🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

А бензинът в патрулките контрабданден ли е?

Медийна сергия

На срещата беше и главният прокурор. Той направи оценка на работата на областните дирекции на МВР и изрази съжаление за униформите на служителите. С две думи - прокуратурата не трябва да е в изпълнителната власт.
На срещата беше и главният прокурор. Той направи оценка на работата на областните дирекции на МВР и изрази съжаление за униформите на служителите. С две думи - прокуратурата не трябва да е в изпълнителната власт.
На срещата беше и главният прокурор. Той направи оценка на работата на областните дирекции на МВР и изрази съжаление за униформите на служителите. С две думи - прокуратурата не трябва да е в изпълнителната власт.    ©  Юлия Лазарова
На срещата беше и главният прокурор. Той направи оценка на работата на областните дирекции на МВР и изрази съжаление за униформите на служителите. С две думи - прокуратурата не трябва да е в изпълнителната власт.    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Когато в понеделник профилът на Бойко Борисов във фейсбук започна да предава на живо националното съвещание на полицейските началници, беше ясно, че ще потекат реки от популизъм. Мероприятието, което приличаше на кризисен пиар, провокиран от надигащия се глас на синдикатите във вътрешното министерство за битовите неуредици на българския полицай, беше откраднато от премиера и се превърна в негово one man show (и няколко минутки за главния прокурор, разбира се), което не след дълго се появи на първите страници на вестниците.

"Бензиностанции манипулират софтуера за отчетите към НАП", написа близкият до ГЕРБ "24 часа", хващайки се с тази част от рапорта на ген.-лейт. инж. Борисов, насочена към контрабандата с горива. Премиер-министърът разказа на полицаите за сложната система за отчетност и контрол на бензиностанциите, говорейки към онази част от гражданството, която не е чула идентичните му разсъждения отпреди две години. "До петък искам от министър Лукарски всяка от тези агенции - численост, заплати и каква е функцията им. Защо едната проверява, а другата поставя (пломби)", каза през август 2015 г. Или Лукарски нищо не е направил, или е изкарал някой лев от цялата история, или ни претоплят манджи.

Последното го забелязаха колегите от "Сега": "Борисов откри, че победената контрабанда всъщност процъфтява." Не така с лошо, нека обясним: победената контрабанда е тази с цигарите (у нас за тази с цигарите на "Булгартабак" в Турция не се говори), а другата още я мъчим. Между другото наскоро председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов попита: "Ако има спестени пари от контрабанда, къде са контрабандистите." Но той понеже много пита, затуй ходи без джанти.

Иначе в монолога на премиера се прокрадна едно твърдение, което трябва да изясним. Борисов каза, че 900 бензиностанции били манипулирали софтуера, който снася на бирниците колко гориво са продали (между другото в съобщенията на МВР наричат горивата енергийни продукти и всеки път се чудим дали не става дума за редбул и производни напитки). На нас от финансите ни обясниха, че нещата не били точно така. От 3500 бензиностанции на територията 900 ползвали софтуер, който позволява манипулации, но дали такива са се случвали - бог знае. Но фактите само затормозяват историята.

За да заключи темата, Борисов се обърна към залата, показа къде отиват парите от контрабандата (пардон, спирането й) и обеща:

1) дрехи: "Господ ми е свидетел, че първата ми работа беше да кажа, че искам да ги облека (да им купи униформи - бел. ред.), да ги приготвим и правителството да покаже отношение към полицаите" и

2) бензин: "Не искам да чувам, че няма пари за бензин или нафта. Стигнах до извода да махна лимитите (на гориво за патрулните автомобили - бел.ред.), но разбира се, да не се мине до другата крайност да почнете да крадете бензина и нафтата." Явно като бивш служител знае, че някои куки май са много лоши мутри, както пеят Ъпсурт. На финала премиерът уточни, че ноу-хауто за лимита на патрулките е заимствано от друго важно управленско решение - премахването на лимитите за инвитро процедурите.

Всичко е ясно - софтуер, бензин, униформи, инвитро. От цялата работа обаче не разбрахме едно - бензинът в патрулките контрабанден ли е?

P.S. Разказаха ни как него ден на плаца пред Главна дирекция "Национална полиция", където е било самото рандеву, били евакуирани всички леки автомобили на простосмъртни служители. Освен това била спусната заповед да не се разхождат много-много по коридорите.

Все още няма коментари
Нов коментар