Държавата срещу цените: Да сложим таван на глупостта

В предизборни условия пазарни истини бързо и популистки се изтриват от главите на управляващите

Държавата тръгна по магазините на проверки, но високата печалба не е нарушение
Държавата тръгна по магазините на проверки, но високата печалба не е нарушение
Държавата тръгна по магазините на проверки, но високата печалба не е нарушение    ©  Лили Тоушек
Държавата тръгна по магазините на проверки, но високата печалба не е нарушение    ©  Лили Тоушек
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Борбата със скачащите цени на храните се оказа основен пирон за служебния кабинет, а и за повечето политици в иначе вяло течащата предизборна кампания. И сегашната власт, и бъдещите управляващи реално няма как да спрат международните събития и вносната инфлация, нито пък да кажат на производител или търговец на каква цена да продават.

Но пазарни истини популистки се изтриват от главите на управляващите. Тази седмица икономическият и земеделският министри заговориха за пределни маржове за търговците и специална наредба за таксите на веригите. Огласеното дотук е, че всяка стока с надценка над 20% или 25% ще трябва да се докладва на Комисията за защита на потребителите. Тук въпросите са милиони - кой марж се гледа, за кои стоки, какво, ако не обявиш, и какво, като обявиш?

Свършеното дотук също изглежда комично. Държавата тръгна по магазините на проверки, но високата печалба не е нарушение и проверяващите намираха само ситни проблеми, като изчерпани наличности или подвеждащо намаление. А после с фанфари обявиха, че цените ще паднат. Но след шест месеца.

В същата посока потегли и предизборната кампания: БСП с рефрена за таван на цени, а Борисов с твърдението, че при "Промяната" бензинът и газът са били скъпи, а после са поевтинели (изпускайки, че така са се движили пазарите).

Истината е, че факторите за поскъпване започват да изчезват: ток, газ, горива са на предвоенните нива, същото е валидно и за метали и зърно. И скоро никой няма да вярва на поредния производител на краставици как цените на тока и газа са се вдигнали три пъти. Огладнелите след COVID-19 производители и търговци, допълнително изнервени от миналогодишните върхове на суровини, са вдигнали маржовете си. Но намаляването на несигурността, конкуренцията, а и реакцията на некупуващите клиенти, ще понаместят цените надолу. Много повече от наредба и предизборно говорене.

Все още няма коментари
Нов коментар