🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Дворецът на Шехерезада

Шефката на пресцентъра на МС беше замесена от Васил Божков във войната му срещу Бойко Борисов

   ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

След като се припозна като герой в приказката на Васил Божков за "Али баба и 40-те разбойници", шефката на пресцентъра на Министерския съвет Севделина Арнаудова влезе в нов сюжет. Божков обвини премиера, че всеки месец е пращал ПР-а си в офиса му, а тя му отговори като Шехерезада, която също може да разказва приказки - отправка към комикса, който издирваният бизнесмен пусна в страницата си във facebook миналата седмица.

Веднага след отговора й, в който тя отрича да е взимала подкупи от офиса на Васил Божков, сайтът bivol.bg разпространи информация за новата й къща в Бистрица на стойност над 1 милион лева.

Арнаудова отговори на радио "Свободна Европа", че през юли 2019 г. е придобила къща в с. Бистрица до София за около 1 млн. лева с кредит от ДСК. През 2015 г. е придобила (заедно със съпруга си) и апартамент в София на стойност 352 000 лв., отново със заеми от същата банка: един ипотечен от 150 000 евро и втори потребителски заем в размер на 30 000 лева. По сделката е имало е и кешово доплащане, за да се получи сумата 352 000 лева.

Пред в. "Сега" пресаташето на правителството подробно обяснява и размера на три дарения, получени от нейните родители и тези на съпруга й. Най-голямата част от дарението идва от продажбата на апартамент на майката на правителствения ПР в комплекса "Глория палас" - близо 400 000 лв. Комплексът се намира в кв. "Горна баня" и е по-известен като Дипломатическия клуб. Той е собственост Николай Божинов - приятел и тенис партньор на Бойко Борисов. В същия комплекс се намира и апартаментът на Арнаудова, купен през 2015 г.

Според разследване на вестника обаче става ясно, че има разминавания между декларираната и реалната стойност на апартаментите, купени и продавани от майката на Севделина Арнаудова.

От имотната декларация на шефката на пресцентъра на правителството става ясно, че съпругът й Делян Димитров е получил за миналата година 80 000 лева от "Булгартрансгаз", което прави месечна заплата над 6500 лв. Той е получил и още 22 000 от партия ГЕРБ.

Вестник "24 часа" пък, без дори да отбележи сагата с имотите на Севделина Арнаудова, публикува пост на журналистката Юлияна Методиева, явно близка на правителствения пиар, в който тя нарича тези разследвания "журналистика за политическа употреба".

"Към момента данъчните не са дали знак, че ще проявяват интерес към доходите и разходите на пиара на премиера. Но тя е поредното доказателство, че пребиваването във властта се отразява изключително благоприятно върху материалното благополучие. И то за съвсем кратък период", заключава в. "Сега".

Все още няма коментари
Нов коментар