🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Лай, Ким и Саша

Три етюда за власт и корупция

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Снимки на шкафчета, пълни с пачки пари и златни кюлчета - с такива кадри, излъчени по китайската държавна телевизия в началото на миналата година, започна публичната част от процеса срещу Лай Сяомин, бивш партиен функционер и председател на съвета на директорите на китайската държавна инвестиционна компания China Huarong.

Той беше обвинен в корупция в особено големи размери и признат за виновен за получаването на подкупи за 279 млн. долара. Разследването срещу висшия държавен служител е започнало през 2018 г., като същата година е изключен от Китайската комунистическа партия и свален от заеманите постове. China Huarong е една от най-големите китайски компании, занимаващи се с управление на капитали.

Във вторник информационните агенции съобщиха за издадената от китайски съд смъртна присъда по делото, която предизвика реакции на международни правозащитни организации.

***

Голям черен джип спира пред събралите се да го посрещнат хора. От шофьорското място слиза човекът, който еднолично управлява цялата държава. Toва е лидерът на Северна Корея Ким Чен Ун, който през лятото на миналата година реши да обиколи засегнатите от наводнение райони в страната, като сам управлява големия автомобил. "Давам ви от моето зърно", обещаваше той на селяните, чиято реколта беше унищожена. "Резервът на Ким" всъщност са държавните запаси, които се пазят, за да бъдат използвани в случай на големи бедствия или война. По време на тази обиколка Ким Чен Ун лично инспектира и как вървят ремонтите на засегнатите пътища и мостове, като навсякъде даваше заповеди на местните власти кое как трябва да бъде направено.

***

Хеликоптерът шумно лети ниско над пътя. Вътре през един от прозорците му внимателно гледа човекът, който управлява еднолично цялата държава. Провежда се въздушна инспекция от президента на Беларус Александър Лукашенко. Пред него в кабината на хеликоптера има карта и в случая той инспектира как вървят жътвата на полетата около пътя и подготовката за новата реколта. Лукашенко често ползва специален хеликоптер, за да стигне бързо до различни места из страната, като особено известни станаха пътуванията му, за да избегне протестиращите през лятото. Иначе Беларус има 12 хеликоптера, които се използват за медицински цели.

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 5

    Всяка прилика с действителни лица е случайна!

    Нередност?
Нов коментар