🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Васил Божков заговори поименно за "хунтата" срещу него

Той заяви, че връзката с мутренското минало на страната е Борисов, Пеевски дърпа конците в сянка, имал е лични срещи с Горанов

В качеството си на собственик на футболен клуб "Левски" Васил Божков се срещаше и с премиера Бойко Борисов
В качеството си на собственик на футболен клуб "Левски" Васил Божков се срещаше и с премиера Бойко Борисов
В качеството си на собственик на футболен клуб "Левски" Васил Божков се срещаше и с премиера Бойко Борисов    ©  Министерски съвет - стоп кадър
В качеството си на собственик на футболен клуб "Левски" Васил Божков се срещаше и с премиера Бойко Борисов    ©  Министерски съвет - стоп кадър
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

България се управлява от хунта, държавата се ползва като бухалка, премиерът Бойко Борисов е връзката с мутренското минало на страната, но сега конците в сянка дърпа депутатът от ДПС Делян Пеевски, който стои зад издигането на Иван Гешев за главен прокурор. Това заяви в поредното си телефонно интервю избягалият в Дубай Васил Божков, който говори в петък пред bTV. Той поиска оставката на финансовия министър Владислав Горанов, като каза, че заради хазартния си бизнес се е срещал с него многократно и че никога не е имал контакт с комисията по хазарта.

Това е първата медийна изява на собственика на доскоро най-големите хазартни компании в страната, в която той обвинява директно хора от властта в опит да му отнемат бизнеса, ползвайки като бухалка институциите.

Дотук се стигна след шумен сблъсък между Божков и негови дългогодишни партньори - семейство Найденови. След подаден от тях сигнал до няколко институции стана ясно, че двете частни лотарии и компанията за спортни залози "Еврофутбол", в които контрола държи Божков, години наред са плащали по-ниски държавни такси и така са си спестили стотици милиони левове.

След като по темата в шумна акция и обиски се активизира и прокуратурата, от длъжник на бюджета с неплатени такси Васил Божков се сдоби с още 10 обвинения - за убийства, изнасилвания и рекет, като лидер на организирана престъпна група за пране на пари и други. Част от близките му от месеци се държат в ареста, а върху много от бизнесите му има наложени запори по искане на НАП и прокуратурата. Междувременно парламентът гласува промени в Закона за хазарта, с които се въведе държавен монопол върху лотариите и двете частни компании на Божков бяха принудени да си върнат лицензите. В момента без лиценз е и другото голямо хазартно дружество, в което той има дял - "Еврофутбол", заради наличието на просрочени публични вземания в големи размери (329 млн. лв.), които не са обезпечени. Актовете за тяхното установяване са били обжалвани, но съдът оставя в сила обезпечителните мерки.

С кого се среща финансовият министър

Васил Божков цитира на няколко пъти името на финансовия министър. Той заяви, че за хазартния си бизнес многократно е общувал само с Горанов и че той го е запознавал с двама от председателите на Държавната комисия по хазарта. "Ако не е знаел, че законът е лош, значи е бил слаб министър и трябва да си ходи. Ако е знаел, пак трябва да си подава оставката", каза Божков за Горанов, визирайки текстовете в Закона за хазарта, които регламентират как се облагат различните видове игри.

По закон офлайн хазартните игри се облагат с 15% върху стойността на направените залози за всяка игра. В същия член на Закона за хазарта обаче беше посочено (след скандала ГЕРБ ревизира текста), че "за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие", държавната такса е 20%, но върху стойността на получените такси и комисиони. Именно от този текст се възползват "Национална лотария", "Лотария България" и "Еврофутбол" и години наред плащат по-ниски такси към държавата: В правилата за организиране на игрите, които се одобряват от комисията по хазарта, се посочва, че компаниите организатори са комисионери, и така вместо 15% върху оборота плащат 20% върху разликата между получени залози и изплатени печалби.

Часове след интервюто на Божков и финансовият министър Владислав Горанов, и премиерът Бойко Борисов потвърдиха, че Горанов се е срещал с бизнесмена.

"Пред мен Владислав Горанов никога не е твърдял, че не познава Васил Божков. Напротив - многократно се е виждал с него като представител на най-големия хазартен оператор", коментира премиерът пред "Сега".

"Никога не съм твърдял, че не познавам Васил Божков, и не виждам нищо лошо в това, тъй като съм срещал в моя кабинет и господин Валентин Златев, и Кирил Домусчиев, и много други хора, които са изградили успешен бизнес в България", обяви Горанов. Той заяви, че всичките разговори с Божков са били свързани с дейността му като един от големите хазартни собственици, най-честата тема на разговор е била регулацията на хазартната реклама и настояването му за изравняване на режимите на облагане за онлайн и офлайн хазарта. Допълни, че тези искания не са получили подкрепа от управляващата партия и Министерството на финансите, в резултат на което и "заради грешното прилагане на закона са се натрупали тези задължения". Към момента по няколко акта за установяване на публични вземания, издадени от комисията по хазарта, три компании на Божков са задължени с общо на 700 млн. лв. заедно с лихвите.

