Сутрешен блок: 12 март

Волен Сидеров ще получи обвинение за хулиганство; Брюксел одобри "пътна карта" за изключване от ЕС; Кабинетът ще похарчи 11 млрд. лв., за да създаде 5760 работни места; България няма да признае резултатите от референдума в Крим; ЦСКА тръгва към борсата със свити задължения и висока загуба; ЕС готви санкции срещу Русия заради Крим

Максимални температури за страната днес:

София 12°

Пловдив 12°

Варна 11°

Бургас 12°

Русе 13°

Благоевград 13°

България

Брюксел одобри "пътна карта" за изключване от ЕС Заради лоши показатели по отношение на върховенството на закона България може да се окаже пред изпитания за членството си в Европейския съюз. Това произтича от представения във вторник от Европейската комисия нов механизъм, който ще гарантира зачитането на принципите на правовата държава и върховенството на закона в страните - членки на Европейския съюз. Той ще функционира подобно на наказателните процедури, а като крайна мярка може да активира и чл.7 от Договора за ЕС, който позволява на Европейския съвет с квалифицирано мнозинство да лиши от право на глас дадена страна, т.е. да суспендира членството й. (Капитал Daily)

Волен Сидеров ще получи обвинение за хулиганство Прокуратурата ще повдигне обвинение за хулиганство и нанасяне на лека телесна повреда на полицай на лидера на "Атака" Волен Сидеров. Той е призован да се яви в 11 ч. в Столичното следствие, където ще бъде разпитан и обвинен по случая от края на януари. Тогава в самолета от София до Варна Сидеров придружаван от депутати от "Атака", влиза в конфликт първо с френски дипломат, а след това извън самолета се стига до сблъсък с един от пътниците и служител на реда, който е ударен. (Дневник)

Кабинетът ще похарчи 11 млрд. лв., за да създаде 5760 работни места Минимум 11 милиарда лева ще отдели държавният бюджет за изпълнението на Националната програма за развитие: България 2020, в периода 2014-2016 г. Средствата ще бъдат насочени към изпълнение на дейности по 8 ключови приоритета. Ефектът от ударното инвестиране върху заетостта, брутния вътрешен продукт и бюджетното салдо обаче ще бъде пренебрежим на фона на влагания ресурс и на общото изоставане спрямо Европа. (Сега)

Вигенин: България няма да признае резултатите от референдума в Крим Макар все още да има надежда за мирно решение на конфликта, отношенията с Русия вече няма да са същите, твърди външният министър Кристиан Вигенин пред Дойче Веле. Той допълва, че България и Германия нямат различия по отношение на кризата в Украйна. София подкрепя и ще съдейства за осъществяване на германската идея, която предвижда създаване на Контактна група за директни преговори между руските и украинските власти. (Deutsche Welle)

Публични регистри ще показват явните собственици на компании в ЕС Имената на крайните собственици на компании и тръстове ще трябва да бъдат публикувани в публични регистри в страните от Европейския съюз. Това предвиждат приетите от Европейския парламент на първо четене правила за борба с прането на пари, съобщиха от информационното бюро на институцията в България. (Медиапул)

Монополът на нотариусите може да бъде разчупен Премахване на монопола на нотариусите върху издаването на удостоверения и заверки на копия от оригинални документи, които не подлежат на вписване. Това се предлага в проект за промени на Закона за адвокатурата, изготвен от експерти на Висшия адвокатски съвет. В него се предвижда тези дейности да могат да се извършват и от адвокати. По този начин гражданите ще могат да избират в чия кантора да влязат, за да получат необходимия им документ. (Капитал Daily)

Бизнес

ЦСКА тръгва към борсата със свити задължения и висока загуба Футболният клуб ЦСКА трудно може да привлече някого с числата от отчетите си и изглежда ще се опита да вземе максимум от спомените за славни победи на червените фенове. Във вторник беше публикуван финансовият проспект за публично предлагане на акции на дружеството. Досега се знаеше, че той е одобрен от Комисията за финансов надзор и, че клубът планира да предложи 3 млн. книжа с емисионна стойност 3 лв., което означава, че в касата на клуба може да постъпят 9 млн. лв. (Капитал Daily)

"Софийска вода" поиска поскъпване с близо 10% от 1 юли Нова, по-висока цена на водата е поискало от 1 юли дружеството "Софийска вода" от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). От ВиК-Пловдив пък са поискали увеличение на цената на водата с 0.26 лв. без ДДС за куб. м. (Сега, Труд)

Пазарът на интернет реклама се е свил със 7% Пазарът на интернет реклама се е свил със седем процента през 2013 г., стана ясно на ежегодната конференция на дигиталния бизнес - IAB Forum 2014. Данните обхващат 22 интернет медии и агенции. (Капитал Daily)

Свят

Крим обяви независимост и ще кандидатства да влезе в Русия Докато в Киев властите подготвят решение за разпускането на нелегитимния според тях парламент на кримската автономна република в Украйна, депутатите в Симферопол приеха декларация, с която обявяват независимост и дават на полуострова статут на отделна държава. (Дневник)

ЕС готви санкции срещу Русия заради Крим Полският премиер Доналд Туск заяви, че Европейският съюз ще наложи на Русия санкции от понеделник, 17 март, заради военната й интервенция в украинската република Крим. Малко след това председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу обяви, че ЕС ще предложи едностранни търговски преференции на Украйна в размер на 500 млн. евро всяка година.

(Reuters, Дневник)

5 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    izabell avatar :-|
    izabell
    • - 5
    • + 2

    -Брюксел затяга дисциплината като активира Договор,който позволява на ЕС да лишава дадена страна от право на глас;
    -Ударно инвестираме в Програми за заетост;
    -Полският премиер се закани на Русия, че ще наложи санкции от името на ЕС.

    Нередност?
  • 2
    tonio26 avatar :-|
    tonio26
    • - 2
    • + 4

    Хулиган Сидеров дано да се вразуми!

    Нередност?
  • 3
    maren avatar :-|
    maren
    • - 1
    • + 1

    Брюксел одобри "пътна карта" за изключване от ЕС- КапиталDaily;
    Монополът на нотариусите може да бъде разчупен - КапиталDaily;
    Публични регистри ще показват явните собственици на компании в ЕС-Медиапул

    Нередност?
  • 4
    jonson avatar :-|
    jonson
    • + 5

    "Кабинетът ще похарчи 11 млрд. лв., за да създаде 5760 работни места"

    Тия луди ли са? Ако просто ги раздават за заплати - без нищо друго да се върши - въпросните 11 милиарда ще осигурят по 22734 лева месечна заплата за въпросните 5760 работника.

    Нередност?
  • 5
    vladimirkarolev avatar :-P
    Vladimir Karolev
    • + 3

    Комунистите пак ще се разпищят за национализации - Волен Сидеров да става шеф на ВиК-то в София. И ще потече златна вода :-)

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал