Човекът, който каза "не" на Европа

Британският премиер Дейвид Камерън изолира напълно своята страна на европейската сцена и мнозинството британци го аплодираха за това

Британският премиер Дейвид Камерън изолира напълно своята страна на европейската сцена и мнозина британци го аплодираха за това. Но той скоро ще трябва да докаже, че Лондон все още има влияние в ЕС, и че неговото "не" на фискалния съюз не е само една кокал, хвърлен в устата на евроскептичните консерватори в Англия, пише електронното издание на "Шпигел".

Решението на британския министър-председател Дейвид Камерън да блокира промените в Договора за Европейския съюз с упражненото право на вето предизвика празнична атмосфера сред евроскептиците в Обединеното кралство. "Най-сетне", възкликна Лорд Норман Тебит, който навремето бе един от най-близките съветници на премиера Маргарет Тачър, на блога си в "Дейли Телеграф". "Камерън, пише той, наложи ветото, което бившият министър-председател Джон Мейджър трябваше да наложи срещу Договора от Маастрихт, с който се създаде еврото. "Ние просто трябва да бъдем благодарни", добави той.

Таблоидът Daily Mail, който символизира анти-ЕС настроенията във Великобритания, поздрави Камерън за "безспорно смелите решения". За евроскептиците изданието допълва: "усещането е, че ние сме в началато на една много дълбока промяна, в която нашите мъчителни отношения с Европа най-сетне ще бъдат преразгледани." Вестникът пише още: "Великобритания е като унижавана съпруга с несполучлив брак, постоянно заплашваща да напусне, но никога не смееща да го стори. Сега тя най-накрая тя направи тази стъпка".

На консервативния блог ConservativeHome Камерън беше наречен "човекът, който казва "не" на Европа". Влиятелният блогър Тим Монгомъри дори сравнява Камерън с Чърчил. Това е най-големият комплимент, който може да бъде направен на консервативния министър-председател - особено като се има предвид, че преди срещата на върха Камерън обеща да се бори като "булдог" в Брюксел. Британците винаги са свързвали думата "булдог" с Чърчил, който бе начело на страната през Втората световна война.

Но не всички на Острова са против Европа. Някои коментатори предупреждават за опасностите, които крие изолирането на Великобритания. Ляво-центристкото издание Guardian отбелязва, че с този ход на Камерън са били изтрити 50 години външна политика. Великобритания направи много, за да се противопоставя на доминацията на Германия и Франция на европейската сцена. Сега Лондон вече няма думата.

Шок

Политиците и от двете страни на спектъра изглежда осъзнават, че срещата на върха на ЕС е повратен момент за страната. Великобритания от дълго време възприемаше себе си в ролята на парий в Брюксел, но резултатът от срещата 26-1 по въпроса за фискалния съюз дойде като шок.

Вече се надигат гласове за "вината на Камерън", идващи дори от редиците на управляващата коалиция. "Това е черен ден за Великобритания в Европа", заяви уважаваният либералдемократ Лорд Оукъншот. "Ние не сме в стаята, докато се вземат важни решения."

Неговият съпартиец Крис Дейвис, член на Европейския парламент, обвини Камерън в "предателство". Лидерът на либерал-демократите Ник Клег, заместник на Камерън, се стремеше да защитава курса на премиера в Брюксел.

Опозиционна партия на труда е силно критична към Камерън. Тя обвини премиера, че действа срещу националния интерес. "Великобритания скочи в лодка с гребла... до... супертанкер", каза бившият министър на външните работи Дейвид Милибанд.

И все пак британското "не" в Брюксел е логична последица от вътрешните дебати във Великобритания, които стават все по-откъснати от реалността през последните години. Самият Камерън наля масло в огъня – по времето, когато неговата партия беше в опозиция, той извади торите от групата на европейските консерватори. По този начин той показа колко несъвместими са торите с Европа. В британската преса Брюксел от дълго време е представян като враг на Великобритания. Служители на ЕС се оплакват, че разговорите с британски журналисти са безсмислени. "Те винаги търсят само конфронтация", заявява една от говорителките.

"Надменният"

Евроскептици сега се надяват, че ветото ще бъде първата стъпка към напускане на ЕС. Те споделят това желание с безброй европейски парламентаристи, представители на Европейската комисия и ръководителите на държавни и правителствени ръководители, които са уморени от британските блокажи. Но това вероятно няма да се случи. Напротив, британското правителство вече се готви за следващата си битка в Брюксел. То настоява за гаранции, че новата паралелна структура на фискален съюз не нарушава законодателството на ЕС.

У дома Камерън ще трябва да докаже, че той все още има влияние в Брюксел. Отношенията му с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Никола Саркози продължават да са "отлични", уверяват от неговия екип. Тепърва обаче предстои битката за спечелване на общественото одобрение. Ако британската общественост остане с впечатлението, че Камерън изолира страната от ЕС, само за да спечели благоразположението на евроскептиците в долната камара, то представата за триумфиращ "булдог" скоро може да се обърне в "некомпетентен държавник".

За сега таблоидите са обединени във възмущението си към Саркози. Френският президент не само обвини Камерън в опит за провал на срещата на върха, но някои британски вестници смятат, че той е отказал да му стисне ръката. The Sun и Daily Mail публикуваха снимки като доказателство на челни позиции в своите интернет издания. Те показват Камерън с протегната ръка към приближаващия се Саркози, които го подминава, вместо да му отвърне на жеста, докато усмивката на Камерън замръзва на лицето му.

Други изображения обаче показват сцената в друга светлина – на кадрите се вижда как Камерън приятелски потупва Саркози по рамото, като двамата се разминават. Това обаче не попречи на британската телевизия да повтаря многократно сцената. Таблоидът Daily Mail, нарече френския президент "Le Snub" (надут, надменен - бел.ред.).

