Дивата купа на ФИФИ

Непризнатите Северен Кипър, Гибралтар и Южен Камерун търсят легитимация чрез футбола

Непризнатите от северен Кипър    ©  Reuters
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Те са футболни първенци на страна от Европа, но вероятно никога няма да играят и в най-ниския квалификационен кръг на Шампионската лига. Изолирани са от останалия футболен свят, макар че желанието им е единствено и само да поритат срещу някой отбор от друга страна. И въпреки това могат да се похвалят, че са ставали световни шампиони по футбол.

Става въпрос за футболистите на "Четинкая" - отборът, който е на първо място в шампионата на непризнатата от ООН република Северен Кипър. Преди година състезателите от този тим, които формират и националния отбор на северната част от острова на Афродита, спечелиха трофея Дивата купа ФИФИ (FIFI Wild Cup) с победа във финалния двубой срещу тим от друга страна с подобна съдба - Занзибар. Абревиатурата ФИФИ всъщност означава Международна футболна федерация на независимите и в нея членуват още Гренландия, Гибралтар, Тибет и други страни, които нямат признание от световната централа ФИФА. Трофеят, спечелен от кипърците, всъщност е неофициалната световна купа на непризнатите.

През септември Северен Кипър за пореден път изпрати молба до ФИФА да бъде приет за официален член, но хората от Цюрих запазиха деликатно мълчание. Проблемът е политически. С население от 200 000 жители, тази територия беше окупирана от турската армия през 1974 г. Последвалата международна изолация включваше и пълно спортно ембарго, а най-силният тим от страната "Анортозис" се премести в изгнание от Фамагуста в Ларнака. Едва през 2003 г. генералният секретар на ООН Кофи Анан разработи проект, според който двете части на Кипър трябваше да имат две собствени футболни федерации и общ олимпийски комитет, но предложението му бе отхвърлено от гръцката половина. Нещо повече - при пътуването си за Атина щафетата с олимпийския огън за игрите през 2004 г. заобиколи злополучната територия. И до днес Северен Кипър няма спортна идентичност, а през юли след политически натиск бе осуетено провеждането на приятелска футболна среща между "Четинкая" и английския "Лутън".

Останалите членове на ФИФИ също имат подобна съдба. Африканският остров Занзибар например не е признат заради политическото влияние на Танзания. Гибралтар представлява британска територия от 5 кв. км в южната част на Испания, но опитите му да влезе във ФИФА срещат съпротива от страна на футболната централа в Мадрид. Идеята за спортна независимост на Тибет бе посрещната на нож от китайците, които директно заплашиха с бойкот всяка проява, на която тибетците участват. Останалите в организацията са екзотични места като Лапландия, островите Чагос, Карибати, Масаи и т.н.

Така през 2006 г. се проведе и турнирът за Дивата купа на ФИФИ. На стадион "Милернторн" в Хамбург се събраха тимовете на Северен Кипър, Занзибар, Гибралтар, Гренландия и Тибет. За да бъдат участниците четен брой, надпреварата включваше и състава на "Република Санкт Паули", което всъщност е известният едноименен квартал на червените фенери в града-домакин. Турнирът се оказа обект на доста силен спонсорски интерес, негов генерален спонсор стана уебсайтът за залагания mybet.de, а сред партньорите бяха веригата за бързо хранене "Битбургер" и търговските центрове "Аусвал". Двубоите преминаха при сравнително силен интерес, а финалният мач, игран пред 5000 зрители, беше излъчен пряко по DSF. Световни шампиони станаха кипърците след нулево равенство във финала със Занзибар и дузпи.

На фона на съвременните измерения на футбола цялата история с ФИФИ вероятно изглежда твърде несериозна, още повече че самата идея за организирането на този турнир се е родила по време на една доста мокра вечеринка, както свидетелства Михаел Меске, технически директор на играещия в трета Бундеслига "Санкт Паули". За някои страни като Северен Кипър обаче спортът понастоящем се явява един от малкото инструменти, които са в състояние да решат ако не политическите, то поне хуманитарните проблеми. Днес футболът в северната част на острова се развива най-вече до самата граница, където - обкръжен от техниката и лагерите на сините каски на ООН, се намира тренировъчният терен на "Четинкая". Перспективата за спортна кариера в Северен Кипър са практически нулеви. Изявените местни спортисти като футболиста Дервиш търсят изяви в шампионата на Турция, а лекоатлетът Дзафер Шюкузю се състезава за южната част на Кипър, заради което си навлече гнева на националистите от севера.

Всъщност идеята да се организира турнир за всички страни, които не се признават от ООН и ФИФА, датира още от 2003 г., когато се създава организацията Борд НФ. Като се стремят да избягат от деликатни в дипломатически план членове като канадската провинция Квебек или Баския, шефовете на борда все пак канят в него отбори като Косово, Тибет, Чечения и Кюрдистан. През 2005 г. беше организирано първото световно първенство във френския град Айер, което се казваше Световна купа "Вива". По ирония на съдбата преди първенството се получи твърде неподходящ скандал, тъй като Северен Кипър се противопостави на участието на кюрдите. Все пак турнирът имаше добър пропаганден и образователен ефект. Покрай него например доста медии акцентираха върху отбора на Лапландия - територия, разпростряна върху Норвегия, Швеция и Финландия. Зрителите посрещнаха с изумление и състава на Окситания. Това е лингвистичен и културен регион, който заема части от южна Франция, Италия и Испания. Населението му говори окситанийски (провансалски) език. "За нас тези турнири са преди всичко възможност за представяне на нашия бит и култура", отбелязва Пейр Коста, президент на Окситанийската футболна федерация. На футбола разчита за легитимирането си и Южен Камерун - територия от Нигерия, настояваща за автономия повече от 40 години. "Много страни са изолирани по политически причини, твърди генералният секретар на Борд НФ Жан-Люк Кит. Ние обаче сме за сближаване между народите." Може ли да се постигне това чрез футбола? Очевидно да. Очаква се следващото издание на Дивата купа на ФИФИ, чийто домакин вероятно ще бъде Гренландия.

3 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    Avatar :-|
    Хохи

    Много забавен текст! Аз съм за Гренландия следващия път и за Занзибар.

    Нередност?
  • 2
    Avatar :-|
    Бойко

    Истинският футболен фен Бойко Борисов: http://boikob.blogspot.com

    Нередност?
  • 3
    Avatar :-|
    takoko

    бирата Битбургер, не хранителна верига, редакторите спат ли?

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал