Рядко щастие или искрен ужас

Последната престрелка между президента и премиера включи бебета и умрели

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Изравнените рейтинги на президента и премиера (до извънредното положение Радев водеше на Борисов) доведоха до нов рунд в словесните престрелки помежду им. На 16 май при поредната инспекция на газовата връзка с Гърция чрез придружаващите го репортери (наричани още от него мисирки) премиерът Борисов съобщи на обществеността: "Имaтe рядък шaнc дa ви упрaвлявaмe c мoитe колеги, зaщoтo ако ви упрaвлявaшe колегата Рaдeв, щeшe дa пocтъпи като Путин и Бoриc Джoнcън и щяхa дa измрaт хoрa." Във фейсбук спящите до обед тулупи проявиха характерната си неблагодарност и му отговориха със залп от колажи и коментари по темата "рядко щастие".

Три дни по-късно при посещение в Елин Пелин пред медиите президентът Радев на свой ред заяви: "От години апелирам да се пресекат корупционните схеми, които днес изплуват на повърхността. Ако аз управлявах България, нямаше да се краде. Откакто я управлява Борисов - смъртността расте, а България се стопи с 600 хиляди. При толкова много политолози, социолози, журналисти, наети да възпяват министър-председателя, не виждам смисъл сам да се хвали."

От "Дондуков" 1 последва автоматична реакция. "При управлението на партията на Румен Радев (БСП го издигна за кандидат-президент - бел.ред.) мрат повече", контрира Борисов, като обясни, че по време на неговото управление са се родили над 770 хил. деца, което е със 170 хил. повече от починалите. Сюжетът беше описан в заглавие, заело почти цялата първа страница на вестник "24 часа" - "Радев втрещи Борисов с 600 хил. умрели, той като "позитивен" човек му върна 770 хил. бебета". Данните на НСИ, използвани от Евростат и ООН, продължават да поставят България сред шампионите по смъртност в света, а за естествен прираст ще трябва да чакаме още. Но какво в случая значат някакви факти.

"Остава впечатление, че водещото му желание (на президента - бел. ред.) е да реализира конституционните си правомощия за съставяне на служебно правителство и да управлява", разясни пред bTV министърът на транспорта Росен Желязков. "Служебен кабинет на Румен Радев ще хвърли хората в искрен ужас", разкри пред "24 часа" говорителят на ГЕРБ по всички въпроси Георги Харизанов. За публиката остана двоумението да се радва на щастието си или да се ужасява - защото няма как да се стигне до служебен кабинет, ако премиерът не се кани да подава предсрочно оставка.

Все още няма коментари
Нов коментар