НА ЖИВО от 09:00 ч.:
Среща на бизнеса от Черноморието

Замазване вместо основен ремонт

Как и защо решихме първа страница на "Капитал" да изглежда по този начин

Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

 

Честно, много искахме темата от 1-ва страница тази седмица да бъде положителна. Надявахме се, че срещата на лидерите от Европейския съюз ще свърши с ясни, последователни и силни решения. Тц. Не се случи точно както искахме.

Черната сянка на апокалипсиса, която беше надвиснала над съюза и общата валута, засега беше спряна, но не и напълно премахната. Ветото на Великобритания и бавната реакция на съюза не успокоиха пазарите толкова, колкото се очакваше. Всъщност, това беше не толкова очакване, колкото надежда. Действията на ЕС към момента позакърпват положението, но не решават големите проблеми. Светът очакваше от съюза да покаже единство и енергичност. Вместо това получи още и още от любимата напоследък еврокаша - разделение, спорове и полурешения.

В текстовете ни по темата ще прочетете внимателно и достъпно обяснение на сложната ситуация. Извън конкретиката от последните седмици обаче, залогът в европейската драма е много голям. Под въпрос е не само бъдещето на еврото – проблемите с него са само симптоми на истинската болест. Заплахата е идващите години в западния свят да бъдат време на упадък и хаос. Положението беше добре обобщено от бившия председател на европейската комисия Жак Делор, в интервю за британския вестник Independent. "Независимо дали ни харесва, или не, ние сме част от Запада, който има вероятност да загуби лидерската си позиция [в света]. Важно е да запазим ценностите, които имат значение не само за Европа, но и за САЩ – гръцката философия, гръцката демокрация, римското право, епохата на просвещението и френската революция", обясни той. Според него кризата на еврото, всъщност е криза на западните ценности и като цяло на познатия ни свят.

В текстовете на "Капитал" не отиваме толкова надълбоко. Съсредоточихме се само върху последствията от еврокризата и сценариите за излизане от нея.

И понеже до категорично решение не се стигна, избрахме илюстрацията със закърпеното евро. Тя описва добре колебливите действия и липсата на резултат.

Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал