите през ноември 2021 г. Божков обяви, че следващата седмица ще представи новия си проект.

Свят

Бившият американски президент Доналд Тръмп беше осъден да плати 354.9 млн. долара неустойка за надценяване на нетното му състояние с цел измами на кредитори. Това постанови съдия от Ню Йорк, нанасяйки на бившия държавен глава на САЩ още един съдебен удар по гражданско дело, което застрашава империята му от недвижими имоти. Към глобата съдия Артър Енгорън забрани на Тръмп да работи като служител или директор на която и да е нюйоркска корпорация в продължение на три години.

Икономиката на Израел се е свила с почти 20% на годишна база през последното тримесечие на 2023 г. заради водената от есента война с групировката "Хамас" в ивицата Газа. Резкият спад на брутния вътрешен продукт, който е много по-голям от прогнозите на анализаторите, идва в момент, когато стотици хиляди израелски резервисти бяха мобилизирани да се бият след нападението на палестинската военна групировка "Хамас" на 7 октомври.

Китай отчете най-ниските нива на преки чуждестранни инвестиции от 30 години насам. Втората икономика в света все още се възстановява от пандемията, а международните компании търсят да инвестират в други държави. Привлечените преки чужди инвестиции възлизат на 33 млрд. долара, което е спад с 82% в сравнение с предходната година. Печалбата на чуждестранните промишлени предприятия в Китай е намаляла с 6.7% през 2023 г. спрямо 2022 г.

Икономика

3.37 млрд. евро (3.6% от БВП) са преките чужди инвестиции в страната за 2023 г., или с 28% повече спрямо 2022 г., по предварителни данни на БНБ.

Бюрокрация и липса на работна ръка затрудняват френските компании в България. Макар че корупцията и неефективната съдебна система продължават да спъват дейността на френските фирми в страната, напред излизат по-спешни въпроси като липсата на квалифицирана работна ръка и тежката бюрокрация. Изцяло нов проблем пък е политическата нестабилност, показва проучване на бизнес средата, проведено сред членовете на Френско-българската търговска и индустриална камара (ФБТИК) в края на миналата година.

Инфлацията в страната продължава да спада, като към януари е 3.8% на годишна база, показват данните на Националния статистически институт. Това е с почти пункт под декемврийската, като индексът се връща на нивата от лятото на 2021 г., т.е. преди да започне войната в Украйна. Увеличението на цените във всички сектори продължава да забавя темп до едноцифрени стойности. Към момента България все още не изпълнява критерия за ценова стабилност, нужен за приемане на еврото - към януари нашият индекс е с 3.86 процентни пункта над целта.

Европейската комисия очаква икономиката на България да нарасне с 1.9% през тази година и с 2.5% през следващата. Зимната икономическа прогнозата на Брюксел е с минимална промяна спрямо тази от есента на 2023 г. За еврозоната и ЕС обаче ЕК прогнозира по-слаб растеж през тази година, но и продължаващо свиване на инфлацията.

Бизнес

Активите на инвестиционните фондове достигат рекордните 9.75 млрд. лв., показва статистика на Българската национална банка. Общо активите на местните и чуждестранните фондове нарастват с над 1.3 млрд. за година, което по предварителни данни е ръст с над 15%. Това отчасти е подпомогнато от доброто представяне на пазарите през последната година. Основният борсов индекс на БФБ - Sofix, записа ръст около 27% през 2023 г., докато доходностите от държавните ценни книжа се увеличиха както в Европа, така и в САЩ. Друга причина за повишението на активите са и паричните потоци от нови клиенти.

Газът в Европа поевтинява, в България цената е с 30% по-висока от борсовата. Синьото гориво се търгува на най-голямата европейска борса TTF на нива около 24 евро на мВтч, което се равнява на близо два пъти спад на годишна база и над 6 пъти по-ниска цена на двегодишна база. В България цената на газа на регулирания пазар през следващия месец вероятно ще бъде от порядъка на 62 лв. на мВтч, което е с 12% по-малко от февруарската цена, но повече от европейската. Спредът се увеличава заради по-скъпия азерски газ, количествата в хранилището в Чирен, както и лошото финансово и търговско състояние на държавния доставчик "Булгаргаз".

Сделки и проекти

Българският фонд за рисков капитал Eleven Ventures направи първата си инвестиция за 2024 г. - 400 хил. евро в турската компания Cognitiwe. Стартъпът има клиенти в над 15 страни в Европа, а се очаква скоро да навлезе и на българския пазар. Паралелно с това тече кандидатстването по програмата на фонда Eleven Alpha, организирана за втора година от фонда, която има за цел да вложи по 300 хил. евро в млади компании. Те ще могат да се запишат за участие до 7 март, а самата програма ще започне през май.

ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" окончателно спря работа на 20.02.2024 г. Тогава изтече дългосрочният договор между нея и Националната електрическа компания (НЕК), съобщи изпълнителният директор на НЕК Мартин Георгиев. НЕК държи 27% в централата, а от 2022 г. мажоритарен собственик със 73% е фондът Kohlberg Kravis Roberts (KKR). ТЕЦ "КонтурГлобал Марица-изток 3" е с 908 мегавата инсталираната мощност, като по-голям е единствено държавният ТЕЦ "Марица-изток 2".

Английско-руската минна компанията Polymetal International обяви, че е сключила договор за продажба на руския си бизнес за около 3.7 млрд. долара, след което компанията ще се фокусира върху дейността си в Казахстан. В изявлението й се казва, че приключването на сделката е обект на определени условия, включително получаването на необходимите регулаторни одобрения, както и одобрението на акционерите. Polymetal очаква сделката да бъде приключена до края на март. Купувачът на руското подразделение на Polymetal е Mangazeya Plus, подразделение на руската добивна компания Mangazeya Group.