🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Този месец - завод, другия - ваксина

Ще произвежда ли България ваксини срещу ковид

Facebook / Бойко Борисов
Facebook / Бойко Борисов
Facebook / Бойко Борисов    ©  Facebook / Бойко Борисов
Facebook / Бойко Борисов    ©  Facebook / Бойко Борисов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Премиерът Бойко Борисов явно е привърженик на политиката на Тодор Живков и по-специално на едно постановление от 70-те години на миналия век по времето на социализма и то е за самозадоволяването на населението с продукти от личното стопанство.

От миналата година Борисов всекидневно търси ниши за самозадоволяване с дефицитни ковид стоки - защитни облекла, лекарства, маски и дезинфектанти. Размахът на Борисов обаче не спира дотук. Миналата седмица той се прицели във все още непокорените от българските производители върхове - производството на ваксини срещу коронавирус.

Според изявлението му във facebook, цитирано от всички медии - до три месеца в Разград ще е готов новият завод на братята Кирил и Георги Домусчиеви, където ще могат да се произвеждат милиони ваксини срещу ковид и да се спасяват човешки животи и той вече е информирал Европейската комисия за възможностите на съоръжението.

Новото съоръжение е част от инвестиции в заводите на "Биовет" в Пещера и Разград на обща стойност 300 млн. лв., като 200 млн. лв. от тях са помощ от Европейската инвестиционна банка по плана "Юнкер". В инвестиционното предложение е записано, че в Разград ще се извършва разширение на инсталацията за производство на междинни продукти, ще се монтира инсталация за производство на имуногенни фармацевтични продукти и ще се строи фотоволтаична централа. Но няма нито дума за ваксини за хора, а и когато се е одобрявал проектът, ковид още не съществуваше. Нищо, премиерът обяви, че вече се монтират - "ако други днес започват да изграждат производствени мощности, ние сме на фаза монтирането на машини".

Ако оставим настрана това, идва наред фактът, че проекти на съфинансирани от ЕИБ инвестиции не могат да се променят за три месеца. Но дори и това да е възможно, започват въпросителните.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев чистосърдечно призна пред БНР, че не знае какво е имал предвид премиерът.

"Зная, че се работи в БАН по наша ваксина, но е на твърде ранен етап. Другият вариант е да се произвежда ваксина съвместно с друг производител, просто да се използва базата", каза той.

По "Нова телевизия" здравният министър проф. Костадин Ангелов обяви, че България тепърва ще подаде заявка за участие в общоевропейска програма за обединяване на производствените мощности за всички ваксинопроизводители и евентуално би могла да се договори с някой от производителите на ваксини, а заводът да получи разрешение за производство. Което няма как да стане за три месеца.

"Заводът се строи. В окончателна фаза е, инсталира се оборудване. След това трябва да се валидира и да се получат разрешения за стартиране на производство. Вече г-н Борисов, след като обеща, той ще съдейства за намиране на партньор с технология за ваксина срещу ковид", коментира пред Радио "Свободна Европа" изпълнителният директор на "Биовет" Ангел Желязков.

Съдействието не закъсня. На следващия ден премиерът проведе и разговор с проф. Угур Шахин, създател на германската компания Biontech, която заедно с американската Pfizer разработи първата разрешена ваксина срещу ковид-19. От правителствената информационна служба съобщиха, че министър-председателят е отправил покана към проф. Шахин да се запознае с дейността на държавната фирма "БулБио", която произвежда и ваксини (шест на брой според сайта ѝ), но не и с бъдещия завод в Разград.

А мажоритарният собственик на "Чайкафарма - висококачествените лекарства" Тихомир Каменов направо развенча мита за разградския ваксинопроизводител пред "Неделя 150".

"Тази сутрин разбирам, че става дума за една миялна и една пълначна машина, евентуално за производство на ваксини на ишлеме. Само че тук става дума за първично и вторично опаковане на ваксини", каза той.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    jezmy avatar :-|
    Jezmy Halibram
  • 2
    evpetra avatar :-|
    evpetra
    • + 2

    Тази година полупроводници, догодина - цели проводници.

    Нередност?
  • 3
    rka44622423 avatar :-|
    Бланш
    • + 1

    Tози месец шпионин, а другия два.

    Нередност?
Нов коментар