🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Спасителят на КПКОНПИ

Новият председател на антикопуционната комисия Цацаров беше наречен "орел", "брилянтен юрист" и "ерудит"

   ©  Надежда Чипева
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Името Сотир означава спасител. От гръцки - soter, използван още като синоним на Христос. Тази седмица Soter Цацаров беше избран за председател на Комисията за борба с корупцията и в общи линии само този факт не беше използван в негова полза по време на дебатите в парламента. В пленарната зала се чуха такива хвалебствия, че на моменти ставаше неудобно. Причините за тази групови и страстни обяснения в любов може да са две - депутатите или много да го обичат, или много да се страхуват от него.

Кандидатурата беше представена от Емил Димитров-Ревизоро. "Много лесно е да се представи г-н Цацаров, защото той е това, което другите не са", написа svobodnaevropa.bg. От което не стана ясно какво е той.

"Всички сме свидетели в професионалните качества на г-н Цацаров. Ако трябва да бъдем откровени, трябва да кажем, че докато той беше главен прокурор, той демонстрира надпартийност", заяви депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов, цитиран от focus-news.bg. "Аз ще гласувам естествено за г-н Цацаров. Няма как да може да си успешен главен прокурор, пък да не можеш да ръководиш една комисия", подкрепи го и колегата му Георги Марков, чиято мисъл след това зави в някакви неподозирани за логиката посоки и започна да громи Лозан Панов, БХК и истанбулската конвенция.

"В условията на един нов и несъвършен закон, разбира се, че трябва да допуснем и да се постараем ръководителят на институцията да бъде един от най-вещите, опитни юристи, които биха могли да обхванат тази дейност", допълни го и зам.-председателят на Народното събрание от "Атака" Явор Нотев, цитиран от Mediapool.bg. А народният представител от ПГ на ДПС о.з. ген. Симеон Симеонов заяви: "Познавам г-н Цацаров от 2002 г. от службата ми в Пловдивския регион. Г-н Цацаров е един брилянтен юрист, голям интелект и ерудит", каза той. По пловдивска линия Сотир Цацаров, който, преди да влезе в битността на главен прокурор на републиката, беше председател на Пловдивския окръжен съд, получи и подкрепата на друг пловдивчанин. Спас Гърневски започна да громи депутатите от БСП, които не подкрепиха Цацаров, с думите: "Вие искате БСП да избере управлението на този орган. Зад тези 3 млрд. запорирано имущество се крият крупни олигарси от криминалния преход, които не стига, че са приватизирали, присвоили и придобили незаконно, но в момента продължават да извършват престъпления... всички олигарси са от БСП", заяви още Гърневски.

И накрая не можем да не добавим прозрението на друг пловдивски мислител - Славчо Атанасов от ВМРО, който също легна като изтривалка на парламентарна стълба: "Орелът не лови мухи", мотивира подкрепата си за Сотир Цацаров и го призова да започне борбата с корупцията.

Все още няма коментари
Нов коментар