Орденоносецът на властта

Правителството предложи Петьо Блъсков за орден "Св. св. Кирил и Методий"

   ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

"В България ордените отдавна са обикновени тенекета, които се дават на домашните любимци на политиците за вярна служба." Така сайтът "Антени.бг" коментира решението на правителството да предложи на президента Румен Радев да издаде указ за награждаването на главния редактор на в."Труд" Петьо Блъсков с най-високата степен на ордена "Св. св. Кирил и Методий" - огърлие.

Отличието се присъжда на лица с особено значими заслуги за развитието на културата, изкуството и науката и това нарежда Блъсков до такива имена като режисьора Рангел Вълчанов, актьора Йосиф Сърчаджиев, джаз музиканта Милчо Левиев и поета Константин Павлов. "Какъв точно е приносът на кандидата за българската култура, изкуство, образование или наука - засега можем само да гадаем.

Но няма съмнение, че редактираният от него вестник в момента има принос в изкуството да подкрепя правителството и да громи критиците му", написа сайтът "Дневник". Блъсков се изявява отдавна като защитник на премиера Борисов, яростен критик е и на протестиращите, отявлен поддръжник на Делян Пеевски.

В последните два мандата на Борисов пък "Труд" публикува серия от обидни статии срещу екологични неправителствени организации, които се противопоставяха на приемането на новия план за управление на националния парк "Пирин", който щеше да облагодетелства концесионера на ски зоната в Банско "Юлен" АД.

Повечето информации за награждаването на Блъсков с ордена в медиите бяха придружени с ретроспекция на професионалния му път. "През 1990 г. заедно със свои колеги, Блъсков слага началото на първата пресгрупа в България с вестниците "24 часа" и "168 часа". През 1995 г. В."24 часа" публикува в деня за размисъл преди втория тур от кметските избори в София партийна книжка за членство в БКП на тогавашния кандидат на СДС за кмет Стефан Софиянски, която се оказа чист фалшификат.

"По-късно Блъсков продава пресгрупата "168 часа" и през 1998 г. създава пресгрупа "Монитор", която през 2007 г. продава на майката на депутата от ДПС Делян Пеевски - Ирена Кръстева. През 2012 г. е сред учредителите на Българския медиен съюз, създаден около новата медийна империя на Кръстева и Пеевски", припомня Mediapool.

В информацията за предложението за награждаване с ордена на сайта на близката до депутата от ДПС телевизия "Канал 3" Блъсков е наречен един от "основоположниците на съвременната българска журналистика". Той беше член на такива спорни организации като Г-13 заедно с убитите по-късно Емил Кюлев и Илия Павлов, както и на клуб "Възраждане" заедно с Васил Божков.

Любопитно е, че досега Блъсков, който е собственик и главен редактор на "Труд" от 2015 г., не е подавал декларация във връзка с изискването медиите ежегодно да декларират действителните си собственици. Това става пред Министерството на културата, чийто министър Боил Банов фактически предложи Блъсков за получаване на високото отличие.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
Нов коментар