🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Просто Наско vs. "гилдията"

Представители на консервативната българска култура и опозицията разкъсаха министър Атанасов в медиите заради "инфантилно" видео

Атанас Атанасов
Атанас Атанасов
Атанас Атанасов    ©  Юлия Лазарова
Атанас Атанасов    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

В отнесено лирично настроение, приседнал на прозореца в огрятия от слънце кабинет, Атанас Атанасов благодари за поздравленията за рождения му ден и пожелава хубав уикенд. Това, общо взето, съдържа "скандалното" селфи видео на културния министър, публикувано в личния му фейсбук профил. Записът спокойно можеше да предизвика усмивки и симпатия към младия артистичен министър, но вместо това отключи лавина от възмущение сред консервативните български културни среди и опозицията и бързо се превърна в медийна дъвка. Публични лица се надпреварваха пред камерите да искат оставката и да поставят диагнози на "просто Наско" - както се представи той самият при встъпването си в длъжност.

"Какъвто ни е министърът, такова ни е правителството - хермафродитско някакво", обясни пред bTV актьорът Васил Бинев. "Инфантилен гаф, който, според мен може да бъде простен с едно много кратко заявление до министър-председателя с молба да бъде освободен", добави колегата му Веселин Калановски. "Не е виновен той, а тези, които са го сложили начело на културата. Жънем плодовете на простотията и ще става по-тежко", мъдро заключва Камен Донев, а актьорът Филип Аврамов се вдъхнови за пародиен видеоклип.

Опозицията не пропусна удобния случай. Бившият здравен министър Костадин Ангелов сложи епикриза "опиоидна интоксикация", а лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов си пожела "да влезе някой в Министерския съвет да направи тест за наркотици". Бившият културен министър Вежди Рашидов бе по-благосклонен: "Симпатично младо момче, но не е за там, още е с една детска психика и не знае къде се намира."

Самият министър се опита да се оправдае пред bТV, че посланието му е било провокация към културната общественост, и обеща всяка седмица да отправя такива послания във фейсбук профила си. След което наистина последва нов клип, но този път на фона на българския герб, който някак си му стоеше като корона на главата. Продуцентът Георги Тошев защити Атанасов пред БНТ, че вследствие на видеото никога в държавата не се е говорило толкова много за Министерството на културата.

Факт е обаче, че засега министърът на културата не успява да изпрати някакви по-ясни послания за управлението на този сектор в обществото, което е проблем.

"Просто Наско" определено е различен от своите предшественици и въпреки артистичната си натура не успява да се въплъти в стереотипната балканска роля на министър. Също така за разлика от свои предшественици обаче в неговия запис например не се чува нищо, което да поражда съмнения в корупция, нито пък се вижда да удря полицаи в нетрезво състояние. А зад морализаторстването и публичните присъди не е лошо да има и нещо повече от "усмивката му е идиотска".

Иначе кънти малко на родна култура.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    evpetra avatar :-|
    evpetra

    Като чух в петицията срещу него на първо място името на Антон Дончев, за мен картинката стана от ясна по-ясна.

    Нередност?
  • 2
    sir_humphrey avatar :-|
    Sir Humphrey

    Много слаба апологетика за Наско.
    Че консервативните културтрегери не са идеални - факт. Но в случая са прави.

    Нередност?
Нов коментар