Държавата аха да пребори високите цени на храните, и доматите я изненадаха

Или как преди няколко месеца служебният кабинет обяви мерки срещу поскъпването и започна една неравностойна битка...

Инфлацията плаши политиците в цяла Европа. В понеделник френското правителство обяви, че е постигнало споразумение с хипермаркетите в страната за предлагането на храни на ниски цени за 3 месеца напред
Инфлацията плаши политиците в цяла Европа. В понеделник френското правителство обяви, че е постигнало споразумение с хипермаркетите в страната за предлагането на храни на ниски цени за 3 месеца напред
Инфлацията плаши политиците в цяла Европа. В понеделник френското правителство обяви, че е постигнало споразумение с хипермаркетите в страната за предлагането на храни на ниски цени за 3 месеца напред    ©  Reuters
Инфлацията плаши политиците в цяла Европа. В понеделник френското правителство обяви, че е постигнало споразумение с хипермаркетите в страната за предлагането на храни на ниски цени за 3 месеца напред    ©  Reuters
Бюлетин: Ритейл Ритейл

Всяка седмица получавайте най-важното и интересно от ритейл сектора във вашата поща

Домати, краставици, кашкавал, мляко. Това са главни герои в много медии през последните седмици - от репортажи с мерки и теглилки, през възмутени клиенти до оферти от типа "2 за 1" или "третото е безплатно". Колкото повече се катерят цените на храните, толкова повече хора се вълнуват от темата. И това е обяснимо - за година основни стоки поскъпнаха с по над 30% и ръстът на доходите в страната вече трудно компенсира инфлаицята. А те все още са ниски в сравнение с останалите държави от ЕС.

Спасителят обаче се оказа зад ъгъла. В началото на февруари служебното правителство от немай-къде обяви широкомащабна война срещу високите цени на храните с логичното оръжие, присъщо за една силно дигитализирана държава - сайт. "Ще покажем нелоялните търговски практики, така че потребителите да са наясно къде е изкривяването в цените на най-необходимите стоки и услуги", каза тогава служебният премиер Гълъб Донев. Но дори и той даде да се разбере, че в условия на пазарна икономика държавата няма как да влияе на цените на свободно търгувани стоки.

Последваха няколко седмици нажежено мълчание, в които не остана пазар в страната, от който да няма живо включване. Солта в това ястие обаче дойде, след като служебното правителство обяви, че лошият в страшния филм са двойните надценки. Реакциите не закъсняха, а разкритията заваляха "Търговци ни ограбват!" "Очите на четири: търговци ни лъжат с невярна информация и промоции", гласяха само част от заглавията, които звучаха повече като осъдителни актове.

Въпросите също: "Кое ще ни отърве от високите цени на храните?", а за първи път Враца се нареди на място, достойно за репутацията на града: "Цената на яйцата и млякото в Лондон, Париж и Враца: Къде се яде най-скъпият омлет?".

В тази ситуация познатите медийни герои като синдикалистката и икономически анализатор Ваня Григорова нажежиха екраните. ГЕРБ припомниха за цената на хляба, газа и бензина по тяхно време. "Ако ГЕРБ беше на власт, нямаше да има поскъпване на храните", коментира Теменужка Петкова пред медиите, вероятно след няколко бързи прегледа на кристалното кълбо. Отвориха се стари рани между производителите и търговските вериги за преразпределяне на маржа по веригата на доставки.

Междувременно цели трима министри дадоха отчет какво са свършили по плана за борба с високите цени - вицепремиерът Христо Алексиев и отговарящите за икономиката и за агросектора Никола Стоянов и Явор Гечев. "Тримата обвиниха търговските вериги в печалбарство, като успоредно с това уверяваха, че подкрепят всеки бизнес и не водят войни срещу определени сектори", обобщи "Сега" с допълнението, че "откъде са събирани данните, какви са извадките и прочее, което е задължително при всяка статистика изобщо не се разбра".

Добрите новини са обаче на път - "КЗП: До 6 месеца мерките срещу спекулата ще дадат резултати", бяха част от медийните заглавия в понеделник преди обед.

И тъкмо държавата да успее да се похвали с реални резултати... бедстващата Турция я изненада в гръб: Министерството на земеделието и горите на южната ни съседка реши да ограничи износа на домати до 14 април 2023 г. заради необичайното скорошно покачване на цените им и ужасните последици от земетресението, засегнало 11 провинции. А това неминуемо ще вдигне цената на домата в България. Какво ще измисли правителството тогава само можем да гадаем.

Все още няма коментари
Нов коментар