🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Не са ни виновни политиците, ние сме си

Системните проблеми

През април отново пропадна злополучният варненски бул. "Васил Левски", ремонтиран за изборите за местна власт през 2019 г.
През април отново пропадна злополучният варненски бул. "Васил Левски", ремонтиран за изборите за местна власт през 2019 г.
През април отново пропадна злополучният варненски бул. "Васил Левски", ремонтиран за изборите за местна власт през 2019 г.    ©  Facebook - "Спаси Варна"
През април отново пропадна злополучният варненски бул. "Васил Левски", ремонтиран за изборите за местна власт през 2019 г.    ©  Facebook - "Спаси Варна"
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Петър Чолаков, политолог, в коментар за "Дойче веле"

През година в София се случва едно и също: в някой от летните месеци настъпва потоп. Улици и подлези потъват в дъждовна вода, шахтите преливат. От едната страна са сащисаните граждани, които публикуват снимки и клипчета, документиращи поредното бедствие. От другата са дежурните дървени философи, които бързат да разяснят на публиката, че, видите ли, ставало дума за "необичайно атмосферно явление" и било несправедливо да се укорява "ръководството". Да, на места в София преди няколко дни се изляха по 50-60 литра на квадратен метър. Бурята вероятно наистина е била по-свирепа от друг път. Но само две години по-рано, през юли 2018, в столицата имаше подобни апокалиптични картини и при по-малко дъжд. Защото става дума за системни проблеми: на много места шахтите не са почистени и не е рядкост улиците да са без необходимия наклон, който да отвежда придошлите води към каналите. Има и строителни язви, които стоят като паметници на архитектурни недомислици, а вероятно и на корупционни схеми.

Много от българите изпитват някакво атавистично преклонение към първобитната лукавост на шмекера, съчетаваща безгранична наглост с щедри обещания.

Един такъв монумент на майстора герой се набива на очи в самия център на София - в подлеза на "Ректората", през който всекидневно преминават хиляди хора. В основата на стъпалата, които водят към дискотеката, от години се образуват локви, а струйки вода спокойно си капят от "тавана". Някъде нещо ръждясва, намирисва, гние.

София не е изключение. Явлението е повсеместно. Във Варна например в средата на юни ремонтираният бул. "Васил Левски" също потъна. Социалните мрежи преляха от колажи с подводници, яхти и пиратски кораби, кръстосващи булеварда. Имаше иронични коментари като "Варна е най-доброто място за живеене. Когато не вали дъжд". Имаше и гневни тиради. Но какво от това? През април 2020 части от ремонтирания за 100 млн. лв. варненски булевард "Левски" пропаднаха. Отново. И пак се заговори за нарушения, за работа през пръсти. А през 2019, след като премиерът Борисов похвали кмета Иван Портних за отличната работа по строителството на същия този булевард, пролетен дъждец срути част от конструкцията на едно от двуетажните кръгови кръстовища.
През юни 2019 подлезът на "Гладстон" в Пловдив се превърна на няколко пъти в басейн. А кметът Иван Тотев поздрави фирмата изпълнител на ремонта - защото не капело от тавана.

След като се случи поредната издънка, властите се заричат горещо да санкционират фирмите изпълнители, които щели да платят милиони. Спете спокойно, скъпи данъкоплатци, ще има възмездие. След което обаче историята се повтаря и потретя.

Тези проблеми са до болка известни от години, но наближат ли избори, избирателите някак ги забравят. Ще ме прощавате, но в основата им не стои Божият гняв или някакъв причудлив природен феномен, който нагло клати стабилността. Най-често става дума за нагласени обществени поръчки. За рушвети. За суджуци.

Но да кажем и това: не са ни виновни политиците - първопричината е в нас самите. Виждам го не само в политиката, а навсякъде около себе си. Много от българите изпитват някакво атавистично преклонение към животинската сила на шмекера, към неговата първобитна лукавост, съчетаваща безгранична наглост с щедри обещания.

За какво са им избори на кокошките, щом предпочитат лисицата да пази курника?

18 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    lgg50680406 avatar :-|
    Елена Димова

    Димитър Тойчев се възползва от младите хора в България като ги изнудва за да получава рушвети... Нима няма и той деца?

    Нередност?
  • 2
    enb26680753 avatar :-|
    Найден Матеев

    Множество жалби и сигнали срещу този човек, а без резултат... И на всичкото отгоре да парадира,че има чадър във вътрешна сигурност - наглост.

    Нередност?
  • 3
    dac13635356 avatar :-|
    Данаил Миленов

    Ей това е българска работа. Този нагъл полицай бива оставен да се надува и своеволничи. Заплашва, че няма да спре да глобява, докато не стане на неговото. Къде е правосъдието?

    Нередност?
  • 4
    opd15605875 avatar :-|
    Николай Георгиев

    Какво да се очаква от полицай в студентски град - подкупен, нагъл и явно няма деца, за да изнудва младите по този начин. Сигурно не може да спи спокойно и с причина. Само като го видиш колко тежко ходи, ти става ясно що за човек е!

    Нередност?
  • 5
    bbk45635065 avatar :-|
    Андрей Костович

    хахаха кой не е чувал за Тойчев. Велик е в схемите си. Не веднъж ми е искал рушвети, търси за какво да се заяде, за да изкара някой лев. И камерите в патрулките не го спират. Явно сериозно го пазят.

    Нередност?
  • 6
    kfy04682133 avatar :-|
    Камен Даскалов

    Виждам,че не само аз мисля така за Тойчев. Ти му подадеш пръст - той ти отхапва ръката... Види ли те, че отстъпваш - настъпва смело. Никаква милост с такива хора като него.

    Нередност?
  • 7
    wxp16682798 avatar :-|
    Дани Илиев

    Господин Тойчев години наред се възползва от незначителния си пост за да изкарва черни пари.. не е справедливо да бъде оставян да си своеволства по този начин. Няма ли кой да го спре?

    Нередност?
  • 8
    mcr00683812 avatar :-|
    Валентина Йорданова

    Господин Тойчев иска да се издира в йерархията, но не е толкова лесно. Няма как да стане като се опитва да събира само рушвети. Не е коректно да си затварят очите, въпреки че знаят какви ги върши. Ще си намери майсора рано или късно.

    Нередност?
  • 9
    bds20684578 avatar :-|
    Пламена Величкова

    За съжаление много станаха полицаите като него в днешно време ... Аз лично съм се срещала с него и беше запомнящо се. Заяждаше ми се за най-малко нещо и само търсеше за какво да се хване. Но аз не бях в нарушениие и той май не беше доволен. Не успя да дизкара някой лев...

    Нередност?
  • 10
    MilenaAtanasova avatar :-|
    Milena Atanasova

    Господин Тойчев e поредното корумпирано ченге в България. Този уж служител на реда следи стриктно не за движението по пътищата, а за хубави коли. Очевидно спира само по-лускави автомобили и започва да заплашва с отнемане на книжка, сваляне на номерата на автомобила и т.н.
    Държи се нагло и невъзпитано, не изпълнява правилно служебните си задължения, пуши цигара, докато чака рушвет и не връща документи докато не получи поне 50лв. Не е нормално полицай, който трябва да ни пази да се облагодетелства от хората насила.

    Нередност?
Нов коментар