🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Законостъргач от 24-квантово злато

Как един строеж в Лозенец фокусира всички недъзи на държавата

Капитал    ©  Капитал
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Ако обществената енергия можеше да бъде превърната в електрическа такава, то недовършеният небостъргач "Златен век" със сигурност щеше да е най-добрият реактор за това. Сградата, с нейните 18 построени етажа, надвисна със страшна сила над строителите си от "Артекс", над Столична община и цяла серия от институции, както и над първите страници на няколко вестника.

На специална среща при премиера Бойко Борисов всички тези хора (вижте инфографиката по-горе), по един или друг начин отговорни и безотговорни за появяването на сградата до хотел "Маринела", стигнаха до извода, че "Златен век" няма строително разрешително и ще бъде спрян. Това накара групата протестиращи начело с общинския съветник Войслав Тодоров да обяви, че строежът ще има нужда от ново разрешително по новия ред и евентуално част от него да бъде срутена.

Тази среща доведе до резонни въпроси, като тези, поставени от вестник "Сега": как така писмо на зам.-министър Валентин Йовев от МРРБ е тълкувало закона по един начин, а сега той бива тълкуван по друг. Или защо ДНСК се опитва да си измие ръцете от нещо, което е негова отговорност?

На този фон реакцията от "Артекс" (които в традиционния си стил продължават да плащат за публикации) прозвуча като единственото здравомислещо нещо в целия дебат. "Отношението към "Златен век" може да е противоречиво, но обявеното му спиране се тълкува еднозначно... желанието на Бойко Борисов да се представи като едноличен гарант за обществения интерес. Най-голямата гаранция за спазване на обществения интерес е ЗАКОНЪТ!", написа арх. Весела Мирянова. Компанията вероятно ще заведе дело.

Докато течеше този задочен дебат, първо в платено съобщение в "24 часа", а после на първа страница на "Труд" се появи изобретателят Кирил Чуканов. Той разкри страшна тайна: в мазето на "Златен век" щял да бъде монтиран първият в света квантов реактор, който да произвежда енергия, без да ползва такава и който без да се подчинява на физичните закони, щял да унищожи сегашния модел на енергетиката.

"Труд" обвини премиера Бойко Борисов, че иска да спре прогреса на човечеството. Съдейки по изказването на Чуканов пред БНТ, че реакторът му може да вдигне до 100 хил. градуса по Целзий, не е ясно дали Борисов просто не иска да спре разтапянето на Лозенския хълм. И потъването му заедно с всички законни и незаконни строежи там.

Все още няма коментари
Нов коментар