Три пъти "Анатема"

Как ГЕРБ и обслужващите ги медии видяха сатанизъм и фашизъм в протест пред дома на Бойко Борисов

Бойко Борисов се качва в джипа си по време на инспекция на магистрала Хемус през април 2019г.
Бойко Борисов се качва в джипа си по време на инспекция на магистрала Хемус през април 2019г.
Бойко Борисов се качва в джипа си по време на инспекция на магистрала Хемус през април 2019г.    ©  Цветелина Белутова
Бойко Борисов се качва в джипа си по време на инспекция на магистрала Хемус през април 2019г.    ©  Цветелина Белутова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Черен транспарант с надпис "Каолиново помни" в Банкя предизвика призив за лов на вещици. Акцията на "Системата ни убива" миналата неделя е гледана от почти 50 000 души във фейсбук. Протестиращите опънали транспаранта на улицата пред дома на премиера и скандирали, че като минат изборите, премиерът трябва да се срещне "не с Гешев, а с истински прокурор", а след това с честен съдия, а по-късно и с бай Ставри, отразяват неделния протест от Offnews.

За проправителствените сайтове обаче важен е религиозният мотив, а не реалните искания на протеста. В понеделник председателят на Младежи ГЕРБ и зам.-министър на външните работи Георг Георгиев с декларация поиска от Светия синод да се разграничи от архимандрит Дионисий, който е участвал в протестна акция пред дома на Бойко Борисов. "От много дълго време наблюдаваме едно безбожно и мрачно поведение от човек, който се зове духовник", коментира пред медиите Георгиев. Според него, цитиран от "Монитор", Дионисий е "сатанист и рецидивист", а пък "Блиц" бързо препубликува исканията на председателя на Младежи ГЕРБ като призив към Светия синод за "дивотиите на протестъра отец Дионисий".

"Намеса на една политическа сила във вътрешните дела на едно вероизповедание ни връща 32 години назад. С политико-обществена дейност е абсолютно задължително един духовник да посочва що е добро и що е зло", коментира исканията на ГЕРБ към БПЦ и изказванията на Георгиев Дионисий пред bTV. Исканията на ГЕРБ и без това идват малко късно - Mediapool напомня, че БПЦ се разграничи от Дионисий в медиите още по време на летните протести срещу правителството заради подкрепата на архимандрита за демонстрациите.

Не само Младежи ГЕРБ са се почувствали ужилени от акцията пред дома на Борисов. Пак в неделя личният PR на Борисов Севдалина Арнаудова публикува статус във фейсбук, в който нарече протестната акция мутренско поведение и фашизъм. "Това е границата с геноцида, бесилките и ковчезите!", смята Арнаудова и определя протестиращите пред дома на Борисов за "символ на задкулисието". А ГЕРБ е в пълно единомислие с нея. С абсолютно същия статус (публикуван, а не споделен от нейната страница) почти едновременно ѝ пригласят редица кандидат-депутати и структури на партията, включително председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, министърът на външните работи Екатерина Захариева и земеделският министър Десислава Танева. Сакаш профилите им във фейсбук са на директно управление от бюрото на Арнаудова.

Като за черешка на тортата оригиналният пост на пиарката на Борисов е докладван във Фейсбук и свален за нарушение на правилата на платформата - в очите на "Блиц" това е "злобна атака на протестърите срещу Арнаудова", която е "паднала жертва на цензурата в социалните мрежи".

Все още няма коментари
Нов коментар