Бележка на "Капитал": Дали Саркози наистина подминава с пренебрежение Камерън - вижте в прикаченото видео.

65 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    wildbalkan avatar :-|
    wildbalkan
    • - 89
    • + 31

    британците не харесват робското мислене,италия,гърция също,но те в момента имат нужда от парите на берлин,трудно ще е да разберете гледната точка на Британия от позицията която заемате там в бг,робското мислене не е присъщо за тези хора там,те задават въпроси,имат интереси(можеш ли да си представиш) и т.н.

    Нередност?
  • 2
    dabeda avatar :-|
    Da be.. da..
    • - 22
    • + 98

    Да, ама когато потоците се отлеят от Ситито и се пренасо4ат към Париж и Франкфурт, британците 6те запеят друга песен и на Камерън 6те му се види тясно на Даунинг 10

    Нередност?
  • 3
    lemons avatar :-|
    Lemons
    • - 8
    • + 97

    До коментар [#1] от "wildbalkan":

    Да не би ние българите да харесваме робското мислене, аз не знам някъде където го харесват. Но британците да вземат да си видят дълга, че отиде до космоса, а тяхната система хем са към евро съюза хем не са незначи че са свободомислещи, а значи че винаги търсят изгодата. Не случайно Чърчил е заявил: "няма вечни приятели, а има вечни интереси..."

    Нередност?
  • 4
    mentor avatar :-|
    Ментор
    • - 8
    • + 97

    нито една европейска държава не е достатъчно голяма, за да бъде фактор сама по себе си и да отстоява интересите си сама. Пътя на Европа е някаква форма на федерализация. Разбира се всеки може да реши да остане отвън, но при няколко банди в квартала е кофти да си сам и без съюзници. Единственият съюзник на Великобритания сега е САЩ - далечна страна живееща назаем и издържана (неясно до кога) от още по-далечни страни, с огромни финансови проблеми и намаляваща международна тежест.

    Нередност?
  • 5
    anona avatar :-|
    anona
    • - 7
    • + 142

    Стига с тия сравнения за робското мислене, само преди 100 години Великобритания е била най-голямата империя в света, затова и изискват специално отношение към себе си като даденост. Тук дори не става дума толкова за суверенитет, колкото за специфични икономически интереси - финансовият сектор е твърде важно приходно перо за англичаните. Отделно с Германия дълги години са били най-големите врагове, така че го има и емоционалния елемент.

    Но някои сънародници просто обожават да плюят по България и всичко, което се прави тук, как това ги издига в собствените им очи понятие си нямам. Но след като на практика всички европейски правителства одобряват въпросните промени и мерки, по-патриотично ми се струва да имаме "робско мислене" и да се придържаме към груповия интерес, отколкото да правим самоцелни нихилистични чуждопоклоннически коментари.

    "Вие там в бг...". Пази боже сляпо да прогледа!

    Нередност?
  • 6
    s.pavlov avatar :-|
    Tor
    • - 11
    • + 4

    До коментар [#2] от "heyho":

    Особенно с бъдещите инфлационни процеси около еврото , които ще дойдат , така или иначе
    :D))))

    Нередност?
  • 7
    guan0 avatar :-|
    Гуано
    • - 9
    • + 38

    Сравнен с Чърчил? Че то Чърчил е всеизвестан фурнаджийска лопата и оятавлен опортюнист. Бил отначало консерватор, видял, че нещо не върви, станал либерал (тогава нямало лейбъристи). И там не му потръгнало, пак станал консерватор. Там имал известен успех, после го изритали. Нямал време да стане пак я либерал, я лейбърист, я нещо друго, важното е да се мотка по правителства и парламенти.

    И тоя ако е за пример... Но то и Бойко Борисов взима да става, та не се знае докъде ще я докараме все така.

    Нередност?
  • 8
    iliefff avatar :-|
    jilieff
    • - 7
    • + 33

    Нищо друго не можеше да направи Камерън. Това е най-доброто решение, както за настоящия кабинет, така и за цялостната външна политика на Обединеното кралство. Публична тайна е, че около 70% от жителите му са евроскептични.

    Нередност?
  • 9
    mentor avatar :-|
    Ментор
    • - 5
    • + 54

    До коментар [#6] от "s.pavlov":

    бъдещи инфлационни процеси са много по-вероятни за долара. Европа подходи към проблема както трябва - орязване на разходи, балансирани бюджети. В САЩ подхода е точно обратния - QE-та, вдигане тавана на дълга, и някакви мъгляви намерения за намаляване на разходите някога в бъдещето. Ако следващият президент не е разумен пич който да сложи край на всичко това (вероятността е много малка), долара ще олекне значително.

    Нередност?
  • 10
    polovtsian avatar :-|
    polovtsian
    • - 24
    • + 31

    А защо британците са толкова евроскептични, замисляли сте се? И дали те се самоизолират или другите големи - Франция и Германия- ги изолират? Погледнете историята на ЕС: той първоначално е създаден без Британия, а когато те проявяват желание да се присъединят Франция им налага вето и блокира присъединяването им. Както казваше Путин по въпроса за присъединяването на Русия към ЕС "Великите сили не се присъединяват към коалиции, те създават такива". Британците никога не са се чувствали пълноценна част от европейското семейство не на последно място и заради отношението на французи и германци към тях. А те имат пълното право да претендират да са един от основните лостове на съюза, а не да бъдат поддържащ елемент на Франция и Германия. Така че въпроса кой кого е изолирал е малко по-сложен, отколкото изглежда на пръв поглед.

    Нередност?
Нов коментар