🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Когато записите тръгнат от държавата

За публикуваните частни СРС-та между Васил Божков и доскоршните му партньори

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Тази седмица за изненада на всички прокуратурата обърна на 180 градуса виждането си за това дали така наречените частни СРС-та - записите, които всеки от нас може да направи с телефона си, могат да бъдат доказателство по едно разследване.

Досега - покрай скандалите:

- "Ало, Ваньо" (където чуваме премиерът Борисов I как се обажда на шефа на митнците да прекрати проверка в акцизен склад, защото е обещал да не го закачат). - Разговорите от къщата в Банкя, в които Борисов (между I и II) коментира заедно с министъра на земеделието Найденов, градския прокурор Кокинов как се разпределят парите от фонд "Земеделие" и кой е назначил Цацаров.
- "Яневагейт", където бившите (поне това) съдии Янева и Ченалова коментират различни събития от съдебната власт - кой кого опраскал и кой какво разследване покрил.

- И ако не изпускаме последно - "Ало, Банов", в който културният министър на Борисов III сякаш коментира как едни документи да бъдат подправени, за да не плати една фирма неустойка, че ние всички ходим по счупените плочки на Ларгото.

Та до тази седмица прокуратурата трайно отказваше да се занимава с тези сюжети с едно просто обяснение - тези записи не са законни. Във вторник обаче от държавното смениха плочата и сами пуснаха четири записа, приобщени към делото срещу бившия хазартен бос Васил Божков, които най-вероятно са правени тайно от бившите му партньори братята Боян и Цветомир Найденови. От разпространените от прокуратурата фрагменти (впоследствие аудиофайловете бяха свалени от страницата на държавното обвинение) как Васил Божков е имал връзки в Комисията по хазарта, полицията и прокуратурата - нещо, в което не се съмняваме.

От записите може да се предположи става ясно, че сериозни интереси в хазарта има и Къро (вероятно свързаният до някогашната ВИС Красимир Каменов), който е близък до Божков. В друга част на разговора се чува, че братя Найденови са станали близки до Киро, вероятно Кирил Домусчиев.

След публикуването на записите журналистът Сашо Диков, който твърди, че е чувал оригиналите, заяви, че публикуваните записи от прокуратурата са манипулирани и от тях са махнати имената на Кирил Домусчиев и Делян Пеевски. Пред "Капитал" братя Найденови отказаха да споделят дали записите, пуснати от прокуратурата са пълни. Обяснението им беше, че тече разследване. Ами да, тече, та дори и изтече. По всички медии.

Все още няма коментари
Нов коментар