🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

"Другарски съд" по фалшива новина

Как пропагандата на властта набеди протестиращите, че ще свикват нов Народен съд

Скрийншот от БНТ
Скрийншот от БНТ
Скрийншот от БНТ    ©  Скрийншот от БНТ
Скрийншот от БНТ    ©  Скрийншот от БНТ
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Груб гаф на БНТ, а според някои - съзнателно разпространена дезинформация, провокира остра размяна на реплики между протестиращите и властта във вторник. За няколко часа обаче фалшивата новина не просто заживя собствен живот, но и удобно позволи на управляващите да пришият на гневните граждани по площадите серия обвинения, почиващи на абсолютна манипулация.

"Организаторите на антиправителствените протести свикват Народен съд", гласеше бомбастичното заглавие на "новината", разпространена в 6.04 ч. сутринта от БНТ. Няколко часа по-късно тя изчезна от сайта на медиата, а в 14.27 ч. се появи и извинение, според което "БНТ не толерира и няма да толерира разпространението на новини с невярно съдържание" и "виновният редактор ще бъде дисциплинарно наказан". "БНТ фейкнюз... Никой не е обявявал свикване на Народен съд. Напротив, ние сме яростни противници на подобни "идеи"! Та ако някой не е разбрал защо Кошлуков е следващата законна цел на протеста...", контрира адвокат Николай Хаджигенов, който е един от организаторите на уличните акции, в своя фейсбук профил.

Междувременно държавната пропагандна машина вече се беше завъртяла с пълна сила. Зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев спешно свика журналисти, но не да говори за дипломация, а за... Народния съд. "България за пореден път стана свидетел на една много грозна и мрачна препратка към миналото - това, че бяхме информирани как щял да бъде свикан Народен съд от организаторите на протестите, и навява на едни много грозни и тъжни спомени. Едни тъжни спомени от тоталитарното минало, с което България от толкова много години опитва да скъса. Демокрацията, мирът, стабилността не предполагат това да говорим за кървава разправа, за разстрели, за бесила и за убийства", изненадващо обяви Георгиев, както се оказа, влизайки в ролята си на национален координатор за борба с антисемитизма и езика на омразата.

Зам.-министърът изобщо не се притесни от факта, че твърдението е разпространено от една-единствена медиа, която дори вече го е свалила от сайта си, и продължи: "Ако искаме днес да вървим заедно по пътя към прогреса, ние няма как да си позволим Народният съд да бъде факел, който да гори по българските улици." Контриран от журналистите, че "новината" е опровергана, Георг Георгиев продължи да не пада по гръб и обяви, че "за достоверността на информацията трябва да кажат тези, които са я разпространили, и тези евентуално, от които идва", че "БНТ е достатъчно достоверен източник" и че "в доста сайтове излезе информацията", без да уточнява, че всички те се позовават на държавната медиа.

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    rka44622423 avatar :-|
    Бланш
    • - 1
    • + 2

    Какъв "другарски съд" бълнувате когато "народа те обича" Айде моля, кой откъдето е жена му,

    Нередност?
  • 2
    scuby avatar :-|
    scuby
    • - 5
    • + 1

    Е как фалшива новина като излезнаха записи, че няколко пъти се призовават да се съберат на 8-ми септември да правят Народен съд и Никодимов го повторил в репортажа. Сега като Радан ще кажете то всеки може да си говори каквото иска на тези протести. А кои са организаторите които могат да говорят - Отровните тарантули? Че страхливият Бабикян ви като го попитат вие ли сте организатор винаги отговаря, че той не е организатор, а инициатор, за да не носи отговорност за нищо. Така, че организатори няма. Тук е грешката на БНТ, а не че някакви лумпени не са призовавали за Народен съд.

    Нередност?
  • 3
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 4

    Това ще му е последната публична позиция на Кошлуков - доста мръсотии се събраха у него и около него!

    Нередност?
  • 4
    marnos avatar :-|
    Miko Kiko

    До коментар [#2] от "scuby":
    https://tribune.bg/bg/politika/falshivata-novina-za-narodniya-sad-se-okaza-istinska-video/ НОЖИНАТА Е ИСТИНСКА, НО МАЙ ЩЕ СЕ РАЗРАЗИ В СВЕТОВЕН МАЩАБ? МИСЛИТЕ ЛИ? НАКАЗАХА ТЕЗИ КОИТО КАЗАХА ИСТИНАТА И НЕ ПОДДЪРЖАХА ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ НА СТАТУКВОТО! ХОРА ИДВА ВРЕМЕ ДА ИЗЛЕЕМ НАРОДНАТА НИ ЛЮБОВ НАД ЗАСЛУЖИЛИТЕ Я! ЕТО ЗА КАКВО ПРИЗОВАВАТ В СВЕТОВЕН МАЩАБ!
    https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR1D0PTvkqnqtklY8-5O7XHIoRwUskf_Gh2-Xu860ADWqDDO57xg_aQCRAc&v=Dwc8dMw4raw&app=desktop

    Нередност?
  • 5
    marnos avatar :-|
    Miko Kiko

    До коментар [#2] от "scuby":
    https://tribune.bg/bg/politika/falshivata-novina-za-narodniya-sad-se-okaza-istinska-video/ НОВИНАТА Е ИСТИНСКА, НО МАЙ ЩЕ СЕ РАЗРАЗИ В СВЕТОВЕН МАЩАБ? МИСЛИТЕ ЛИ? НАКАЗАХА ТЕЗИ КОИТО КАЗАХА ИСТИНАТА И НЕ ПОДДЪРЖАХА ФАЛШИВИТЕ НОВИНИ НА СТАТУКВОТО! ХОРА ИДВА ВРЕМЕ ДА ИЗЛЕЕМ НАРОДНАТА НИ ЛЮБОВ НАД ЗАСЛУЖИЛИТЕ Я! ЕТО ЗА КАКВО ПРИЗОВАВАТ В СВЕТОВЕН МАЩАБ!
    https://www.youtube.com/watch?fbclid=IwAR1D0PTvkqnqtklY8-5O7XHIoRwUskf_Gh2-Xu860ADWqDDO57xg_aQCRAc&v=Dwc8dMw4raw&app=desktop
    До коментар [#2] от "scuby":

    НОВИНАТА Е ИСТИНСКА ЗА СВИКВАНЕ НА НАРОДЕН СЪД ОТ НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ КРУМОВИ ЗАКОНИ! ОБЯВЕНО БЕШЕ НА 05.09.2020 И БЯХА ПРЕДУПРЕДЕНИ МЕДИИТЕ, ЧЕ "УТРЕ НЯМА ДА СЕ ЗАЧИТА, НИЕ НЕ ЧУХМЕ" . РЕДАКТОРА НА БНТ Е КАЗАЛ ИСТИНАТА, НО Е БИЛА НЕУДОБНА ЗА СТАТУКВОТО! НАЛИ ДНЕС ВСИЧКИ СЕ НАТИСКАТ СВИРКИ ДА ПРАВЯТ НА ПОЛИТИЦИТЕ, ЧЕ БЮДЖЕТА ГО ХВАЩА ЛИПСАТА АКО НЕ ИГРАЕШ ПО СВИРКАТА!

    Нередност?
Нов коментар