🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

vilis pauperis*

С цветист цитат от "История на света" вицепремиерът Асен Василев взриви парламентарния дебат за махане на правителството

Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите
Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите
Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите    ©  Юлия Лазарова
Асен Василев, вицепремиер и министър на финансите    ©  Юлия Лазарова
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Този вторник иначе въздържаният и обран вицепремиер и финансов министър Асен Василев показа себе си в неочаквана светлина. По време на парламентарните обсъждания, предшестващи гласуването по вота на недоверие на правителството, той си послужи с лексика, която някой едва ли би очаквал от възпитаник на елитен университет от Бръшляновата лига.

Причината за словесното му изригване беше провокативното поведение на ГЕРБ по време дебата. "Това, което чувам от вас, не е предложение как по-добре да се управлява кризата, нито как хората, ударени от инфлацията, да бъдат защитени. Чувам популистки лозунги и икономическа философия, която - ако трябва с едно изречение да обобщя - е: "Да го д*хат бедните!", обяви Василев от трибуната на Народното събрание, изпускайки си нервите.

Макар и запомнящо се, изказването му е нагледното доказателство защо твърде витиеватият изказ, позоваването на авторитети от миналото и цитирането на крилати фрази може би не е най-разумният подход при съвременното политическо говорене. На практика придобилият гражданственост израз "Да го д*хат бедните!" всъщност е препратка към филма "История на света - част 1" на режисьора Мел Брукс, пуснат по кината в далечната 1981 г. - когато Василев е бил на 4 години, премиерът Петков - на 1, а много от избирателите им изобщо не са били родени. В епохата на късния соц обаче въпросната комедия се радваше на почти култов статус у нас и се разменяше апокрифно на видеокасети VHS.

В един от началните епизоди на филма, илюстриращ политиката в древния Рим, императорът провежда парламентарен дебат със сенаторите. "Чуйте ме, членове на Римския сенат! Да продължим ли да градим дворци за богатите, или да прегърнем една по-благородна кауза и да строим къщи за бедните? Какво решавате", казва той. Непоколебимият отговор на всички сенатори е: "Да го д*хат бедните!"

Използването на подобна препратка, дълбоко заровена в кинематографичната история, вероятно ще изиграе лоша шега на Василев просто защото много хора едва ли ще схванат аналогията. Доста вероятно е самият вицепремиер да не си спомня добре произхода на репликата, защото впоследствие просто се опита да я припише на "древния Рим". Неговите политически опоненти обаче мигновено се възползваха от "вдигнатата топка", извадиха израза от контекста и изрязаха частта, от която се разбира, че става дума за упрек към политиките на ГЕРБ.

Пиперливият език на Василев също така се оказа заразен - впоследствие депутатът от БСП Явор Божанков се опита да уязви лидера на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова, като я обвини, че излиза на трибуната всеки път когато чуе вулгарна дума или стане дума за духане.

-----------

*Да го д*хат бедните (лат.)

1 коментар
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    pepys avatar :-|
    pepys
    • + 4

    Ми то с такива "колеги" около себе си какво да каже човека...

    Нередност?
Нов коментар