🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Имаме новина: Путин плащал на чужди политици

Доклад на американското разузнаване твърди, че от 2014 г. Русия е финансирала партии в други страни с над 300 млн. долара

Американският доклад едва ли ще разкрие нещо, с което публиката не е наясно - предвид прокремълската камарила в българската политика
Американският доклад едва ли ще разкрие нещо, с което публиката не е наясно - предвид прокремълската камарила в българската политика
Американският доклад едва ли ще разкрие нещо, с което публиката не е наясно - предвид прокремълската камарила в българската политика    ©  Shutterstock
Американският доклад едва ли ще разкрие нещо, с което публиката не е наясно - предвид прокремълската камарила в българската политика    ©  Shutterstock
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Един доклад броди из медиите по света. Засега само със съобщения на американски издания, които цитират високопоставен източник от Белия дом. Според него разузнавателните служби на САЩ установили, че след 2014 г. Русия е изхарчила най-малко 300 млн. долара, за да финансира тайно политически партии в 24 страни с цел да подкопае демокрацията в тях.

Според Washington Post до посолствата на САЩ в над 100 страни е изпратена грама с имената на руски олигарси, които са уреждали финансирането. Изданието посочва две от тях - "готвачът на Путин" Евгений Пригожин (основател на воюващата в Сирия и Украйна частна армия "Вагнер") и Александър Бабаков - и двамата под санкциите на САЩ и ЕС след анексирането на Крим от Русия. Очаква се САЩ да споделят през декември със съюзниците си информацията в доклада, е казал още служителят.

Почти паралелно и българската ДАНС установява в годишния си доклад, че през 2021 г. Русия е предприела мащабна хибридна кампания за запазване на влиянието си в Източна Европа, в това число и България. С "комплексен инструментариум - дипломация, военна сила, специални служби, икономически лостове и зависимости (основно в енергийната сфера), информационни пропагандни и дезинформационни кампании и кибератаки". Въпросът е: Е, и?, доколкото подобни неща съдържаше и предишният.

Американският доклад едва ли ще разкрие нещо, с което публиката не е наясно - предвид прокремълската камарила в българската политика. Името на споменатия Бабаков също не би било изненада - Антикорупционният фонд подаде сигнал в прокуратурата още през 2017 г. за изнесената в New York Times информация, че същият е предлагал подкупи в България за газопровода "Южен поток". Отговор няма, както и на призивите на бившия втори човек в ГЕРБ Цветан Цветанов службите да проверят дали Теменужка Петкова и Бойко Борисов в качеството си на енергиен министър и премиер са се срещали със санкционирания Бабаков. Факт е обаче, че спреният "Южен поток" възкръсна в България като "Турски поток", а подписаната от Петкова "пътна карта" с "Газпром" за него мистериозно изчезна.

Според балканската секция на "Гласът на Америка", цитирана от Дневник.бг, Русия тайно е финансирала Демократичния фронт в Черна гора и сръбския член на босненското президентство Милорад Додик. Руският олигарх Малофеев има забрана за влизане и в България.

"Трябваше да чуем Политковская, грузинците, балтийците, когато ни казваха, че руският газ има тежка политическа цена", заяви в сряда и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. Остана да разберем и: защо не ги чухте? И дано отговорът не излезе от онзи доклад.

2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    ......... avatar :-|
    .........

    Съгласен съм. Да, руснаците със сигурност финансират било то директно, било то индиректно, определени партии, чиято реторика съвпада с тяхната. По същество това са дори формирования като партията на Льо Пен, като това е официално предоставено финасиране, което е публична информация.

    Само че е редно да кажем, че ако я нямаше редовната подкрепа на АзБ и щифтунгите, дали Капитал щеше да съществува още като медия? По последните отчети, ако не сте били получили 1.2 млн лева финансирания, мисля, че щяхте вместо мижавите 50-60 х. лв печалба, щяхте да сте на 1.14 млн лева загуба. А дали редакционната политика в действителност е назависима, въпреки банерчето в долната част на сайта, че мненията не е задължително да съвпадат с политиката на фондацията? След като АзБ предоставя подкрепа от 7-8 години, при това за милиони, дали двете не са се превърнали в скачен съд?

    Редно е да се мери с един аршин. Уви, това само затвърдява тезата, че журналистическото място в Икономедиа все повече заприличва на трудовата характеристика на една (уж най) древна професия.

    Нередност?
  • 2
    antipa avatar :-|
    D-r D

    До коментар [#1] от "Quandt":

    Quandt, различията между първата (платената любов) и втората (платеното летописване, т.е. съвременната журналистика) най-древни професии отдавна са изчезнали. Постигната е абсолютната симбиоза, азбучен пример, за което даваш.
    И в двете основното е, че срешу заплащане се предприемат аморални според обществените критерии действия - едните плътски, другите върху психиката.

    Нередност?
Нов коментар