През януари обаче - в разгара на хазартния скандал, Министерството на финансите публикува предложения за промяна в Закона за хазарта, които включваха и по-ниска ефективна ставка за офлайн хазарта. Ден по-късно ведомството на Владислав Горанов се отказа от тази идея.

"Не разбирам аргументите на г-н Божков за моята оставка. Аз не нося вина за това, че негови служители заедно с членове на комисията по хазарта са прилагали грешно Закона за хазарта. Странно за мен е неговото твърдение, ако е получил такава консултация от мен да не плаща данъци, нека го докаже и тогава аз ще си понеса своята отговорност, не само политическа", посочи сега Горанов. Той направи аналогия със собственика на КТБ Цветан Василев, като заяви, че в случая става въпрос за поредния богат българин, който се укрива от правосъдието и използва медиите за своите защитни тези.

Бухалките на властта

Божков заяви още, че България не е правова държава и се управлява от хунта. На два пъти използва и сравнения с действието на мутрите и мафията. "Навремето мутрите какво правеха? Има проблем, идват, казват: "Ще ти помагаме, ще решим проблема, плащай." След това почват да те пазят, след това казват: "Дай ни част от бизнеса." Ако откажеш, идват с бухалките и унищожават всичко. Съвременните мутри какво правят? Казват: "Ще решим проблема, трябва да ни плащаш." После казват "Давай бизнеса" или идват с бухалките. Но вече бухалките не са бухалки, прътове и вериги, а бухалките са прокуратура, ДАНС и НАП", заяви Божков.

"Знаете ли кое е общо между онези мутри и тези? Борисов! И тогава беше, и сега. А кое е различното, знаете ли? Различното е Пеевски. Тогава го нямаше, а сега го има", каза той. По думите на Божков Пеевски е човекът, който "дърпа конците" и "седи в сянка като паяк". "Да не би аз да съм назначавал Гешев за прокурор? Публична тайна е кой го назначи."

Малко по-късно Борисов реагира, като заяви: "Какво сме му взели - завод ли сме му взели, предприятие ли? Просто хазартът стана държавен и приходите му отиват за спорта." И обобщи: "Всяка квалификация в устата на Божков за мен е комплимент."

Божков нарече Иван Гешев и "слугите му" "талибани" заради начина, по който са събрали колекцията му с археологически ценности, и заяви, че е подал иск в Лондон за разрушаване на световно културно наследство. По някои теми (как е станал собственик на "Левски" и за хазартния бизнес) той не поиска да даде повече конкретика. "Може би не искам да издавам информация предварително. Те между другото са гъвкави и реагират бързо."

Божков намекна също, че ще продължи с разкритията и може да внесе сигнал в прокуратурата.

6 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    xyha avatar :-|
    xyha
    • + 9

    А защо мълча (плаща) до сега ?

    Нередност?
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 8

    "Божков намекна също, че ще продължи с разкритията и може да внесе сигнал в прокуратурата."

    В коя прокуратура?

    Нередност?
  • 3
    wkz55633864 avatar :-|
    wkz55633864
    • + 2

    Божков каза, че Пеевски е назначил Гешев и после, че ще продължи с разкритията и ще внесе сигнал в прокуратурата.... Мале, мале, объркал се е нещо човекъ

    Нередност?
  • 4
    peni_nikol.53. avatar :-?
    Peni Nikol
    • + 6

    А досега му беше изгодно да мълчи, какво се обърка?

    Нередност?
  • 5
    olga_kokoshkina avatar :-|
    olga_kokoshkina
    • + 6

    30 години той самият имаше водеща роля в тази мафия, докато един ден решиха да го "закрият", както написа Капитал. Вече и най-големите мутри в България започват да разбират, че ВСИЧКИ имаме интерес от върховенство на закона в нашата мафиотска държава, дори и те самите.

    Нередност?
  • 6
    nikolay_uk avatar :-|
    Николов
    • - 1
    • + 2

    Оф, големи "разкрития" направил борецът за справедливост Божков, още известен с галеното име "Черепа".

    Бил си говорил с Горанов.

    Не може да бъде! Ами ако се окаже, че е стискал ръката на Боко - какво правим? Явно ще трябва да му я режем ръката.

    Очаквах малко повече от статия дето говори за "разкрития". До тук всичко е доста постно.

    Нередност?
Нов коментар